O Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Du Qiwen στην Ιόνιο Ακαδημία.
Την Πρύτανι του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγήτρια Αναστασία Σαλή-Παπασαλή επισκέφθηκε επισήμως, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Du Qiwen, συνοδευόμενος από τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας κ. Zhang Zhan. Της επισκέψεως αυτής είχε ήδη προηγηθεί μία πολύ επιτυχημένη επαφή με τους Πανεπιστημιακούς ομολόγους της στην Κίνα, με την ευγενική παρεμβολή του Ελληνα Πρέσβη στην Κίνα κου Βασίλη Κωστή -ο οποίος προώθησε το αίτημα της Πρυτάνεως για την επανενεργοποίηση του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου- εξασφαλίζοντας την συγκατάθεση και αρωγή των Κινέζων αρμοδίων.
Στην συνάντηση που έγινε στην Ιόνιο Ακαδημία ο Πρέσβης της Κίνας τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την Πρύτανη του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου της Ελλάδας, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις της σχετικά με το αίτημα της εκ νέου ενεργοποίησης του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών.
Στη δίωρη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Πρυτανείας, η Πρύτανης κατέθεσε στον Πρέσβη την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και όλη την προηγηθείσα -με τους Κινέζους ομολόγους- αλληλογραφία της, την οποία είχε ήδη αποστείλει και στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλο προς επεξεργασία για την (εί δυνατόν και από εφέτος) ενεργοποίηση του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών.
Τον ενημέρωσε ότι για τις ανάγκες του συγκεκριμένου Τμήματος είχε ανακαινισθεί και διατεθεί ένα σύγχρονο κτήριο, με πλήρη εκπαιδευτικό εξοπλισμό και με τον απαραίτητο αριθμό βιβλίων προκειμένου – ανά πάσα στιγμή- να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές του.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών «είναι ένα έτοιμο παιδί που έχει ήδη γεννηθεί και αναμένει αρωγή και στήριξη για να μεγαλώσει». Από την κινεζική πλευρά ζητείται ιδιαίτερα η ισχυρή ηθική στήριξη για να ξεπερασθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν την λειτουργία του Τμήματος, καθώς και -στο πλαίσιο των διαπανεπιστημιακών ανταλλαγών- την αποστολή διδασκόντων κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού, για την πρώτη περίοδο και μέχρις ότου κατορθώσει να επανδρωθεί το Τμήμα με το απαραίτητο διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό.
Η Πρύτανις, τέλος, ανέφερε στον επίσημο καλεσμένο της την ιστορική διαδρομή και τη σημερινή κατάσταση του Ιδρύματος, τονίζοντας τη μοναδικότητα των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του, την παροχή υψηλής ποιότητας σπουδών στους φοιτητές του και τις διεθνείς συνεργασίες και διακρίσεις του Ιδρύματος.
Ο Κινέζος Πρέσβης κ. Du Qiwen εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ενθουσιασμό και τις επίμονες προσπάθειες της Πρυτάνεως του Ιονίου Πανεπιστημίου για την άμεση λειτουργία του εν λόγω ακαδημαϊκού Τμήματος και δήλωσε την επιθυμία της κινεζικής κυβέρνησης –μετά την επίσκεψή του και στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης- να ενεργοποιηθεί το Τμήμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την στην Κέρκυρα, δεδομένου ότι η ιστορική αυτή πόλη πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «η Κέρκυρα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα μια ανοικτή κοινωνία, που δεν δυσκολεύεται να έχει συνεργασία με άλλους πολιτισμούς. Διαθέτει βαθιές ρίζες στον πολιτισμό, γεγονός που της προσδίδει μια σημαντική πολιτισμική παράδοση». Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, δια του Υπουργού Παιδείας της, έχει υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Κίνα, με αντικείμενο την εκπαιδευτική και πολιτιστική συνεργασία και στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει ο ίδιος από τον Υπουργό την ενεργοποίηση του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Εκδήλωσε, τέλος, την ευχή στην επόμενη επίσκεψή του στην Κέρκυρα να λειτουργεί το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, ούτως ώστε πραγματικά να ευοδωθούν οι προσπάθειες της Πρυτάνεως του Ι Πανεπιστημίου.
Από το
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων