Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 4, 2020

Scroll to top

Top

ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.

ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.
KefaloniaNews

Την Τετάρτη 29η Απριλίου 2010, μετα το άγγελμα του νόμου “Καλλικράτης”, εντοπίζοντας τις ανορθογραφίες στον Νόμο που πήγε στη Βουλή, αντιλήφθηκα ότι η συνένωση ειδικά για την Κεφαλονιά έγινε στο πόδι από ασχέτους του υπουργείου και χωρίς να προηγηθεί ειδική επιτελική μελέτη για τις ιδιαιτερότητές μας. Ετσι λοιπόν περί συγχωνεύσεως των Δήμων για τον τύποις “ισχυρό” δήμο Κεφαλονιάς και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών πολιτικών εκθείαζε την αβάσιμη αυτή συγχώνευση (σχεδόν όλοι 9 χρόνια μετά μπατάρισαν και έγιναν υπέρμαχοι της αποκόλλησης-επαναδιαχωρισμού), είχα γράψει και δημοσιεύσει στο Kefaloniaphotonews.gr το ακόλουθο αρθρίδιο γνώμης με τίτλο “Ατοπική Κεντροδιοίκηση” ως αντιδιαστολή στο διαρκώς ανεκπλήρωτο όραμα μιας πραγματικής Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Νομίζω πως η τωρινή πραγματικότητα έχει απολύτως επαληθεύσει την τότε πρόβλεψή μου. Και φυσικά μεσολάβησαν 10 χρόνια χαμένα, 10 χρόνια υποεκμετάλλευσης των χρηματοδοτήσεων /ευκαιριών των ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα την αναπτυξιακή οπισθοδρόμηση και 10ετή υστέρηση: ήτοι το να παλεύουμε να οργανωθούμε για να κάνουμε τώρα, αυτό που δεν κάναμε – στην ώρα του-τότε.

Ιδού τί έλεγα, σε «σημειολογική γραφή», 10 χρόνια πρίν:

ΑΤΟΠΙΚΗ  ΚΕΝΤΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ν.Χ. Σολωμού

πρώην Δημ.Συμβούλου Πάλης, Ληξούρι

Το επίσημο χωροταξικό κείμενο του σχεδίου «Kαλλικράτης» εισηγείται τον «Δήμο Κεφαλονιάς» (ξεχάστε το Κεφαλληνίας) με συγχώνευση όλων των προυπαρχόντων δήμων μεταξύ των οποίων και των κάτωθι:

«Παλίκης», «Ελείου Προνών» και «Ερισού».

…Ναι αναγράφονται όπως τους βλέπετε ! Ανορθόγραφα και παράτονα.

Απ’ το γεγονός αυτό και μόνον καταλαβαίνετε πόσο πολύ κοπίασαν (εξετάζοντας όλες τις κατά περίπτωση λεπτομέρειες) οι υπηρεσιακοί παράγοντες (οι «ειδικοί») για την προετοιμασία της μεγαλύτερης προχειρότητας που έγινε έως τώρα στην διοικητική διάρθρωση της χώρας: του επιπόλαιου πειράματος μεταβάσεως από την αμεσότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια Εξωτοπική Ετεροδιοίκηση επιβαλλόμενη σαν από μαγικό εξορκισμό, αντί μιάς επιπλέον μέριμνας για την επίλυση των προβλημάτων της πρώτης. Του περάσματος στην συνδιοίκηση υπό των πλησίον ευρισκομένων δηλαδή των.. παρακειμένων. Την μεταφορά στην επαρχία, υπό κλίμακα, του κεντρικού μοντέλου της απρόσωπης διακυβέρνησης αγνώστων από άγνωστους. Καταλαβαίνετε επίσης σε ποία ακριβώς εκ των υποδημάτων τους ενέγραψαν την βούληση και τις ιστορικές και άλλες ευαισθησίες μας, από κοινού με τους ίδιους τους τοπικούς μας άρχοντες τους εξουσιοδοτημένους να τους τα διαβιβάσουν (άν τα διαβίβασαν).

…Μήνες μελετούσαν πως ακριβώς θα συγχωνευτούν η Παλίκη, ο Ελειος Προνός και η Ερισός διότι γνωρίζουν άριστα τα τοπικά θέματα (ιδίως το τι ακριβώς συγχωνεύουν και πως γράφεται) και βεβαίως προέχει η εξυπηρέτηση του πολίτη (χαίρε κυρίαρχε λαέ) από τον «ισχυρό (…κατα δήλωσή του) δήμο».

Δεν μένει παρά να αναφωνήσωμεν: Χαίρε ..Ισχυρέ Δήμαρχε! oι ετεροδιοικούμενοι σε χαιρετούν.

Ν. Χ. Σολωμός