“Σήκωσε τον σταυρό σου ψηλά”!
Μπορεί εμείς στην Ελλάδα εκ του ασφαλούς να ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, πλην όμως αλλαχού στην υφήλιο δεν ισχύει το ανάλογο.
Συγκεκριμένα χθες 23/12/24, στην Συρία, Δρούζοι και Χριστιανοί κάτοικοι της πόλης Sahnaya (Σαχνάγια), που αποτελεί νοτιοδυτικό προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση με πορεία διαμαρτυρίας έχοντας ως κύριο σύνθημα: “raise your cross high” (μτφ. “ύψωσε το σταυρό σου ψηλά” ως ένδειξη αλληλεγγύης στους κατοίκους της ελληνορθόδοξης πόλης Al-Suqaylabiyah στην επαρχία Ηama στην δυτική Συρία, μιας και μαχητές της αντάρτικης ομάδας HTS -που ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ- (Hayat Tahrir al-Sham, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ), πυρπόλησαν χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Το συγκινητικό για εμάς τους Ρωμιούς είναι ότι οι εκεί ομόθρησκοι κράδαιναν υπερήφανα σημαίες με τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου!
Βέβαια οι αρχές του HTS, ισχυρίστηκαν ότι οι δράστες συνελήφθησαν.
Ποιοι είναι οι Δρούζοι;
Οι Δρούζοι αποτελούν ιδιαίτερη εθνότητα, που αριθμεί περίπου τα 1.000.000 πληθυσμό. Σήμερα τους συναντούμε στην “διαλλακτική” Ιορδανία, τον “πολύπαθο” Λίβανο, στη “διαλυμένη” Συρία και στο “πεισματικό” Ισραήλ (περιοχή Γαλιλαίας). Η εθνότητα αυτή είναι αξιοσημείωτη αφενός λόγω της ιδιάζουσας θρησκείας της και της κοινωνικής της οργάνωσης και αφετέρου για την έντονη… ανυποταξία της!
Η θρησκεία των Δρούζων αποτελεί μια σύνθεση από Ισμαηλισμό (κλάδος του Σιιτικού Ισλάμ), Χριστιανισμό, Γνωστικισμό, Νεοπλατωνισμό, Ζωροαστρισμό, Βουδισμό, Μανιχαϊσμό, Πυθαγορισμό και άλλες φιλοσοφίες και πεποιθήσεις.
Υπόμνηση για το Δικέφαλο αετό!
Ο δικέφαλος αετός είναι σύμβολο που συναντάται συχνά σε οικόσημα, εμβλήματα και σημαίες (Εκκλησία της Ελλάδος, Ρωσίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου Αλβανίας, γερμανικά κρατίδια Κολωνίας & Βόρειας Ρηνανίας).
Το σύμβολο φυσικά συνδέεται με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, καθώς και με βυζαντινά σήματα οίκων (Παλαιολόγων).
Συγκεκριμένα, ο σταυρός το σπαθί και η σφαίρα στα νύχια του αετού αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα (κοσμική & πνευματική), και ο δικέφαλος αετός την κυριαρχία των βυζαντινών αυτοκρατόρων από την ανατολή έως τη δύση.
Που βρίσκεται το Πατριαρχείο Αντιοχείας;
Το “λησμονημένο” Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας, Μεσοποταμίας και πάσης Ανατολής.
Από το 1343 η έδρα του Πατριαρχείου βρίσκεται στην Δαμασκό της Συρίας.
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από τους τζιχαντιστές της HTS, όλες οι εθνικοθρησκευτικές μειονότητες ζουν σε κατάσταση αβεβαιότητας για το μέλλον τους.
Περισσότερα στις πηγές:
1.
2.
https://www.instagram.com/reel/DD8irwVtKC0/
3.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας υποδέχθηκε τον Πρέσβη της Κύπρου στη Συρία
Aνδρέας Π. Κολαΐτης
(Διεθνολόγος / Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού).






