Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 23, 2024

Scroll to top

Top

«ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές»

«ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές»
KefaloniaNews

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ Κάστρου – Μαζαρακάτων – Περατάτων -Τραυλιατων «ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΏΡΠΟΥ»

Η έκθεση « ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές »
αποτελεί τη δική μας μικρή συμβολή και συμμετοχή στην Εβδομάδα Λαϊκού Πολιτισμού, που διοργανώνει ο Δήμος Αργοστολιού. Για πρακτικούς κυρίως λόγους θα εκτεθεί εδώ ένα μέρος μόνο της συλλογής.
Η έκθεση αποτελείται από παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, τις οποίες έχει δημιουργήσει η συμπατριώτισσά μας κ. Ελπίδα Βαρθολομάτου – Γεωργοπούλου.
Το σύνολο των σχεδίων, των κοσμημάτων, των υφασμάτων και όλων των λεπτομερειών, που κάνουν κάθε φορεσιά ξεχωριστή, είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και δουλειάς και μέσα από μελέτη λαογραφικών πηγών, επισκέψεων σε λαογραφικά μουσεία σε όλη την Ελλάδα, μα πιο πολύ από το μεράκι και την αγάπη που την διακρίνει, η Ελπίδα δημιούργησε αυτή την μοναδική συλλογή.
Ο σύλλογός μας στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021 θα παρουσιάσει την έκθεση ολοκληρωμένη στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος στα Τραυλιάτα από την Κυριακή 01/08/2021 στις 20:30 έως το Σάββατο 07/08/2021. Ώρες επίσκεψης καθημερινά από τις 20:00 έως 22:00.
Την Κυριακή 01/08/2021, ημέρα έναρξης της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία- παρουσίαση από την εκπαιδευτικό κ. Στάμω Μαστροκάλου – Αναστασιάδου, με θέμα: «Η παραδοσιακή φορεσιά σημείο και σύμβολο της ιστορικής μνήμης και πολιτιστική ταυτότητας του αγώνα του 1821»
Την Τετάρτη 04/08/2021 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί δράση για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων με θέμα: « Φτιάχνω τον δικό μου φουστανελά ».

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Η Πρόεδρος                                                    Η Γραμματέας
Κάτε Αντωνέλου                                               Ρεγγίνα Βαλλιανάτου

Από παιδί προσπαθούσα, με μικρά κομματάκια υφάσματος, να δημιουργώ φουστανάκια για τις κούκλες μου.

Ήξερα να ράβω, με έμαθε η μοδίστρα μάνα μου, η Ελευθερία. Η συνεχής δημιουργία ήταν ανάγκη για μένα και συνεχίζει έως και σήμερα.

Μεγαλώνοντας, άρχισα τη συλλογή μου από κούκλες, αγορές και δώρα των πολυταξιδεμένων φίλων μου από 86 χώρες.

Παρατηρούσα τα χρώματα, τις λεπτομέρειες, τις δαντέλες, τα σιρίτια, τις μπιμπίλες, έως ότου συναντήθηκα με τα βιβλία της Αγγελικής Χατζημιχάλη της μεγάλης συγγραφέως και λαογράφου.

Τότε συνειδητοποίησα ότι ακολουθώντας, τις εξαντλητικές υποδείξεις στα πατρόν και στα κεντήματα, θα μπορούσα, με το μεράκι που διέθετα, να ράψω αντίγραφα των παραδοσιακών φορεσιών και όχι να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά και χρώματα. Την επιθυμία μου αυτή, άρχισα σιγά-σιγά να την εφαρμόζω, σε μικρές κούκλες, αργότερα σε μεγαλύτερες, στο μέγεθος των 40 εκατοστών.

Θυμάμαι τις πρώτες απόπειρες, τις δυσκολίες να βρω στην αγορά τα κατάλληλα υφάσματα, στις ποιότητες και στα χρώματα που απαιτούσε η κάθε φορεσιά. Έγινα παπουτσής και χρυσοχόος, φτιάχνοντας παπούτσια και κοσμήματα στη μικρή κλίμακα 1 /4,5.

Οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν. Η συλλογή μου από χειροποίητες κούκλες αριθμεί 160 τεμάχια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, σήμερα κρατάτε στα χέρια σας ένα μικρό δείγμα τους.

Με τις ευχαριστίες μου για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΓΡΙΟΥ»

Ελπίδα Βαρθολομάτου – Γεωργοπούλου