Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | May 5, 2024

Scroll to top

Top

Το τρίπτυχο των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στη ΔΕΘ

Το τρίπτυχο των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στη ΔΕΘ
KefaloniaNews

PowerGameΚάθε μέρα που περνά φέρνει πιο κοντά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και το οικονομικό επιτελείο αποκρυσταλλώνει το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις που θα έχει η ομιλία του πρωθυπουργού.

Βασική θέση στις ανακοινώσεις η στεγαστική πολιτική

Βασική θέση στις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής της χώρας, η οποία πάγωσε το 2013 ως αποτέλεσμα της μνημονιακής απόφασης για κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, η αναβίωση της ενίσχυσης των νέων ώστε να έχουν πρόσβαση σε καλύτερη και φτηνότερη στέγη «θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της τοποθέτησή του Πρωθυπουργού».

Το θέμα της δυσκολίας ανεύρεσης στέγης -ιδίως για τους νέους- δεν είναι απλό, καθώς έχει ιδιαίτερα πολύπλοκες προεκτάσεις και φτάνει να επηρεάζει ακόμη και το δημογραφικό. Ποικίλες έρευνες δείχνουν ότι πολλά νέα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά, καθώς δυσκολεύονται να βρουν στέγη γι’ αυτά και το πρόβλημα βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή, ιδίως μετά την δημοσιοποίηση της τελευταίας απογραφής, που έδειξε μείωση των Ελλήνων κατά περίπου 383.000. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παραδέχθηκε ότι η στέγαση είναι ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς η αύξηση της τουριστικής κίνησης και η ενοικίαση των μικρών διαμερισμάτων μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν μειώσει κατά πολύ τα προσφερόμενα ακίνητα σε όλη την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξήσει τα ενοίκια.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της πλατφόρμας e-realestates, που δείχνουν ότι μόλις δύο στα 10 σπίτια με δύο υπνοδωμάτια στο κέντρο της Αθήνας έχουν νοίκι μικρότερο από 600 ευρώ το μήνα και από αυτά τα οκτώ στα 10 είναι παλιά με ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα στα νότια προάστια όπου οκτώ στα 10διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια κοστίζουν πάνω από 800 ευρώ το μήνα, ενώ στο υπόλοιπο Αττικής έχουν ενοίκιο που είναι τουλάχιστον 700 ευρώ το μήνα. Στον Πειραιά, οι πιθανότητες να βρει κάποιος γκαρσονιέρα με 300 ευρώ είναι κάτω του 12%.

Οι σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολλές, και ήδη γίνεται η επεξεργασία ενός προγράμματος ώστε να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα, βελτιώνοντας έτσι την προσφορά. Ο Άκης Σκέρτσος έκανε λόγο για κίνητρα, ώστε να ανακαινισθούν παλαιά ακίνητα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κλειστά. Το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, θα αφορά τόσο την ανακαίνιση ιδιόκτητων ακινήτων μέσα από πλατφόρμες τύπου «Εξοικονομώ», όσο και την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων τα οποία αυτή τη στιγμή είναι αχρησιμοποίητα. «Στην Ελλάδα έχουμε πολλά ακίνητα τα οποία είναι κλειστά» τόνισε ο Άκης Σκέρτσος και συνέχισε: «Αν βελτιώσουμε τις συνθήκες των ακινήτων αυτών και μπορέσουμε να τα κάνουμε επανακατοικήσιμα αυτό θα αυξήσει τα ακίνητα και θα ρίξει τις τιμές».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανακοίνωση νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου, αλλά και την κρατική επιχορήγηση νέων έως 29 ετών, νέων ζευγαριών ή νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, ενώ σχεδιάζονται και άτοκα δάνεια ακόμη και 25.000 ευρώ που θα κατευθυνθούν στην ανακαίνιση κλειστών κατοικιών.

Ο κατώτατος μισθός

Το θέμα της στέγασης, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά οικονομικών αναφορών που θα κάνει ο πρωθυπουργός, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις, τόσο σε μισθωτούς, όσο και σε συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά στον κατώτερο μισθό σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πόση θα είναι η αύξηση, καθώς αν κάνει κάτι τέτοιο θα είναι σαν να «αδειάζει» την συζήτηση που προβλέπει ο νόμος. Ήδη πάντως, πληροφορίες ανεβάζουν το ποσοστό κοντά στο +5% και άρα τον νέο κατώτατο μισθό να πλησιάζει τα 750 ευρώ. Όπως εξήγησε ο υπουργός, η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους, αξιολογώντας πώς θα επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, προσπαθώντας όμως ταυτόχρονα να καλύψει και τις ανάγκες των εργαζομένων οι οποίοι έχουν χάσει πολύ μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Άλλωστε χθες η Eurostat, ανακοίνωσε τον νέο ρυθμό αύξησης των τιμών για τον μήνα Ιούλιο, ο οποίος ήταν ελαφρά μειωμένος για τη χώρα μας, αλλά ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα: στο 11,3% από 11,6% που ήταν τον Ιούνιο. Στα θετικά των ανακοινώσεων ήταν η συγκράτηση του βασικού τροφοδότη της ακρίβειας που είναι φυσικά η ενέργεια, η οποία έπεσε στο +39,6% τον προηγούμενο μήνα, από το 42% που ήταν τον Ιούνιο. Παραμένει, πάντως, άγνωστο αν θα συνεχιστεί αυτή η πτώση, καθώς όσο πλησιάζει το φθινόπωρο τόσο μεγαλύτερη είναι η ώθηση της τιμής του φυσικού αερίου προς τα πάνω.

Αύξηση συντάξεων έπειτα από 12 χρόνια

Εν τω μεταξύ, στο θέμα των συντάξεων που θα αυξηθούν με τρεις τρόπους το 2023 θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την επιστροφή αναδρομικών δώρων και επιδομάτων -που όμως θα αφορά μόνο όσους έκαναν προσφυγή και δικαιώθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας- για τον μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς σε όσους έχει γίνει επανυπολογισμός της σύνταξης και η αύξηση της κύριας σύνταξης σε 2,4 εκατομμύρια δικαιούχους, βάσει νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ο τύπος της αύξησης είναι συγκεκριμένος. Προσθέτει την ανάπτυξη της οικονομίας με τον πληθωρισμό διαιρώντας το άθροισμα δια δύο. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι το ΑΕΠ φέτος θα επανυπολογιστεί και από το 3,1% θα πάει περίπου στο 4%, και ο πληθωρισμός θα κλείσει ακόμη και πάνω από το 8% είναι πολύ πιθανό η αύξηση που θα δουν οι συνταξιούχοι να φτάσει κοντά στο 7%. Ούτε αυτό το ποσοστό θα μπορεί να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αυτό που θα πει όμως είναι ότι τα χρήματα έχουν ήδη υπολογιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και το κονδύλι έχει εξασφαλιστεί στον νέο προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου θα καταθέσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο.