Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | May 5, 2024

Scroll to top

Top

Τι αλλάζει στους πέντε μεγάλους δήμους μετά την κατάτμηση

Τι αλλάζει στους πέντε μεγάλους  δήμους μετά την κατάτμηση
KefaloniaNews
Δώδεκα νέοι δήμοι δημιουργούνται στα νησιά της Κέρκυρας, της Κεφαλονίας της Λέσβου και της Σάμου, αλλά και στην Κοζάνη, όπως προβλέπεται από την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή.

Με την τροπολογία συνιστώνται δώδεκα νέοι δήμοι, με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων 5 δήμων και ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των νέων δημοτικών αρχών και εκλογικής διαδικασίας (άσκηση εκλογικού δικαιώματος, διενέργεια εκλογών κλπ).

Οι δήμοι που προκύπτουν από τις κατατμήσεις είναι:

Από τον δήμο Κέρκυρας:

• Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, με έδρα την Κασσιόπη, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων.
• Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων.
• Δήμος Νότιας Κέρκυρας, με έδρα τη Λευκίμμη, αποτελούμενος από δημοτικές ενότητες Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων.

Από τον δήμο Κεφαλονιάς:

• Δήμος Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς και Ομαλών.
• Δήμος Ληξουρίου, με έδρα το Ληξούρι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Παλικής και Θηναίας.
• Δήμος Σάμης µε έδρα τη Σάμη, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Ερίσου, Πυλαρέων και Σάμης.

Από τον δήμο Σερβίων-Βελβεντού:

• Δήμος Σερβίων, με έδρα τα Σέρβια, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Σερβίων, Καμβουνίων και Λιβαδερού.
• Δήμος Βελβεντού, με έδρα το Βελβεντό, αποτελούμενος από τη δημοτική ενότητα Βελβεντού.

Από τον δήμο Λέσβου:

• Δήμος Μυτιλήνης, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως-Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου.
• Δήμος Δυτικής Λέσβου, με έδρα την Καλλονή, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αγίας Παρασκευής, Ερεσού – Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου.

Από τον δήμο Σάμου:

• Δήμος Ανατολικής Σάμου, με έδρα την πόλη της Σάμου, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Βαθέος και Πυθαγορείου
• Δήμος Δυτικής Σάμου, με έδρα το Καρλόβασι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Καρλοβασίου και Μαραθοκάμπου.

Τι θα ισχύσει για τις δημοτικές εκλογές

Οι νέοι δήμοι θα αρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά δηλαδή την εκλογή και εγκατάσταση των νέων δημοτικών και κοινωτικών αρχών από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Τις δημοτικές αρχές εκλέγουν οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των αντίστοιχων εκλογικών διαμερισμάτων.

Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμη πως για τους υποψήφιους των δημοτικών εκλογών στους δήμους που συνιστώνται τα κωλύματα εκλογιμότητας αφορούν στους αντίστοιχους καταργούμενους δήμους, ενώ τα σχετικά ασυμβίβαστα καταλαμβάνουν και τους αντίστοιχους δήμους που συνιστώνται.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό των καταργούμενων δήμων, η τροπολογία δίνει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να δηλωθεί η προτίμηση για τη μεταφορά σε έναν από τους αντίστοιχους νέους δήμους.

Παράλληλα, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία των καταργούμενων δήμων, με το νέο καθεστώς αποκτούν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των συνιστώμενων δήμων για τουλάχιστον δύο έτη, ενώ ρυθμίζονται και οι περιουσιακές σχέσεις των νέων δήμων.

Τα προβλήματα και οι αστοχίες

Στην τροπολογία, τέλος, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Επανεξέτασης της Διοικητικής Διαίρεσης των ΟΤΑ α΄ βαθμού για τον εντοπισμό ανάλογων περιπτώσεων που χρήζουν αντίστοιχης αντιμετώπισης και εντός δύο ετών υποβάλλει σχετική έκθεση στον υπουργό Εσωτερικών και λαμβάνεται υπόψη για τις νέες κατατμήσεις.

Στόχος της κατάτμησης είναι οι νέοι δήμοι να ανταποκριθούν πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στην εξυπηρέτηση  των τοπικών υποθέσεων και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Η τροπολογία, ακόμη, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, στοχεύει να διορθώσει αστοχίες του «Καλλικράτη», που κατέστησαν προβληματικούς και μη λειτουργικούς συγκεκριμένους δήμους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Ειδικότερα και όσον αφορά στους συγκεκριμένους δήμους που διασπώνται αναφέρεται ότι:

  • Στο δήμο Κέρκυρας είναι το πληθυσμιακό μέγεθος του νησιού, ο μεγάλος αριθμός χωριών και η διασπορά τους, το μεγάλο και προβληματικό οδικό δίκτυο, η έντονη τουριστική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα.
  • Στην Κεφαλλονιά υπάρχουν δυσχέρειες στην προσβασιμότητα πολιτών στο δήμο ενώ υπάρχουν προβλήματα για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων
  • Στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού, η δημιουργία ενιαίου δήμου σήμανε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της δημοτικής ενότητας Βελβεντού, την παρακμή των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της
  • Ο δήμος Λέσβου αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και τον μεγαλύτερο γεωγραφικά “καλλικρατικό” δήμο. Μετά το πρόγραμμα “Καλλικράτης” ανέκυψαν αδυναμία διαχείρισης και αξιοποίησης υποδομών, υστέρηση σε έργα ανάπτυξης, αδυναμίες και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων.
  • Η Σάμος αποτελεί άλλη μια περίπτωση που τα στοιχεία νησιωτικότητας και ορεινότητας επιβάλλουν διαφοροποίηση από τον κανόνα του προγράμματος “Καλλικράτης”, “κάθε νησί και δήμος”. Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι χωρίζουν το ανατολικό από το δυτικό μέρος του νησιού και αυτό δημιουργεί δυσχέρειες και καθυστερήσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

efsyn.gr