Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | January 22, 2025

Scroll to top

Top

No Comments

Προτάσεις και ερωτήσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Προτάσεις και ερωτήσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.
KefaloniaNews

Η κυβέρνηση ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της  προπαγάνδισης του αντικομμουνιστικού μνημονίου αλλά και την ποινικοποίηση όλων όσων αρνούνται να υποταχθούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Συγκεκριμένα, με έγγραφο που διακινείται από το υπουργείο Εσωτερικών και απευθύνεται σε Δήμους, Περιφέρειες, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια καθώς και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις γίνονται γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις, προκειμένου να κριθούν επιλέξιμοι για να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Ευρώπη για τους Πολίτες 2014 – 2020”. Πιο συγκεκριμένα στο παραπάνω έγγραφο αναφέρεται ότι στο σκέλος του προγράμματος με θέμα την Ευρωπαϊκή Μνήμη “τα επιδοτούμενα έργα αντανακλούν τις αιτίες ανάδυσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία (Ναζισμός, φασισμός, σταλινισμός και ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα)”, προβλέπεται μάλιστα μέγιστη επιδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα 100.000 ευρώ. Στην ουσία, με χρήμα που διαθέτει η ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι Δήμοι  η ΠΙΝ,  διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα για να προπαγανδιστεί και στη χώρα μας το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, με το οποίο επιχειρείται να ταυτιστεί η ναζιστική θηριωδία με τον κομμουνισμό και τις σοσιαλιστικές χώρες. Είναι προφανής ο στόχος του προγράμματος και των εμπνευστών του. Αλλοιώνοντας την ιστορική μνήμη, επιδιώκουν να χτυπήσουν τις αγωνιστικές ριζοσπαστικές διαθέσεις, για να θωρακίσουν την εξουσία των μονοπωλίων, με το λαό υποταγμένο για να μην απειληθεί η κυριαρχία τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί την ποινικοποίηση όλων όσων αρνούνται να υποταχθούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, αφού πρόσφατα ψήφισε απαράδεκτη και επικίνδυνη τροπολογία  που προβλέπει ότι: “Οποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων ή οργανισμών ή φυσικών ή νομικών προσώπων, με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της ΕΕ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών εκτός αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή». Με βάση τα παραπάνω απαγορεύεται κάποιος να τάσσεται «με πρόθεση» ενάντια στα «περιοριστικά μέτρα» που έχει επιβάλει στη χώρα και το λαό μας η ΕΕ. Αν κάποιος κατά συνέπεια, πει την αλήθεια για τις πολιτικές της λιτότητας και δράσει ενάντιά τους κινδυνεύει με έξη μήνες φυλακή. Αυτή είναι η φωνή που επιτρέπουν!!!

Τέλος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει στο Στρασβούργο την ημερίδα EUROSCOLA (Φλεβάρης του 2014), στην οποία θα συμμετάσχουν μαθητές Λυκείων από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την επιλογή των μαθητών με θέμα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρώπης. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη και πως μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη, ενόψει και των Ευρωπαϊκών Εκλογών του Μαΐου 2014;». Είναι προφανές ότι για τη συμμετοχή στον παραπάνω διαγωνισμό  οι μαθητές πρέπει να έχουν αδιαμφισβήτητο δεδομένο την «αγία» Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία δήθεν «αναβαθμίζει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, κατά συνέπεια, τη δυνατότητα της φωνής των «πολιτών». Είναι προφανές επίσης πως όποιος μαθητής γράψει ενάντια στην ΕΕ, και τους θεσμούς της, «θέτει εαυτόν εκτός θέματος». Οι μαθητές πρέπει να υμνήσουν τη συνθήκη της Λισαβόνας που στερεί το ψωμί της οικογένειάς τους και τη μόρφωση των ίδιων, στο βωμό της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας. Η μόνη φωνή πολιτών, που πράγματι ενισχύεται, είναι εκείνη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και λοιπών κοινωνικών παράσιτων.

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ των μονοπωλίων και με αυτό το κείμενο δείχνει την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, όχι μόνο μέσα από την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων στη δουλειά, στο μισθό, στην Ασφάλιση, στην Παιδεία και την Υγεία, αλλά και μέσα από το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και της πολιτικής του πρωτοπορίας. Επιβεβαιώνεται όμως και εκτός των άλλων με αυτή τη μεθόδευση,  ότι ο φόβος της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και της εξουσίας της πλουτοκρατίας γενικότερα, δεν φαίνεται να είναι τελικά η αναβίωση του ναζισμού, τον οποίο άλλωστε έχει εκθρέψει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά η χειραφέτηση των λαϊκών συνειδήσεων, η όξυνση της ταξικής πάλης, η οργάνωση και γιγάντωση της πάλης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Το Π.Σ. πρέπει να καταδικάσει αυτές τις πραχτικές. Δεν πρέπει να εξωραΐσει το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ και τις επιφάσεις της δημοκρατίας της. Δεν πρέπει να περάσει η τρομοκρατία και η χειραγώγηση όσων αγωνίζονται ενάντια στα μονοπώλια και την ανταγωνιστικότητά τους που προωθεί η ΕΕ . Σε αυτά τα πλαίσια δεν πρέπει να υλοποιήσει κανένα τέτοιο πρόγραμμα ούτε η ΠΙΝ αλλά ούτε και κανένας Δήμος της περιφέρειας.

Ερωτήσεις προς τον κ. Περιφερειάρχη Ι.Ν.

(για την συνεδρίαση του Π.Σ. στις 21-12-13)

Ερώτηση 1η: Είναι γνωστό ότι το οδικό δίκτυο (εθνικό – επαρχιακό – αγροτικό) σε όλα τα Ιόνια νησιά παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης του. Έτσι πολλοί δρόμοι έχουν λακκούβες, είναι ακαθάριστοι με αποτέλεσμα η αγρία βλάστηση να καταλαμβάνει 1-2 μέτρα του οδοστρώματος, υπάρχουν κατολισθήσεις που δεν επισκευάζονται, υπάρχει ελλιπής ή κατεστραμμένη σήμανση και σε πολλά σημεία έχει διακοπεί ο φωτισμός.

Αποτέλεσμα της κακής κατάστασης πολλών δρόμων είναι να γίνονται συχνά ατυχήματα με θανάτους συνανθρώπων μας, τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές. Αν και γνωρίζετε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν μέχρι τώρα αδιαφορείτε και επικαλείστε την γραφειοκρατία και την έλλειψη κονδυλίων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις γιατί εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές. ενδεικτικά για την Κέρκυρα. Αναφέρουμε ορισμένες περιπτώσεις που απαιτούν άμεση παρέμβαση:

  1. Τα φανάρια στη διασταύρωση στα τρία Γεφύρια είναι αρκετές εβδομάδες χαλασμένα με κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων. Επίσης τα φανάρια στο λιμάνι είναι επί μήνες σβηστά.
  2. Το τμήμα της επαρχιακής οδού Αγρού – Βελονάδων είναι σε άσχημη κατάσταση με λακκούβες και κατολισθήσεις.
  3. Ίδια κατάσταση επικρατεί σε τμήματα της επαρχιακής οδού από τις Ασπιωτάδες προς Αγ. Γεώργιο Πάγων και Δάφνη προς Καββαδάδες – Αρίλλα – Άγιο Στέφανο.
  4. Ο δρόμος Λευκίμμης – Νιοχώρι είναι αδιάβατος από τις πολλές λακκούβες.
  5. Στον περιφερειακό δρόμο Σιδαρίου –Ρόδας ακριβώς στη διασταύρωση με τον κεντρικό δρόμο των Καρουσάδων υπάρχει κατολίσθηση που είναι πολύ επικίνδυνη για ατυχήματα και παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και του Τοπικού Συμβούλου δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση.
  6. Στο 21ο χιλ. της εθνικής Παλ/τσας στο σημείο εισόδου στο ξενοδοχείο «Παλαιοκαστρίτσας» με τις βροχές αποκολλούνται πέτρες και μπάζα και πέφτουν πάνω στο οδόστρωμα.
  7. Στο 22ο χλμ.της Εθν. Παλαιοκαστρίτσας αμέσως μετά τη στροφή έχει αποκολληθεί τοιχείο το οποί έχει ακουμπήσει και συγκρατείται από κολώνα του ΟΤΕ. Με μεγάλη βροχόπτωση υπάρχει κίνδυνος να σωριαστεί πάνω στο οδόστρωμα.
  8. Στο σημείο «ΓΡΑΒΕΣ» της επαρχιακής οδού προς τους Λάκωνες συνεχίζεται η πτώση βράχων με σοβαρούς κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές.

Ερωτάσθε ποιες άμεσες παρεμβάσεις θα κάνετε για να επισκευαστούν οι παραπάνω αλλά και άλλες ζημιές στο οδικό δίκτυο της Κέρκυρας.

