Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | August 12, 2026

Scroll to top

Top

Π. Καππάτος: 330.000 ευρώ για την προστασία και ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας

Π. Καππάτος: 330.000 ευρώ για την προστασία και ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας
KefaloniaNews

Η προστασία και ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας, με χρηματοδότηση 330.000 ευρώ, αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο περιλαμβάνει την προστασία του μνημείου, την αποκατάσταση των ψηφιδωτών και των λιθοδομών και τη δημιουργία υποδομών για ασφαλή και προσβάσιμη επίσκεψη. Η ρωμαϊκή έπαυλη της Αγίας Ευφημίας, που χρονολογείται από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου στην Κεφαλονιά. Τα αξιόλογα ψηφιδωτά και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που διατηρεί αναδεικνύουν τη σημαντική ιστορική και αρχαιολογική αξία του μνημείου.

Η πρώτη ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από το Βασίλειο Καλλιπολίτη, ενώ μετά από χρόνια εγκατάλειψης και σημαντικών φθορών, οι ανασκαφικές εργασίες επανεκκίνησαν, το 2000. Την περίοδο 2008 – 2009 υλοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης στο πλαίσιο του προγράμματος INTEREGG IIIA Ελλάδα–Ιταλία, με αποτέλεσμα τη διάσωση των ψηφιδωτών δαπέδων, τη στερέωση των τοιχοποιιών και την αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων.

Η σημερινή παρέμβαση έρχεται να δώσει συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσει την προστασία και την οργανωμένη ανάδειξη του μνημείου.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Νομό μας. Την τελευταία τριετία, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει σε έργα και παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων το εμβληματικό έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, η ανάδειξη του Θολωτού Τάφου των Τζανάτων και σειρά άλλων σημαντικών έργων.

Για πολλά χρόνια σημαντικά μνημεία του τόπου μας παρέμεναν χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα. Σήμερα αυτό αλλάζει με συγκεκριμένα έργα και χρηματοδοτήσεις.

Είναι ευθύνη μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τα μνημεία του τόπου μας προστατευμένα και αναδειγμένα. Παράλληλα, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ενισχύει την επισκεψιμότητα και δημιουργεί ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη της Κεφαλονιάς.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη για τη σταθερή στήριξή της και για το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης για τη συστηματική εργασία της για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου των νησιών μας.

Τα αποτελέσματα αυτής της κοινής προσπάθειας είναι ήδη σημαντικά και συνεχίζουμε με στόχο να προχωρήσουν ακόμη περισσότερα έργα πολιτισμού στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης