Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 16, 2024

Scroll to top

Top

ΕΥΔΟΞΟΣ – ΜΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ

ΕΥΔΟΞΟΣ – ΜΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ
KefaloniaNews

Σκοπιμότητα  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Ρωτήθηκε σήμερα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης,

Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν το αστεροσκοπειο Εύδοξος πρόκειται να ξανά ανοιξει, το καλοκαίρι παρευρέθηκα σε μια ομιλία του φορέα διαχείρισης του Αίνου, και οι ομιλητές μας είπαν πολύ ενδιαφέρον πράγματα που επρόκειτο να γίνουν σχετικά με το αστεροσκοπείο. Τα τελευταία χρονια είμαστε όλο και περισσότεροι στο Ληξούρι που θέλουμε να ασχοληθουμε και να μαθουμε πραγματα για το διάστημα, και όλο περιμένουμε να δούμε αν θα ανοίξει το αστεροσκοπειο.

Εάν γνωρίζετε κάτι παρακαλώ ενημερώστε μας, είναι θέμα που μας ενδιαφέρει.

Σας ευχαριστώ,

Καψής Νικόλαος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρός κύριο Νικόλαο Καψή (ερωτώντα από Ληξούρι),

Επειδή ο κ. Τραυλός που είναι μέλος του Δ.Σ του Αστεροσκοπείου στον οποίο απευθύνετε το ερώτημά σας (και μάλιστα δια του Τύπου) ασχολείται παράλληλα με δεκάδες άλλα επείγοντα θέματα της Κεφαλληνιακής καθημερινότητας (πρό και μετά Ιανού και πανδημίας),  μπορεί και να αργήσει να σας απαντήσει, σκέφτηκα να επιχειρήσω να  συνεισφέρω μία απάντηση στο ίδιο ερώτημα.  Βεβαίως, μάλλον δεν είπαν κάποιοι ομιλητές το καλοκαίρι “περί πραγμάτων τα οποία επρόκειτο να γίνουν στο αστεροσκοπείο” αφού έως τότε το ΚΙΕ δέν είχε συγκροτήσει νέο Δ.Σ, αλλά θα ομίλησαν περί της αξίας προστασίας της φύσης στο πλαίσιο  εκδήλωσης στη δασωμένη ύπαιθρο, ψηλότερα, κοντά στο κλειστό φυσιολατρικό περίπτερο του Αίνου.

Αλλά αφού το πλαίσιο αυτό δέν είναι  θέμα ενημέρωσης του αστεροσκοπείου, σας μεταφέρω λοιπόν δια του Τύπου  τα ακόλουθα στοιχεία που σίγουρα θα σας διαφωτίσουν:

  1. Ο φορέας διαχείρησης του Αίνου είναι  ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που επιδοτείται προκειμένου να προστατεύει τον Εθνικό  Δρυμό την πανίδα και τη χλωρίδα, ούτε φυσικά το Λιμάνι, ούτε το Νοσοκομείο, ούτε το Αστεροσκοπείο . Τα “πράγματα που προκειται να γίνουν στο Αστεροσκοπείο” τα αποφασίζει το Αστεροσκοπείο (που είναι ίδρυμα δημοσίου δικαίου) το οποίο την περίοδο αυτή εξέρχεται από μία περίοδο μεγάλης δοκιμασίας αφού έχει αθροίσει  ζημιές που σημειώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, διότι, αφ’ ενός ο Αίνος -δυστυχώς- δεν αστυνομεύεται (οπως και άλλες θέσεις στην Κεφαλονιά) και αφ΄ετέρου όλο αυτό το διάστημα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των ανακατατάξεων στην χώρα, του στέρησαν κάθε προβλεπόμενη επιχορήγηση.
  2. Για να μάθετε πράγματα για το διάστημα, πρέπει πρώτα  να ασχοληθείτε με το στοχευμένο διάβασμα  και πολύ μετά να επισκεφθείτε ένα Αστεροσκοπείο ώστε το διάβασμα να πιάσει τόπο. Προς το παρόν μπορείτε να επισκεφθείτε τον Αστρονομικό Σταθμό Κρυονερίου Κορινθίας (ανοίγει για επίσκεψη κοινού 1-2 ημέρες το χρόνο, συνήθως στο μέσον του καλοκαιριού), ή το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στην Κρήτη (ανοίγει για το κοινό με δηλώσεις συμμετοχής,  ορισμένες  Κυριακές  των θερινών μηνών και σας συνοδεύουν κάποια  στελέχη του) ή στην Αθήνα το Αστεροσκοπείο Πεντέλης (δέχεται επισκέπτες πιό συχνά) όπου θα δείτε ένα μουσειακό παλαιό τηλεσκόπιο και θα παρακολουθήσετε εκπαιδευτική προβολή. Πλουσιώτερη θεματολογία, ως θέαμα, έχει μόνο το Ευγενίδειο Πλανητάριο στην Αθήνα.
  3. Μήν περιμένετε όμως να ανοίξει ένα αστεροσκοπείο κοντά σας,  διότι από ημερήσιες επισκέψεις σε κέντρα δεν πρόκειται φυσικά να “μάθετε” μια επιστήμη αλλά μόνο να πληροφορηθείτε επιδερμικά κάποια ελάχιστα, όπως δεν θα μάθετε ωκεανογραφία επισκεπτόμενος μιά ωραία ημέρα ένα κέντρο θαλάσσιας βιολογίας. Απλά θα πάρετε ένα έναυσμα για μάθηση. Μέχρι να μπορεί το κεφαλληνιακό Αστεροσκοπείο να σας δώσει το έναυσμα από κοντά, όπως έκανε παλαιότερα, θα περάσει καιρός, διότι πρώτα πρέπει να επισκευάσει σοβαρές ζημιές, και μετά να ξαναπροσλάβει τα κατάλληλα στελέχη (μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού), όπως γίνεται σε κάθε παρόμοιο ίδρυμα. Επειδή είστε από το Ληξούρι, μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη όπου υπάρχει πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή βιβλίων αστρονομίας και φυσικών επιστημών. Ο κ. Αλεβιζόπουλος μπορεί να μας φέρει σε επαφή ώστε να σας καθοδηγήσουμε αφού θέλετε να μάθετε για το Διάστημα.

Συμπέρασμα: για να επισκεφθείτε το Αστεροσκοπείο στον Αίνο σε μιά επίσκεψη ουσίας και όχι για περίπατο,  πρέπει λοιπόν πρώτα να αποκατασταθούν οι ζημιές στα κτίρια και στα τεχνολογικά συστηματα και πάνω από όλα να προσληφθούν οι εργαζόμενοί του (4-5 επιστήμονες και τεχνολόγοι) και να σας εξηγήσουν το ρόλο τους και τα καθέκαστα των σημερινών προβλημάτων της επιστήμης αυτής. Αλλά εκτός από τα καθαυτό επιστημονικά θέματα που είναι σοβαρότατη υπόθεση προγραμματισμού, ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε πως, μέχρι τώρα (επί 20 χρόνια), ακόμα και η δημιουργία υποδομής για ένα Κέντρο υποδοχής Επισκεπτών εντός του αστεροσκοπείου έχει 3 φορές προταθεί στον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας (Κέρκυρα) χωρίς αποτέλεσμα ( η σταθερή απάντηση ήταν ¨δέν είναι στις προγραμματικές προτεραιότητες της ΠΙΝ”). Ελπίζουμε να μην έχει την ίδια τύχη και τώρα, άν και είναι μόνο ο ένας από τους όρους της εξίσωσης.

Με ευχαριστίες για το ενδιαφέρον σας.

Ν.Σολωμός

ΚΙΕ “Εύδοξος”