Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | May 5, 2024

Scroll to top

Top

Παρουσίαση του βιβλίου “Το Πέρασμα αντίκρυ”.

Παρουσίαση του βιβλίου “Το Πέρασμα αντίκρυ”.
KefaloniaNews

Οι εκδόσεις “Κλειδάριθμος” σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΚΕ και το Βιβλιοπωλείο “Σταματελάτου” το Σάββατο το απόγευμα παρουσίασαν το βιβλίο “Το Πέρασμα αντίκρυ”. Ένα βιβλίο που περιέχει αλήθειες, αλήθειες που τις ακούμε και κάνουμε ότι δεν τις γνωρίζουμε. Χωρισμοί οικογενειών, εκτελέσεις, βασανιστήρια, εξαθλίωση και δεινά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Δεν είναι οι Βορειοηπειρώτες (*) παιδιά ενός κατώτερου λαού, είναι Έλληνες όπου ομιλούν την Ελληνικήν καλύτερα από τον καθένα μας, είναι Έλληνες που βρέθηκαν στην μέση. Οι Έλληνες να τους θεωρούμε Αλβανούς και οι Αλβανοί να τους αναφέρουν “βρωμοΈλληνες” . 

Αυτές τις αλήθειες αποτυπώνει ο συγγραφέας κ. Θοδωρής Δεύτος.

Ένα μυθιστόρημα που δεν σε αφήνει ασυγκίνητο, αναστατώνει την ψυχή σου, φέρνει δάκρυα στα μάτια και σε φέρνει αντιμέτωπο με αλήθειες που σημάδεψαν με τον χειρότερο τρόπο την ζωή των Ελλήνων. Αλήθειες που οι Ελληνικές Κυβερνήσεις έθαψαν, δεν ασχολήθηκαν, δεν στήριξαν τα παιδιά τους, τα παιδιά της Πατρίδας των Ελλήνων.

Ο συγγραφέας το βιβλίο το αφιερώνει στην μνήμη του πατέρα του. 

Για αυτό το αξιόλογο βιβλίο όπου δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και τον επίσης εξαιρετικό συγγραφέα κ. Δεύτο, μίλησαν στο Θέατρο “Κέφαλος” ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και η Πρόεδρος της Αστικής μή κερδοσκοπικής εταιρείας “Αγιος Λουκάς ο Ιατρός Συμφερουπόλεως” κα Ευτυχία Αναστασιάδη. Αποσπάσματα διάβασε η κα Ματίνα Κουτσίμανη.

(*) Ο γεωγραφικός όρος «Βόρειος Ήπειρος» αναφέρεται στο τμήμα της ιστορικής περιοχής της Ηπείρου που ανήκει στην Αλβανία, στην οποία επιδικάστηκε με επίσημες συνθήκες. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η Αλβανία εντάχθηκε στη σφαίρα επιρροής της τότε Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα ο σταλινιστής ηγέτης της, Ενβέρ Χότζα, που ακολούθησε σκληρή, αιματηρή πολιτική εξαθλίωσης του λαού του, να λάβει και δρακόντεια μέτρα κατά του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Η Αλβανία απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο κι όσοι αποπειρώνταν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα τιμωρούνταν με θάνατο. Ο Χότζα πέθανε το 1985 και τον διαδέχτηκε ο Ραμίζ Αλία, του οποίου το κράτος ακολούθησε τη μοίρα των παρόμοιων κομμουνιστικών μετά την πτώση του Τείχους. Παρ’ όλ’ αυτά η στάση της Αλβανίας απέναντι στους Βορειοηπειρώτες εξακολουθούσε να είναι σκληρή και άδικη

Ποιός είναι ο συγγραφέας

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα και σπούδασε Μαθηµατικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Υπηρέτησε τη δηµόσια εκπαίδευση για τριάντα χρόνια, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011) και το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνοµοσπονδίας Ελλάδος. Από το 2006 εκλέγεται Δηµ. Σύµβουλος στον Δήµο Ιλίου. Πρωτοεµφανίστηκε στα γράµµατα το 2004 και έκτοτε έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του: Ο ηπειρωτικός γάµοςΜη ρωτάς γιατίΣµύρνη, συγγνώµηΜήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;Τραπεζούντα, το διαµάντι της ΑνατολήςΕίµαι πολίτισσα, τζάνουµ!

Λίγα λόγια για το βιβλίο “Το Πέρασμα Αντίκρυ”

  1. 1955. Πέντε νέοι Βορειοηπειρώτες προσπαθούν να διαφύγουν στην Ελλάδα αλλά έρχονται αντιµέτωποι µε τις αλβανικές περιπόλους και το ηλεκτροφόρο συρµατόπλεγµα κατά µήκος της συνοριογραµµής. Μόνο ο Οδυσσέας καταφέρνει να γλιτώσει και να περάσει αντίκρυ… Καταλήγει στην Αµερική, τα χρόνια περνούν, αλλά δεν παύει να αγωνιά για τη µοίρα των δικών του και της Όλγας, του µεγάλου του έρωτα. Να ’ναι άραγε ζωντανοί ή άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απάνθρωπες φυλακές του Σπατς;

Το 1989 την πτώση του τείχους του Βερολίνου ακολούθησε η κατάρρευση του σκληρού κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία. Άνοιξαν τα σύνορα και οι άνθρωποι, όμηροι της χώρας τους, πέρασαν αντίκρυ. Ο Οδυσσέας Ντάικος ζει στη Νέα Υόρκη, έχοντας αποκτήσει μια σημαντική περιουσία, εργαζόμενος σκληρά. Η αναπάντεχη είδηση τον γεμίζει χαρά και τον φέρνει πίσω στη χώρα από την οποία δραπέτευσε το 1955, αφήνοντας πίσω του συγγενείς και φίλους, όλοι μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Αριστέα Χαριτάτου