Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 16, 2024

Scroll to top

Top

Ποιος είναι όμως ο Ληξουριώτης συνθέτης, ζωγράφος, Γερ.Πυλαρινός;

Ποιος είναι όμως ο Ληξουριώτης  συνθέτης, ζωγράφος, Γερ.Πυλαρινός;
KefaloniaNews

To 2012 κυκλοφόρησε από την ΕΜΣΕ το νέο cd του κιθαριστή  και συνθέτη Γεράσιμου Πυλαρινού, με τίτλο “Mediterraneo Barcarola” .

Πρόκειται για ένα CD  με συνθέσεις για σόλο κιθάρα που έγραψε και ηχογράφησε ο Γεράσιμος Πυλαρινός τα τελευταία χρόνια, “Μόντο Γρκέκο” “Οι νύχτες της Πηνελόπης” κ.α.  καθώς και συνθέσεις των Ισπανών Isaac Albeniz“Μαγιόρκα” και του Joaquin Malats “Ισπανική σερενάτα” του Γάλλου Erik Satie “Κνωσσιάνα” “Γυμνοπαιδία” καθώς και ένα έργο του Γερμανού Felix Mendelsson “Το Βενετσιάνικο τραγούδι του γονδολιέρη”.

Όλα τα κομμάτια είναι γραμμένα ή έχουν αναφορές στην ιστορία, την ηχητική ατμόσφαιρα, το χρώμα και το φως, των χωρών που περιβάλουν τη Μεσόγειο θάλασσα.

Ταυτόχρονα αποπνέουν και μια ρομαντική διάθεση στοιχείο που διατρέχει ανά τους αιώνες τις θάλασσες, τα νησιά τα φυσικά τοπία και τον ανθρώπινο αρχιτεκτονικό τους πολιτισμό.

Τα έργα του Γεράσιμου Πυλαρινού είναι πρωτότυπα γραμμένα για κιθάρα και παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ενώ τα έργα των ξένων συνθετών είναι γραμμένα για πιάνο διασκευασμένα για κιθάρα.

Τις τελευταίες ημέρες ο καταξιωμένος Ληξουριώτης συνθέτει νέα τραγούδια και τα εμπιστεύεται σε ερμηνευτές καταξιωμένους.

Ας ακούσουμε κάποια από τα νέα του τραγούδια.

Ευχαριστούμε τον Σπύρο Τσιβρά για το υλικό που μας έστειλε.

Ποιός είναι όμως ο Ληξουριώτης συνθέτης, ζωγράφος, Γερ.Πυλαρινός;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΝΙΚ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ

Διπλ. Ελληνικού Ωδείου Αθηνών

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1949.

Μοιράζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στη μουσική και τη ζωγραφική. Σπούδασε μουσική (κλασική κιθάρα και θεωρητικά ) στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας απ΄ όπου πήρε δίπλωμα solist (από την τάξη του Γ. Μηλιαρέση ).

Παράλληλα διδάχθηκε το σύστημα αρμονίας του Α. Αινιάν ενώ παρακολούθησε σειρά μαθημάτων σύνθεσης και ερμηνείας σύγχρονης μουσικής σε σεμινάρια των Γερμανών καθηγητών Siegfried Behrend και Gunther Becker. Εμφανίστηκε σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλά φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα. Συνεργάστηκε τόσο σε συναυλίες όσο και σε ηχογραφήσεις δίσκων με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.ά.

Έχει ηχογραφήσει σειρά έργων για το Γ΄ πρόγραμμα ενώ έχει κυκλοφορήσει σε δίσκους βινυλίου και σε CD συνθέσεις δικές του καθώς και διασκευές τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου. Υπήρξε για σειρά ετών Καθηγητής Α΄ στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, καθώς και στο ωδείο «Νικ. Σκαλκώτας» Έχει επίσης διδάξει σε διάφορα σεμινάρια.

Ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών παρουσίασε κατά καιρούς διάφορους κύκλους έργων κλασικής μουσικής σε όλα τα προγράμματα της κρατικής ραδιοφωνίας. Υπήρξε για ένα διάστημα διευθυντής προγράμματος του ραδιοσταθμού της εκκλησίας της Ελλάδος, στην ίδρυση του οποίου έπαιξε ρόλο καθοριστικό.

Το συνθετικό έργο του Γ. Π. απαρτίζεται κυρίως από την «συμφωνία για έγχορδα», το «concerto για βιολί», την συμφωνική καντάτα «επιτάφιος θρήνος» τα κουαρτέτα εγχόρδων αρ. 1 και αρ. 2, τις δύο παρτίτες για βιολί και πιάνο, τα «ημερολόγια» για πιάνο σόλο, το έργο «ΔΕΗΣ – ΕΠΙ – ΠΛΟΙ – ΘΑ » σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, άλλα τραγούδια σε ποίηση Α. Κάλβου, Μ. Γκανά, Μ. Πολυδούρη κ.ά. πολλά έργα για κιθάρα, καθώς και άλλα έργα για solo όργανα και διάφορους συνδυασμούς. Επίσης έχει γράψει μουσική για τα θέατρο ( F. G. Lorca, Α. Δαμιανός), (Η Κυρία των δυνάμεων, Πλ. Καϊτατζής) και μουσική για τον κινηματογράφο «Η επανάσταση της σιωπής» και «ιερός βράχος» της Μυρτώς Παράσχη. Σχεδόν όλα του τα έργα έχουν παρουσιαστεί σε ζωντανές εκτελέσεις ή σε ηχογραφήσεις από ορχήστρες (συμφωνική της Βουλγαρίας, Σύγχρονη ορχήστρα της ΕΡΤ, κουαρτέτο + kinesis, κουαρτέτο Opera quatro) καθώς και από σπουδαίους μουσικούς (Kirryl Laskarov, Fabio Cascioli, Brahi Tilles, Σπύρο Ράντο κ. ά.

Η ζωγραφική του αποτέλεσμα μελέτης της αρχαίας Ελληνικής, της Βυζαντινής ζωγραφικής καθώς και της τέχνης των λαϊκών ζωγράφων, έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, γκαλερί «ΑΕΝΑΟΝ», «πινακοθήκη Πιερίδη», «οργανισμός Ταμπουρά», « αίθουσα Κόντογλου», «πινακοθήκη Ψυχικού», κ. α.

Έργα του υπάρχουν σε συλλογές ιδιωτικές και δημόσιες στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύζυγός του είναι η Ευγενία Μερεντίτη, καθηγήτρια πιάνου και αγιογράφος και έχει δυο παιδιά τον Νικόλα (Δίπλωμα Βιολιού, πτυχίο και μεταπτυχιακό θεατρολογίας) και την Μάρθα (Δίπλωμα Βιολιού).

Αριστέα Χαριτάτου