Τρεις Επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Π.Σ.
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Τι πρόκειται να κάνει η Περιφερειακή Αρχή για τις ελλείψεις ιατρικού και άλλου προσωπικού:
- στις υποδομές υγείας της Ιθάκης (Κέντρο Υγείας, Πολυιατρείο Σταυρού, Αγροτικά Ιατρεία) και του ΕΚΑΒ στο νησί, αλλά και την επισκευή του;
- στο Κέντρο Υγείας Σάμης και την επισκευή του;
- στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο;
- στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου και την επισκευή του;
και για την μη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Αργοστόλι;
Θα ήταν κοινότυπο να πούμε ότι είναι η πολλοστή φορά που διεκδικούμε, αναδεικνύουμε και ρωτάμε για τα ζητήματα της υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Αξίζει να αναφέρουμε τι έχουμε κάνει σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου:
Το εισηγηθήκαμε ως ΘΕΜΑ στα παρακάτω Π.Σ.
- 12.2019
- 02.2020
- 11.2020
- 01.2022
- 12.2022
Καταθέσαμε ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ στα παρακάτω Π.Σ.
- 05.2020
- 10.2020
- 02.2021
- 04.2021
- 09.2021
- 05.2022
- 11.2022
- 04.2023
- 08.2023
Η τακτική της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) επιβεβαιώνει ότι αυτά τα θέματα δεν χωράνε στις προτεραιότητές της παρά μόνο σε κάλπικες υποσχέσεις. ‘Όπου απαιτούνταν ψηφοφορία (Θέμα ΕΗΔ) προκειμένου να αποφασιστεί η συζήτηση, προσπαθούσε να το εμποδίσει, καταψηφίζοντας την αναγκαιότητα να συζητηθεί.
Όταν έχανε την ψηφοφορία και συζητιούνταν, η θέση της ήταν η ωραιοποίηση της κατάστασης, η πλήρης στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ και η παρεμπόδιση έκδοσης απόφασης για την διεκδίκηση των απαιτούμενων λύσεων. Η τακτική αυτή είχε την στήριξη, της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, της παράταξης Σπύρου (δεύτερο ψηφοδέλτιο της ΝΔ), των πρόσφατα αποχωρησάντων Περιφερειακών Συμβούλων. Αρκετές φορές πίσω από ένα ψήφισμα «σούπα» προσπαθούσαν να κρύψουν τις ευθύνες τους.
Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα αυτής της περιόδου (2019-2023), παρόλο το σημαντικό γεγονός της πανδημίας και της συσσωρευμένης χρόνιας εγκατάλειψης όλων των προηγούμενων χρόνων. Μάλιστα σε μια περίοδο που όπως λένε, η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και τα πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς έσπαγαν όλα τα ρεκόρ.
Η πραγματικότητα σήμερα είναι:
- Στην Ιθάκη όλα τα Αγροτικά Ιατρεία είναι κλειστά πάρα πολλά χρόνια. Το Πολυιατρείο του Σταυρού στην Βόρεια Ιθάκη υποστελεχωμένο, με ελλείψεις ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, και έλλειψη ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Το Κ.Υ. Ιθάκης με σημαντικότατες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, αλλά και νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού. Η στελέχωση του ΕΚΑΒ συμπληρώνεται από στρατιωτικό προσωπικό.
- Το Κ.Υ. Σάμης σε πλήρη υλικοτεχνική κατάρρευση, με ελάχιστο προσωπικό, με σημαντικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ τόσο σε μέσα αλλά και προσωπικό.
- Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου υποστελεχωμένο, με τις αφίξεις και τις παραιτήσεις ιατρών να είναι συχνό φαινόμενο. Με ελλείψεις ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και οι κτιριακές υποδομές παραμένουν κτυπημένες από τους σεισμούς του 2014. Το ΕΚΑΒ με ελλείψεις μέσων και προσωπικού.
- Το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου στην ίδια κατάσταση της υποστελέχωσης και των ελλείψεων ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού. Οι κτηριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες δεκάδες χρόνια. Σημαντικές οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ.
- Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Αργοστολίου που είναι δημιούργημα από δωρεά, αφού παρέμεινε ανενεργή για πολλά χρόνια, «ταξίδεψε» την περίοδο της πανδημίας στην Πάτρα και επέστρεψε πάλι στην Κεφαλονιά παρατημένη και μη ενεργή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) επί τέσσερα χρόνια βγάζουν ανακοινώσεις, δεσμεύονται, υπόσχονται, επισκέπτονται της δομές υγείας για να «μάθουνε», ανακοινώνουν χρηματοδοτικά εργαλεία (πότε από τον κρατικό προϋπολογισμό, πότε από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης), αναρτούνε αποφάσεις στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ επικαλούνται τις δωρεές και της χορηγίες για να κρύψουν την συνειδητή πολιτική τους επιλογή στην υποβάθμιση της Δημόσιας δωρεάν υγείας και την ενίσχυση της ατομικής ευθύνης, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και ιδιωτικοποίησης των δομών της.
Ό,τι προσφέρεται μέχρι σήμερα προς τον λαό με τις παραπάνω συνθήκες στις δομές υγείας των νησιών μας, οφείλεται αποκλειστικά στις ηρωικές και υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων που είναι οι στυλοβάτες του Συστήματος Υγείας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
- Ποια είναι τα έργα που έχουν γίνει για τις παραπάνω δομές υγείας;
- Γιατί ποτέ δεν έφερε το Θέμα της υγείας με δική της πρωτοβουλία για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
- Θα καταγγείλει την κυβέρνηση για την χρόνια εγκατάλειψή και θα διεκδικήσει αγωνιστικά μαζί με τον λαό την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους
![]()
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:
Κλείνουμε σχεδόν ένα μήνα από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Β. Κέρκυρα και τις καταστροφές που προξένησε σε κατοικίες, επιχειρήσεις και στον φυσικό και ζωικό πλούτο. Η εμπειρία από προηγούμενες φυσικές καταστροφές σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών είναι απογοητευτική.
Ακόμα και η πρόσφατη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ουσιαστικά ήταν ένα ακόμα ευχολόγιο, μια ακόμα αποποίηση ευθυνών και μια ικανοποίηση ότι όλα πήγαν μια χαρά αφού δεν είχαμε νεκρούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τις καταστροφές του ΙΑΝΟΥ οι πληγές παραμένουν ανοιχτές στην Κεφαλονιά Ιθάκη και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Τα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας μετά από μια πυρκαγιά είτε καρκινοβατούν είτε δεν υπάρχουν καθόλου είτε στην Κέρκυρα είτε στην Κεφαλονιά –Ιθάκη.
Η εργολαβία π.χ. για την αποκατάσταση των ζημιών στην ΚΕΡΚΥΡΑ, από τον ΜΠΑΛΛΟ, σε Πέραμα- Τσάκι Μπενιτσών και Βιρό έχει σταματήσει.
Είναι ολοφάνερο -και στον πιο αδαή ακόμη-πωςτο πολύπαθο αυτό έργο έχει πλήρως σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ένα έργο που αφορούσε αποκαταστάσεις δρόμων που υπέστησαν επικίνδυνες κατολισθήσεις από τον Μπάλλο. Ένα έργο που ξεκίνησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π.Σ.
Το έργο ξεκίνησε με την αποκατάσταση των ζημιών της Εθνικής Λευκίμμης στη περιοχή του Περάματος και όπως μας διαβεβαίωνε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης αμέσως μετά θα ακολουθούσε η αποκατάσταση των ζημιών της Εθνικής Λευκίμμης στο Τσάκι Μπενιτσών και τέλος θα ακολουθούσε η αποκατάσταση των ζημιών στον άξονα Βρυώνη-Βιρού.
Το έργο στο Πέραμα τελείωσε με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις εδώ και 2 μήνες περίπου αλλά έναρξη του έργου στο Τσάκι ή στο Βιρό δεν βλέπουμε.
Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης, που σε πρόσφατες δηλώσεις της περηφανεύεται για το μεγάλο έργο της Περιφερειακής Αρχής και στο οδικό δίκτυο:
- Σε ποια φάση βρίσκονται η καταγραφή ζημιών και τα οικονομικά μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από την πρόσφατη πυρκαγιά στην ΚΕΡΚΥΡΑ;
- Πότε θα πάρουν οι Αλιείς και οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης τιςαποζημιώσεις για τις καταστροφές που προξένησε ο ¨ΙΑΝΟΣ¨;
3..Γιατίδιακόπηκε η εργολαβία του μοναδικού οδικού έργου που εκτελείτο στη ΠΕ Κέρκυρας;
- Τι προτίθεται να κάνει για την άμεση επανέναρξη των έργων και την όσο το δυνατό ταχύτερη περαίωση τους;
5.Μέχρι την περαίωση των έργων, ποιά μέτρα θα πάρετε για τηνασφάλεια και την προστασία της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών;
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.
![]()
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το γήπεδο του Σύβρου-Λευκάδας είναι απροετοίμαστο και χωρίς χλοοτάπητα, παρότι βρισκόμαστε στην έναρξη του φετινού Πρωταθλήματος. Τι ενέργειες θα κάνετε για να πραγματοποιηθούν όλες οι εργασίες στον προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα;
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των γηπέδων της Λευκάδας, για την τοποθέτηση χλοοταπήτων, ώστε να είναι έτοιμα για την έναρξη του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας.
Η ΠΕ Λευκάδας έχει αρμοδιότητα για το γήπεδο του Σύβρου όσον αφορά την τοποθέτηση του χλοοτάπητα,, ενώ ο Δήμος Λευκάδας έχει την ευθύνη για τα συνοδά έργα (αποστραγγιστικά κλπ).
Σχετικά πρόσφατα, προς το τέλος της αγωνιστικής σεζόν, οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών σωματείων του νησιού προκάλεσαν σύσκεψη για το οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης γηπέδων στο νησί αφού το πρόβλημα ήταν τέτοιο που δεν ήταν δυνατό να προγραμματιστεί ομαλά και με συνέπεια το καλεντάρι των αγώνων της ΕΠΣ Πρέβεζας- Λευκάδας.
Στην σύσκεψη ακούστηκε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για μια ακόμα φορά η δέσμευση ότι θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα με το γήπεδο του Σύβρου να είναι έτοιμο, σε συνέχεια των υποσχέσεων που υπήρξαν εδώ και καιρό από την περιφερειακή αρχή για ολοκλήρωση του έργου.
Υπενθυμίζουμε ότι, το προηγούμενο διάστημα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε εγκρίνει την αύξηση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε, αν δεν έχει τελειώσει το έργο του χλοοτάπητα και δεν έχει παραδοθεί προς χρήση το γήπεδο μέχρι το τέλος Οκτώβρη, η ομάδα του Σύβρου δεν θα μπορέσει να κατεβεί στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πρέβεζας Λευκάδας, και όλοι καταλαβαίνουμε τις συνέπειες για τη συμμετοχή, κυρίως της νεολαίας, στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής μας. Επιπλέον, εάν δεν ολοκληρωθεί άμεσα το γήπεδο του Σύβρου, όπως και το γήπεδο των Τσουκαλάδων, αρμοδιότητας του Δήμου Λευκάδας, που χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην προετοιμασία αρκετών ομάδων της Λευκάδας για τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ.
Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
- Γιατί καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός όπου προστέθηκε και η καθυστέρηση της ανάδειξης αναδόχου μετά από 4-5 διαγωνισμούς.
- Ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί το έργο τοποθέτησης του χλοοτάπητα του Σύβρου και να είναι έτοιμο το γήπεδο για την εξυπηρέτηση του αγωνιστικού προγραμματισμού των ομάδων που ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα;Τρεις Επερωτήσεις της Λαικής Συσπείρωσης
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

