Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | August 10, 2022

Scroll to top

Top

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ 

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ 
KefaloniaNews

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ 

Τον Μάιο του 2007, με κάλεσε ο Θεόφιλος Μιχαλάτος στο γραφείο του και μου ανήγγειλε ότι φεύγω για την Μόσχα, μαζί με μεγάλη Κεφαλονίτικη αντιπροσωπεία, για τους Αφους Λειχούδη. Χωρίς να ρωτήσω περισσότερα, ετοιμάστηκα με μεγάλη αγωνία αλλά και χαρά που θα βρεθώ στην πόλη του Λένιν….. Μαζί ήταν ο τότε Νομάρχης Διον. Γεωργάτος, ο Πέτρος Πετράτος, ο Βασίλης Λυκούδης και ο (το τιμώμενο πρόσωπο) Γεράσιμος Σταματάτος. κ.ά.

Σ’ αυτό το εκπληκτικό Ξενοδοχείο μείναμε. Αυτό που σε σκοτώνει σ’ αυτή την χώρα είναι ότι σκοτεινιάζει στις 11 το βράδυ και ξημερώνει στις 4 το πρωί. Το βιολογικό σου ρολόι γίνεται άνω κάτω, σχεδόν το καταστρέφει.. 

Την επόμενη μέρα αρχίσαμε τις βόλτες. Εγώ, η σύζυγός Σοφία και ο Βασίλης Λυκούδης.

Προχωρώντας μέσα στην αχανή πόλη βρήκαμε τα γραφεία του ……ΚΚΣΕ. (πρώην). 

Παλιές δόξες.

Μέσα στην αχανή πόλη, χωρίς να ξέρουμε που πηγαίναμε, ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά στο τεράστιο  γλυπτό των Αφων Λειχούδη. Θρίαμβος. Αμέσως άρχισα την φωτογράφιση. 

Εδώ Ληξούρι. Ένας Λυκούδης, ο Βασίλης Λυκούδης, ποζάρει με τους Αφους Λειχούδη. Άραγε, αν κάναμε ένα τεστ….. DNA  τι θα βλέπαμε;  (1652¬1730

Επισκεφθήκαμε και το μαυσωλείο του Λένιν, όπου εκεί δεν επιτρέπεται  ούτε η φωτογραφική μηχανή, ούτε το κινητό, οτιδήποτε έχει σχέση με φωτογράφιση. Μέσα στο χώρο πίσω από το Μαυσωλείο είδαμε τους τάφους όλων των επιφανών της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης.  Είπαμε φωτογραφίες ούτε να το σκεφτούμε. Μας έγινε ειδική ξενάγηση.

Στη συνέχεια  κατεβήκαμε βαθιά κάτω στη γη για να δούμε το βαλσαμωμένο σώμα του Λένιν. Μυσταγωγία.

Όμως βγαίνοντας διαπίστωσα ότι ο τάφος του Στάλιν φαίνονταν έξω στην Κόκκινη Πλατεία.

Δεν έχασα ευκαιρία και το φωτογράφισα. Απίστευτο!!!!

Κι αρχίζει η γιορτή. Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είχε έρθει το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή: Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος  Βουλγαράκης,Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής  Βαγ. Μεϊμαράκης,Υπουργός Εθνικής Άμυνας, η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά  Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κι άλλοι παράγοντες που τους συνόδευαν,  με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Έκπληκτοι, ιδιαίτερα εγώ που “χωνόμουν” για να πάρω φωτογραφίες, τους βλέπαμε να καλαμπουρίζουν, μαζί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.. Μια φωτογραφία που προσπάθησα να τραβήξω, κόντεψα να την πληρώσω με άσχημο ξυλοδαρμό από τον άνδρα της ασφαλείας …. ποιανού δεν ξέρω. Μου έδωσε ένα σπρώξιμο με μπουνιά και έχασα την ισορροπία και το ….φως μου.

Προσέξτε πως με …”στοχοποιεί” ο Παπούλιας μ’ ένα βλέμμα, είχα φτάσει πολύ κοντά. . 

Κι επιτέλους  αρχίζει η μεγάλη γιορτή με πρωταγωνιστεί τον Γεράσιμο Σταματάτο.  Πριν την έναρξη της τελετής βρήκαμε την ευκαιρία και βγάλαμε φωτογραφίες υπό το αυστηρό βλέμμα των ….Αφων Λειχούδη .

Τι ήθελε ο κ. Γεράσιμος να κάνει μ’ αυτή την κίνηση;;; Τι ήθελε να δει, να πιάσει;  Ίσως να πλησιάσει τους συμπατριώτες του αδελφούς  Ίσως νοερά, αν κοιτάξεις την έκφραση του προσώπου του, σαν να ήθελε να ….πει κάτι, να συνεννοηθεί μαζί τους. Ούτε βέβαια μάθαμε ποτέ.

Όμως ο κ. Γεράσιμος είναι μέσα σ’ όλα, εξάλλου όλ’ αυτά γι αυτόν τα γράφουμε. Να τον τιμήσουμε.

Μέσα σ’ αυτή την εκκλησία (δεν θυμούμαι πως λεγόταν ) στα θεμέλια της λένε ότι έθαψαν τους Αφους Λειχούδη.

Πάμε για λίγο ….γέλιο.

Διάφοροι μιμούνται τον Πούτιν τον Λένιν και τον Στάλιν.

Κι αρχίζει το Συνέδριο για τους Αφους Λειχούδη.

Δυστυχώς, όσο και να έψαξα δεν βρήκα σημειώσεις γι αυτό το Συνέδριο.

Το βράδυ είχαμε τραπεζώματα σε ένα ξενοδοχείο. Εκεί γνωρίσαμε και την Αγνή, κόρη της Ηλέκτρας Αποστόλου, μεγάλη μορφή της  Εθνικής Αντίστασης, την οποία σκότωσαν οι Γερμανοί. Μόλις και πρόλαβαν την τότε μικρή κόρη της να την φυγαδεύσουν στην Μόσχα. Είχαμε την τύχη να την γνωρίσουμε.

Την επόμενη μέρα αρχίσαμε τις βόλτες.

Το Θέατρο Μπολσόι, επισκευάζεται (τότε). 

Ωστόσο βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για λίγο με τον….. Λένιν. (Εκπληκτική ομοιότητα).

Αφιερωμένες οι ΑΣΤΟΧΙΕΣ στον αγαπητό Γεράσιμο Σταματάτο που “έφυγε” την περασμένη βδομάδα και λύπησε όλη την Κεφαλονιά. . Γιατί, τον αγαπούσαν, ήταν μια ξεχωριστή μορφή των γραμμάτων και των τεχνών. Έζησε έναν ολόκληρο αιώνα.

Όπως έγραψε ο Πέτρος Πετράτος:

“Λες και περίμενε να περάσει τα 100, για να μας αφήσει… Βέβαια, κι εκεί που θα πάει, δε θα σταματήσει να συζητάει, να συμβουλεύει, να προτείνει, να αστειεύεται. Το κεφαλονίτικο πνεύμα, βλέπετε…

Ο Γεράσιμος Σταματάτος ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που τίμησε τις θέσεις, στις οποίες υπηρέτησε, που τους έδωσε περιεχόμενο, που με μεράκι, γνώση και δυναμισμό προωθούσε τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Πολύχρονη η θητεία του ως γραμματέα της Μητρόπολης. Πολύχρονη, εξίσου, και η θητεία του ως γραμματέα του Κοργιαλένειου Διοικητικού Συμβουλίου. Με ανεκτίμητη προσφορά. Δεν ξέρω πότε και πώς θα μπορέσει να αποτιμηθεί σωστά και δίκαια η δική του συνεισφορά στο έργο του Μαρίνου και της Ελένης Κοσμετάτου. Γιατί ο ίδιος εργαζόταν αθόρυβα, διακριτικά, σεμνά.

Πρόσφερε τις υπηρεσίες του και σε άλλα ιδρύματα και κληροδοτήματα. Είχε χρηματίσει γραμματέας στο Κληροδότημα Βαλλιάνου στην πρώτη περίοδο του ιδρύματος αυτού, όταν ακόμη πρόεδρός του ήταν ο κάθε φορά μητροπολίτης του νησιού. Αρκετές απορίες μου έλυσε και σπουδαίες συμβολές μου έδωσε, όταν του ζήτησα πληροφορίες – τότε που υπηρετούσα στο συγκεκριμένο Κληροδότημα – για την ίδρυση και τα πρώτα βήματα (δικαστικές περιπέτειες, ανέγερση κατοικιών κ.λπ.) του Κληροδοτήματος. Και όλα αυτά, με στοιχεία, με υπεύθυνη τεκμηρίωση.

άντως, για δυο θέματα πρέπει να έφυγε ευτυχισμένος, για την Άτρο και για τους αδελφούς Λειχούδη. Ως πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου κατόρθωσε να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, ειδικά για τον πύργο του μοναστηριού. Οι από κοινού με το μακαρίτη Γεράσιμο Αποστολάτο προσπάθειες (επιστολές προς τους τότε πρωθυπουργό, αρχιεπίσκοπο, πρόεδρο Δημοκρατίας, ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα κ.λπ), για να τιμηθούν οι ληξουριώτικης καταγωγής αδελφοί Λειχούδη ευοδώθηκαν και σε κεντρικό δρόμο της Μόσχας κοντά στην Κόκκινη Πλατεία στέκει τώρα ένα υπέροχο γλυπτό σύμπλεγμα των δύο αδελφών Ιωαννίκιου και Σωφρόνιου Λειχούδη, διαφωτιστών του ρωσικού λαού και ιδρυτών του πρώτου ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της Ρωσίας, της Σλαβο-Γραικο-Λατινικής Ακαδημίας (μέσα 17ου-αρχές 18ου αιώνα). Ήταν, όπως ο ίδιος ομολογούσε στα μέλη της κεφαλονίτικης αποστολής, που με επικεφαλής τον τότε νομάρχη παρευρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος στη Μόσχα (2007), μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής του.

Σε αποχαιρετώ, αγαπητέ συγχωριανέ, και σ’ ευχαριστώ για ό,τι μας έμαθες. Το ξέρω πως η αναπάντεχη αναχώρηση από τη ζωή της αγαπημένης σου Πόπης σου στοίχισε, σου στοίχισε πολύ. Αλλά, ευτυχώς, το κενό καλύφθηκε – όσο γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις – από τη φροντίδα και τη στοργή των παιδιών σου, της Καίτης και του Σπύρου. Αλλά και τα εγγόνια σου ήταν μεγάλη για Σένα παρηγοριά.

Εμείς, τώρα, οφείλουμε να συγκεντρώσουμε όλο εκείνο το υλικό, που έχεις αφήσει (έγγραφα, επιστολές, δημοσιεύματα, φωτογραφίες κ.λπ.) – απόσταγμα πολύχρονης σκέψης και δράσης – γιατί, όπως κι Εσύ το καταλαβαίνεις, θα είναι χρήσιμο για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Καλό σου ταξίδι.

Πέτρος Πετράτος”

Σε χαιρετώ κι εγώ αγαπητέ Γεράσιμε, οι σχέσεις μας ήταν πάντα  πολύ θερμές,  ήταν πολύ καλές,  αλλά και με την  αγαπητή  κόρη σου την  Καίτη, που γνωριστήκαμε στην Μόσχα.  

 Πού να βρίσκονται  άραγε όσοι γνωρίσαμε;  2007 – 2021, 14 ολόκληρα χρόνια από κείνες τις όμορφες μέρες στη όμορφη Μόσχα.

Τρία τραγούδια που ο χρόνος …..φεύγει.