ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Τη Δευτέρα 9/10/2017 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης με τον Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κέρκυρας κ. Σπύρο Κασίμη και με μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης με σκοπό την ενημέρωση για θέματα εκπαίδευσης, λειτουργίας των Σχολείων και εγκρίσεων λειτουργίας τμημάτων στην Κέρκυρα.
Από την ενημέρωση προέκυψε ότι υπάρχουν ακόμα κενά σε κοινές ειδικότητες της Α/θμιας Εκπ/σης και σε ορισμένους κλάδους της Β/θμιας, όπου γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια εκ μέρους μας προκειμένου να καλυφθούν το συντομότερο, με τους αναμενόμενους διορισμούς αναπληρωτών.
Αναφορικά με τα αιτήματα για λειτουργία περισσοτέρων τμημάτων:
Για τη συγκρότηση τμημάτων ξένων γλωσσών, Αγγλικών Αρχάριων και Προχωρημένων, καθώς επιλεγόμενης δεύτερης ξένης γλώσσας μεταξύ Γαλλικών και Γερμανικών, αυτά συγκροτούνται βάσει νόμων πανελλαδικής ισχύος (2732/31-8-16Τ.Β. και 1171/4-4-17Τ.Β. αντίστοιχα), όπου δεν μπορούν να ερμηνευτούν ή να εφαρμοστούν διαφορετικά από τόπο σε τόπο, καθότι δε σχετίζονται με ιδιαιτερότητες τοπικού χαρακτήρα.
Για τα τμήματα γενικής Παιδείας, όπου το όριο είναι 27 μαθητές ανά τμήμα, εμείς, αναγνωρίζοντας τις τοπικές ιδιαίτερες συνθήκες και τα προβλήματα στέγασης και χωρητικότητας πολλών αιθουσών στα σχολεία μας, εγκρίναμε τη λειτουργία πολλών δεκάδων τμημάτων με μέσο αριθμό μαθητών κάτω από 16. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν διαπιστώσαμε την ανάγκη χωρισμού περισσότερων τμημάτων με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, λόγω χωρητικότητας, ενώ ζητήματα που αφορούν εργασιακά θέματα εκπαιδευτικών, δεν μπορούν να συμψηφιστούν με τη δημιουργία τμημάτων.
Για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ:
Με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται ανώτατος (25) και κατώτατος αριθμός μαθητών σε κάθε τμήμα τάξης, τομέα ή ειδικότητας για να λειτουργήσει ένα τμήμα (15 στην Α΄, 13 στη Β΄ και 10 στη Γ΄ τάξη).
Για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές προβλέπεται η μείωση του κατώτατου αριθμού, προκειμένου να είναι δυνατή η συγκρότηση τμήματος με λιγότερους μαθητές/-τριες (13 στην Α΄, 10 στη Β΄ και 8 στη Γ΄ τάξη). Ενώ σε μικρές νησιωτικές ή πολύ απομακρυσμένες περιοχές προβλέπεται ακόμα μικρότερος αριθμός μαθητών/-τριών για τη συγκρότηση τμημάτων (10 στην Α΄, 8 στη Β΄ και 6 στη Γ΄ τάξη).
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα, όταν ένας τομέας ή ειδικότητα είναι ο μοναδικός στον κάθε νομό, να μειώνονται κατά 20% οι κατώτεροι αριθμοί σε κάθε κατηγορία.
Όλα αυτά δείχνουν ότι λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Για τις εγκρίσεις έχουμε δύο κατηγορίες:
α) ) εκείνα που μπορούν κατά παρέκκλιση να εγκριθούν από το Υπουργείο Παιδείας, όπου εγκρίθηκαν μερικά ακόμα, συνολικά 1411 από τα 5465 πανελλαδικά. Εμείς ζητήσαμε επανειλημμένα περισσότερες εγκρίσεις για τη δική μας Περιφέρεια, αλλά όπως φαίνεται από τα δεδομένα, ήταν δύσκολο να το πετύχουμε όπως ζητήσαμε.
και β Εκείνα που μπορούν κατά παρέκκλιση να εγκριθούν από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τα οποία εμείς τα εγκρίναμε ΟΛΑ.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας
Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων
Κωνσταντίνος Γκούσης