Ερώτηση 2η: Από όσα έχουμε πληροφορηθεί η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας θα μείνει μόνο με ένα ή δύο πλοία, κλειστού τύπου την ημέρα, για τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις έχουν δώσει το δικαίωμα στους εφοπλιστές να αποσύρουν για 2 μήνες τα πλοία τους, αδιαφορώντας για την συγκοινωνιακή επιβάρυνση των νησιών. Στην προκειμένη περίπτωση ακριβώς επειδή είναι χειμώνας με συχνές φουρτούνες από νότιο-νοτιοανατολικούς ανέμους 7-8 μποφώρ, η παραμονή ενός ή δύο, πλοίων στη γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία για τους επιβάτες και τους οδηγούς αυτοκινήτων, γιατί θα αραιώσουν πολύ τα δρομολόγια όταν υπάρχει απαγόρευση απόπλου για τα ανοιχτού τύπου πλοία.

Ερωτάσθε σε τι ενέργειες έχετε προχωρήσει ώστε να μείνουν στη γραμμή περισσότερα πλοία κλειστού τύπου.

Κέρκυρα, 17-12-13                                                                                                                    Οι Περ. Σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ

Θ. Γουλης – Δ. Μαντζουράτος – Γ. Κορφιάτης.

«Να σταματήσουν οι κυβερνητικοί εκβιασμοί

στο χώρο της πρόληψης – θεραπείας – επανένταξης από τα ναρκωτικά»

Η Λαϊκή Συσπείρωση στα Ιόνια Νησιά θεωρεί άκρως ανησυχητικές τις εξελίξεις που δρομολογούνται από την κυβέρνηση στο χώρο της πρόληψης – θεραπείας – επανένταξης από τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις γενικότερα..

Η κυβέρνηση εκβιάζει τα ΔΣ των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες ιδιωτικού δικαίου και υπάγονται στον αστικό κώδικα, να εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις, δηλαδή να κάνουν αξιολόγηση των εργαζομένων, αλλά και να τους εντάξουν στο ενιαίο μισθολόγιο. Δεν πρόκειται για καμία μετατροπή των εργαζόμενων σε δημόσιους υπάλληλους, αφού ούτε λόγος δε γίνεται για την ουσιαστική λύση στο θεσμικό πρόβλημα. Ο αποκλειστικός σκοπός είναι η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, η συγχώνευση των δομών, οι απολύσεις εργαζομένων, οι περικοπές δαπανών, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών για πρόληψη – θεραπεία- επανένταξη. Δεν υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση των κέντρων από τα Υπουργεία Υγείας  και Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και τον ΟΚΑΝΑ, που αποτελούν τους κύριους χρηματοδότες, προκειμένου τα κέντρα να μπορέσουν να λειτουργήσουν μετά τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης (λήγει τέλος του 2013). Διαρρέουν, όλο και πιο καθαρά, ότι οι εργαζόμενοι των δομών θα πυκνώσουν τις τάξεις των απολυμένων, ώστε η ιδιωτικοποίηση στο χώρο και η διείσδυση των επιχειρηματικών συμφερόντων να διευκολυνθούν όσο γίνεται.

Κύριε πρόεδρε,

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Συμβαίνουν την ώρα που το βάθεμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης πολλαπλασιάζει τους παράγοντες που έχουν υψηλή συνάφεια με τη χρήση, όπως η αύξηση της ανεργίας, της σχολικής διαρροής, η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια. Τα Ιόνια Νησιά αλλά και η Κεφαλονιά και το Θιάκι ακολουθούν τη γενική τάση αύξησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στους εφήβους. Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση μέσω της ισχύουσας αντιναρκωτικής πολιτικής κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να οξύνει περαιτέρω το πρόβλημα:

  1. 1.    Ο νέος νόμος (4139/2013) ουσιαστικά ορίζει ως επίσημη κρατική πολιτική τη χορήγηση υποκατάστατων (δυνατότητα χορήγησης από νοσοκομεία, στρατόπεδα, φυλακές, ΜΚΟ και Δήμους). Προωθεί την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης και της θεραπείας, τις μετατρέπει σε εμπόρευμα, δίνοντας στο κεφάλαιο τη δυνατότητα να κερδοφορεί, εκμεταλλευόμενο τον πόνο και τα αδιέξοδα των χρηστών και των οικογενειών τους.
  2. 2.    Η κρατική υποχρηματοδότηση οδηγεί σε μείωση της δράσης και σε κλείσιμο των δομών Πρόληψης και Θεραπείας (Κέντρα Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ). Αυτό επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας.
  3. 3.    Η πολιτική των συγχωνεύσεων, της κατάργησης μονάδων υγείας και των απολύσεων εργαζομένων διαλύει το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και κοινωνικής επανένταξης.
  4. 4.    Τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων λειτουργούν στα υπόγεια των μεγάλων και ήδη επιβαρυμένων νοσοκομείων της χώρας, χωρίς προδιαγραφές, υλικοτεχνική υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό.

Με βάση τα παραπάνω η στάση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς ως Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλονιάς – Ιθάκης «Απόπλους», θέτοντας στη συνεδρίαση του ΔΣ το εκβιαστικό δίλλημα: ή συμμόρφωση με τις κυβερνητικές απαιτήσεις ή κλείσιμο του κέντρου, είναι να συνδράμει την κυβερνητική πολιτική. Μέρος της επιχειρηματολογίας του, είναι ότι η Περιφέρεια, που αποτελεί «εταίρο» του κέντρου, δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει στο μέλλον τον «Απόπλου» εφόσον δεν υπάρξει πειθαρχία στις κυβερνητικές εντολές. Η απόφαση εξάλλου της πλειοψηφίας του ΔΣ του «Απόπλου» που είπε «ναι» στην ένταξη στο ενιαίο και στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων, διευκολύνει τη στρατηγική κυβέρνησης – ΕΕ. Οι εργαζόμενοι με απόφαση της ΓΣ του πανελλαδικού τους σωματείου αναπτύσσουν νομική επιχειρηματολογία ενάντια στην έκδοση διαπιστωτικών πράξεων και στην ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο. Άσχετα αν οι εργαζόμενοι σε μεμονωμένα κέντρα, πρόσκαιρα και κάτω από εκβιαστικά διλλήματα, υποχρεώνονται να πούνε «ναι» στο όνομα της εξασφάλισης χρηματοδότησης θα διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση μόνο το λάκκο τους σκάβει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι:

α) Το ΔΣ του «Απόπλου» όπως και όλα τα ΔΣ των κέντρων πρόληψης δεν έχουν δικαίωμα για έκδοση διαπιστωτικών πράξεων, διότι είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες ιδιωτικού δικαίου και υπάγονται στις διατάξεις του αστικού κώδικα.

β) Διαφωνεί με τις περικοπές των μισθών που γίνονται με πρόσχημα την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο.

γ) Διαφωνεί με την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, τη συγχώνευση των δομών, τις απολύσεις εργαζομένων, τις περικοπές δαπανών, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών για πρόληψη – θεραπεία- επανένταξη.

δ) Απαιτεί να υπογραφεί άμεσα η προγραμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση των κέντρων.

ε) Δεν αποδέχεται εκβιασμούς.

στ) Απαιτεί να υπάρξει λύση στο θεσμικό πρόβλημα με:

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν επαρκείς υποδομές, για πρόληψη – θεραπεία – επανένταξη, με διασφάλιση της μόνιμης σταθερής εργασίας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.
  • Δημιουργία ενός Δημόσιου και Ενιαίου Φορέα με επαρκή και πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της χώρας με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.
  • Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους παραπάνω τομείς.
  • ·      Να μην κλείσει – συγχωνευτεί καμία δομή.
  • ·      Να δοθεί βάρος στην πρόληψη με προτεραιότητα την πρωτογενή πρόληψη.
  • Να δημιουργηθούν τα αναγκαία στα Ιόνια «στεγνά» θεραπευτικά κέντρα για τα ναρκωτικά.

Ο στρατηγικός στόχος της πρωτογενούς πρόληψης συνοψίζεται στην πρόταση ενός τρόπου ζωής δημιουργικού, με αξίες, στόχους και αξιοπρέπεια, μέσα από τη συλλογικότητα.

Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά. Να ηττηθεί η πολιτική διαχείρισης της ναρκωεξάρτησης. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο να πιστέψει στη δύναμή του, στη δύναμη του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα. Μπορούμε σήμερα να βάλουμε φραγμό σ’ αυτούς που επιδιώκουν να στερήσουν τη δυνατότητα χιλιάδων εξαρτημένων νέων να παλέψουν για την απεξάρτηση-επανένταξη τους. Οι θεραπευτικές κοινότητες, τις οποίες θέλουν να συγχωνεύσουν, αναδεικνύουν τη δύναμη του ανθρώπου να νικήσει την εξάρτηση. Να λυτρωθεί – αν το αποφασίσει – από τα δεσμά και τον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών. Σήμερα μπορούμε να τους εμποδίσουμε και αύριο να τους νικήσουμε, γκρεμίζοντας το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει το πρόβλημα των ναρκωτικών.

ΓΙΑ ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ!

 

Κύριε πρόεδρε,

Προτείνουμε το Π.Σ. να εκφράσει με απόφαση του την ριζική αντίθεση του στη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων ξένων γλωσσών στα γυμνάσια και λύκεια της Κέρκυρας.

Αυτή η αντιεκπαιδευτική απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης έχει ήδη προκαλέσει την αγανάκτηση και αντίδραση των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Σας στέλνουμε σχετική απόφαση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας.

Κέρκυρα, 17-12-13

 

Submit a Comment