Η Εκκλησία μπροστά σε ενα καινούριο κόσμο.
O Μητροπολίτης Μεσογαίας καί Λαυρωτικης κ. Νικόλαος επισκέφτηκε την Μητρόπολη Κεφαλληνίας αυτό το 3ήμερο.
Τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρωτικής προλόγισε, χτες στην προγραμματισμένη εκδήλωση στον “Κέφαλο” και καλοσώρισε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο οποίος εν συντομία αναφέρθηκε στο έργο του Μητροπολίτη κ. Νικολάου.
Πανεπιστημιακός, συγγραφέας, Μητροπολίτης, ένας άνθρωπος με τεράστιες γνώσεις, ένας άνθρωπος προσιτός, σεμνός, απλός, με λόγο λαϊκό, νεανικό και καθαρό.
Χτες στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου, οι παρευρισκόμενοι μαγνητίστηκαν από την ομιλία του Μητροπολίτη. Μιά ομιλία με ουσία, μιά ομιλία με μέ θέμα “Σύγχρονες τεχνολογίες, Νέες αντιλήψεις: Η Εκκλησία μπροστά σε ενα καινούριο κόσμο”, κι όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν μιά απλή ομιλία σαν και αυτές που έχουμε συνηθίσει, αλλά ομιλία καρδιάς.
Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν για λίγη ώρα λόγω προγραμματισμένης σύσκεψης στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος κ. Αλ. Παρίσης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Ν.Ανουσάκης.
Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του Σεβασμιωτατου
“Σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος από αμφισβητήσεις, σε έναν κόσμο που δεν υπάρχουν δεδομένα, που αλλάζει, που η εικόνα της Εκκλησίας αλλάζει, από την μιά γενιά στην άλλη. Κάθε χρόνο που περνάει αυτό που λέμε χάσμα γενεών είναι χάσμα αντιλήψεων μεγάλο. Τόσο γρήγορες οι αλλαγές, τόσο αφνίδιες. Παιδιά που είναι στην μετεφηβική ηλικία θεωρούν ότι τα παιδιά του Λυκείου βρίσκονται σε έναν άλλον κόσμο, χρησιμοποιούν μιά άλλη διάλεκτο. Ακούγεται πολύ ξένο στην αντίληψη των παιδιών ένας παπάς να είναι στην Εκκλησία και να μιλάει για τον Θεό. Έχουν μιά άλλη κουλτούρα. Προσπαθώ να μάθω την διάλεκτο τους, πως μπορεί να σκέφτεται ένα παιδί. Θυμάμαι προ ετών έδινα μιά συνέντευξη σε ένα στούντιο και υπήρχαν και παιδιά.
“Με συγχωρείτε κύριε μπορώ να σας κάνω μιά ερώτηση; ” πετάγεται ένα παιδιά από το ακροατήριο
Πετάγεται ένα άλλο παιδί και λέει δεν είναι “κύριε”. Και τι είναι του απαντά το πρώτο; “Πάτερ είναι””Σεβασμιότατε είναι” του απαντά ο δεύτερος.
“Τι θα πει αυτό”, ρωτά ο πρώτος, και συνεχίζει “δεν είμαι παιδί της Εκκλησίας”, “δεν ξέρω τι είναι Θεός” και ζητά από τον Σεβασμιώτατο να μιλήσει.
“Να πάτε να κάνετε τι στην Εκκλησία; Να ξυπνήσετε το πρωϊ αγουροξυπνημένοι, να πάτε σε ένα παράξενης αρχιτεκτονικής κτήριο, θα κάθονται από εδώ οι άνδρες από εκεί οι γυναίκες, να ακούτε μιά γλώσσα που δεν την καταλαβαίνετε να βλέπετε νοήματα που είναι πέρα από την αντίληψη του κόσμου σας, να βλέπετε να βγαίνει από την πόρτα ένας αξύριστος με μιά μπέρτα από πάνω, να κρατά ένα πράγμα που βγάζει καπνό και ένα άλλο που βγάζει μιά φλόγα,τι να πάτε να κάνετε παιδιά;” απαντά ο Σεβασμιώτατος.
Από το ακροατήριο (της τότε συνέντευξης του Μητροπολίτη) πετάχτηκε ένα παιδί και τον ρώτησε “με συγχωρείτε κύριε εσείς πηγαίνετε στην Εκκλησία;”
Σε μιά συνέντευξη που στο ακροατήριο βρισκόντουσαν παιδιά της β’ και Γ’ τάξης του Λυκείου και που ακουγόταν στον άερα και άκουγε το ποίμνιο ο Μητροπολίτης του απάντησε “όχι παιδιά εγώ σε τέτοια εκκλησία δεν πατάω ούτε με σφαίρες, τι να πάω να κάνω;”
“δεν μπορεί, κάπου πάτε” ακούγεται μιά παιδική φωνή.
Προσπάθησα με μιά απλή, όσο μπορούσα, γλώσσα να τους απαντήσω που πάω, να τους πω αυτό που νιώθω, ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος στην ομιλία του.
Μπορεί κάποιος με απλή γλώσσα να κάνει τα παιδιά να ρουφήξουν και να τα κάνεις να πάνε στην Εκκλησία.
Ποιά μπορεί να είναι αυτή η δύναμη που κάνει έναν άνθρωπο να πιστέψει; Που κάνει έναν άνθρωπο να τρέξει στην Εκκλησία; Να ξεχάσει όλα τα άλλα; Τελικώς υπάρχει πολύ δυνατό στην Εκκλησία το οποίο αγνοείτε. Άγνοια και προκατάληψη. Δεν το ξέρουμε και απ΄την άλλη είμαστε αντίθετοι.”
Περί Τεχνολογίας και επιστήμης
“Θα κάνουμε κλωνοποίηση του ανθρώπου, αν πάθει κάτι το παιδί μου θα το ξαναφτιάξω με την βοήθεια της επιστήμης όπως ακριβώς ήταν μορφολογικά. Τέτοιες σκέψεις δεν υπήρχαν στο μυαλό μας πριν 30 χρόνια. Η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Έρχονται κάποιοι που μου λένε “το έχω στο dna μου” χωρίς όμως να γνωρίζουν τι θα πει dna.
Περνάμε στην τεχνολογία, διαφορετικές αντιλήψεις, παρεμβαίνουμε και στο τέλος της ζωής. Δεν υπάρχει το έτσι γίνεται αλλά το έτσι θέλουμε. Μεταμοσχεύσεις, είτε από νεκρούς είτε από ζωντανούς. Τόσα εκατομμύρια ανθρωπων ζουν με μεταμοσχεύσεις.
Τι αξία έχει η ζωή, αν ένα βράδυ πεθάνω; Και θα πάω που; Στην ανυπαρξία; Μαθαίνουμε ότι ο άνθρωπος έγινε από ένα κύτταρο και στα θρησκευτικά μαθαίνουμε ότι ο άνθρωπος έγινε από λάσπη. Η Αγία Γραφή έχει τρείς στίχους που μιλάνε για την δημιουργία του ανθρώπου. Ότι είναι πλασμένος κατ εικόνα και κατ ομοίωση του Θεού. Ότι έχει μορφή Θεϊκή. Ο καθένας κρύβει μέσα του τον Θεό και μπορεί να επικοινωνεί με τον Θεό. Αυτό είναι το μήνυμα.
Έχουμε γεμίσει από παιδιά που δεν έχουν ενδιαφέρον, κουρασμένα, απογοητευμένα. Έχει πολλά η εποχή μας.
Η ζωή της Εκκλησίας πρέπει να έχει: Αγιότητα, Ετερότητα, Αιωνιότητα
Δεν μπορεί ο λόγος της Εκκλησίας να είναι εντελώς άσχετος με την ζωή μας.”.
Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη κ. Νικολάου σήμερα και αύριο όπως ανακοινωθεί από την Μητρόπολη Κεφαλληνίας
Τήν Κυριακή 20 Μαῒου 2018 θά χοροστατήσει εἰς τόν Ἑσπερινόν τῶν Ἁγίων Ἰσαποστόλων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης εἰς τήν Ἐνορίαν Καραβάδου ὣρα 20:00μ.μ..
Τήν Δευτέραν 21 Μαῒου 2018, ἑορτή μνήμης τῶν Ἁγίων Ἰσαποστόλων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης, θα λειτουργήσει εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἀργοστολίου καί θά συμμετάσχει εἰς τήν Δοξολογίαν, τήν κατάθεσιν στεφάνων καί τήν παρέλασιν ἐπ΄ εὐκαιρία τῆς Ἐθνικῆς ἑορτῆς τῆς Ἐνώσεως τῶν Ἐπτανήσων μετά τῆς μητρός Πατρίδος.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Αριστέα Χαριτάτου