Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 18, 2024

Scroll to top

Top

Έναρξη της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Έναρξη της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού
KefaloniaNews

Με το θερμό καλωσόρισμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και χαιρετισμούς από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, άρχισαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων οι εργασίες της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), υπό την προεδρία του πολιτειακού Γερουσιαστή του Rhode Island των ΗΠΑ, Προέδρου της Πα.Δ.Ε.Ε., κ. Λεωνίδα Ραπτάκη.

Κωνσταντίνος Τασούλας: «Η επίμονη προσπάθεια του Ελληνισμού να δικαιωθεί η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στις παγκόσμιες σχέσεις»

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, καλωσορίζοντας τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, τόνισε: «Άλλο η Ελλάδα, άλλο ο Ελληνισμός. Ο Ελληνισμός είναι η Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Και αυτή την Ελλάδα εκπροσωπείτε. Και την εκπροσωπείτε σε όλα τα μέτωπα που μας ενδιαφέρουν, που μας πονάνε, που μας καίνε. Στα μέτωπα του πολιτισμού, των εθνικών θεμάτων, της γλώσσας, στο τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, στο μέτωπο των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο μέτωπο της ενότητας του Ελληνισμού, και όσο πιο δυνατοί, όσο πιο πειστικοί, όσο περισσότεροι είστε στις πολιτικές σας διακρίσεις, γιατί είστε πολιτικά πρόσωπα, τόσο πιο πολύ ισχυροποιείτε τη φωνή της Ελλάδας».

Όπως επεσήμανε ο κ. Τασούλας, «Έπρεπε να πλάσουν οι παππούδες και οι γονείς σας τον μύθο της ζωής τους μακριά από την πατρίδα. Αλλά ο παλμός της ζωής τους, η στοργή της ζωής τους, η νοσταλγία της ζωής τους δεν έφυγε από την Ελλάδα. Και σήμερα εσείς, συνεχιστές αυτής της παράδοσης, έρχεστε εδώ για να μας τονίσετε, για να μας ενθαρρύνετε πως σε όλους τους στόχους που έχουμε βάλει σας έχουμε συμπαραστάτες».

Αναφερόμενος στην ανάγκη να μην υπονομευτεί μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες ελπίδες που είναι η διάδοχη κατάσταση της Κοινωνίας των Εθνών, δηλαδή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Τασούλας διερωτήθηκε: «Νομίζετε ότι η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ,  η Αυστραλία, η Μ. Βρετανία, ο Ελληνισμός της διασποράς, η Ελλάδα, η Κύπρος θα επιτρέψουν στην Τουρκία ή στον πρόεδρο Ερντογάν να επιβάλει τετελεσμένα αγνοώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Δεν έχει ούτε τα προσόντα, ούτε τα εφόδια, ούτε τη δύναμη να το κάνει».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «αυτή η επίμονη προσπάθεια του Ελληνισμού, η δική μας, η δική σας, των Κυπρίων αδελφών μας, να δικαιωθεί η Κύπρος, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στις παγκόσμιες σχέσεις. Όχι στις σχέσεις που αφορούν δύο ή περισσότερες χώρες στο εύρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο στοίχημα. Και όσο καταφέρουμε να προσεγγίσει η δύναμη του δικαίου με το μέγεθος του δικαίου, τόσο τα παγκόσμια πράγματα θα εξομαλυνθούν».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η πατρίδα σάς χρειάζεται δίπλα της ως πρεσβευτές των αξιών της αλλά και ως συμπαραστάτες»

«Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθώ τη συμβολή σας στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή αλλά και στην προώθηση των εθνικών μας δικαίων», τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του. Υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία της, «ιδιαίτερα στις μέρες όπου η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου αλλά και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας συνεχίζεται. Σας είναι εξάλλου γνωστοί οι προκλητικοί χειρισμοί της Άγκυρας στα κατεχόμενα της Μεγαλονήσου. Γνωστή όμως σας είναι και η διεθνής ασπίδα που υψώθηκε απέναντι στην Τουρκία για να προστατέψει τη διεθνή νομιμότητα. Και σε αυτή την κινητοποίηση ο ρόλος του παγκόσμιου Ελληνισμού, ο ρόλος όλων σας, της καθεμιάς και του καθένα ξεχωριστά, είναι ανεκτίμητος».

O Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και εστίασε στη σημασία που έχει δώσει η κυβέρνηση στην ψήφο των αποδήμων γιατί, όπως είπε, «όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουμε λόγο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα», ευχόμενος «μακάρι στην επόμενη Βουλή να υπάρξει άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να απομακρύνει και τα τελευταία εμπόδια ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους». Παρουσίασε επίσης τις δράσεις στήριξης της ελληνικής γλώσσας αλλά και τη δημιουργία νέων ψηφιακών εφαρμογών, αναφέροντας την πλατφόρμα «Staellinika» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά, η οποία αριθμεί ήδη 30.000 συμμετέχοντες από 118 κράτη και λειτουργεί μάλιστα συμπληρωματικά σε όλα τα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Αμερικής ενώ σύντομα θα διασυνδεθεί με τα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής. «Ναι, τώρα πλέον, η χώρα κινείται βάσει συγκροτημένου σχεδίου για να εντάξει λειτουργικά στον εθνικό κορμό όλους τους Έλληνες, όπου και αν αυτοί κατοικούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ομογένειας υπογράμμισε: « Οι ομογενείς μας συγκροτούν εκτός των συνόρων μας μια δεύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που προκόβει, μια Ελλάδα που ξεπερνά εμπόδια, μια Ελλάδα που ξεχωρίζει. Με όπλα την εργατικότητα, την αντοχή και τη δημιουργικότητα του Έλληνα. Είναι η απόδειξη ότι ο ομηρικός Οδυσσέας διαπερνά τους αιώνες, υπερβαίνοντας κάθε δοκιμασία που του θέτουν οι εποχές. Για να συνεχίζει, έτσι, νικηφόρα το ταξίδι του στον κόσμο, έχοντας πάντα στη σκέψη του την Ιθάκη του Γένους μας».

Νίκος Αναστασιάδης: Αναμένουμε πιο αποφασιστική στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι της Τουρκίας

Στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό εστίασε την ομιλία του ο  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας: «Πριν μια εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε παράνομα την κατεχόμενη Κύπρο, σε ακόμη έναν προκλητικό εορτασμό της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974. Κατά την παρουσία του στην Κύπρο αποκάλυψε για πολλοστή φορά τις πραγματικές και διαχρονικές στοχεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι άλλες από την πλήρη κυριαρχία επί της Κύπρου, είτε μέσω της λύσης δύο κρατών, είτε δημιουργίας ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος εις το οποίο η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, που ας σημειωθεί τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας, θα έχει τον καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας. Έχω αναφερθεί στις απαράδεκτες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία στην επεκτατική λογική του κ. Ερντογάν οδήγησε στη νέα απαράδεκτη και παράνομη εξαγγελία για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, αφού προηγήθηκε η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βάρος πάντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ως αποτέλεσμα της νέας προκλητικής απόφασης της Τουρκίας, Κύπρος και Ελλάδα από κοινού ενεργούντες αποταθήκαμε σε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές φόρουμ, με αποτέλεσμα την ομόφωνη και αυστηρή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και του συνόλου της Ε.Ε. εναντίον των εξαγγελιών της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με την κατεχόμενη πόλη».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι αναμένει από τη διεθνή όσο και την ευρωπαϊκή κοινότητα «να υιοθετήσουν επιτέλους μια  πιο αποφασιστική στάση, η οποία θα καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη, ανεξέλεγκτη και χωρίς τις όποιες συνέπειες.» Επανέλαβε τη διαβεβαίωσή του για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα των όσων προνοούν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως οι επιτευχθείσες συγκλήσεις μέχρι τη σύνοδο στον Κραν Μοντανά τον Ιούλιο 2017.

Και κατέληξε σημειώνοντας: «Θέλω να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση, προς κάθε ενδεχόμενο, πως δεν θα αποδεχτώ τα όποια προαπαιτούμενα θέτει η Τουρκία, τα οποία στην ουσία εκτροχιάζουν τη βάση διαπραγματεύσεων και οδηγούν στη λύση δύο κυρίαρχων κρατών. Στόχος μου η επίτευξη μιας λύσης, της δημιουργίας ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους, που θα μπορεί να λειτουργεί, που δεν θα είναι επιρρεπές να καταρρεύσει την επομένη της συμφωνίας, που θα σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, μακράν εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων.»

Αλέξης Τσίπρας: «Η δύναμη της ομογένειας αποτελεί τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που πρέπει να στηριχθεί ενεργά και να αξιοποιηθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά»

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε απευθυνόμενος προς τους ομογενείς: «Συγκροτείτε κι εκπροσωπείτε έναν θεσμό με ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας αλλά και για τους δεσμούς μας με την ελληνική διασπορά. Ενός θεσμού που συνδέει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της μεγάλης αυτής εθνικής δύναμης που λέγεται ελληνική ομογένεια με το ελληνικό Κοινοβούλιο. Κι έχει ιδιαίτερη αξία να τιμάμε και να θυμόμαστε σήμερα, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, πόσο καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος των απανταχού ελληνικών κοινοτήτων για τον αγώνα των Ελλήνων για την εθνική απελευθέρωση, την εθνική συγκρότηση, αλλά και για την ανάπτυξη της Ελλάδας».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας «που αναδεικνύει τους διαχρονικούς αγώνες που ενώνουν τον Ελληνισμό στη μακρόχρονη ιστορία του και στις κρίσιμες προσπάθειες που καταβάλλει ενωμένη η ομογένεια σε όλο τον κόσμο». Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «η δύναμη που διαθέτει η ελληνική ομογένεια σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που πρέπει να στηριχθεί ενεργά και ν’ αξιοποιηθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά».

Το απόγευμα σήμερα, θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πα.Δ.Ε.Ε. και αμέσως μετά, στις 16:00, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των μελών της με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.