Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 19, 2024

Scroll to top

Top

Ο λαός οδηγείται σε «μπλακάουτ» και η κυβέρνηση επιδοτεί τους ομίλους της ενέργειας.

Ο λαός οδηγείται σε «μπλακάουτ» και η κυβέρνηση επιδοτεί τους ομίλους της ενέργειας.
KefaloniaNews

HomeΑυξάνεται το χαράτσι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο 1,9 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα διατεθεί τον Σεπτέμβρη για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μέτρα που επί της ουσίας επιδοτούν τους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας και δεν λύνουν το πρόβλημα. Μάλιστα, από εδώ και στο εξής θα αυξηθεί το χαράτσι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επιδοτήσεις, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι πρόκειται για χρήματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πληρώνει από την τσέπη του ο λαός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές θα φθάσει τα 639 ευρώ ανά Mwh και για τους κατόχους Κοινωνικού Τιμολογίου  τα 677 ευρώ.

Η επιδότηση αυτή όχι μόνο δεν επαρκεί για να καλύψει τις υπέρογκες αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον κυβερνητικό εμπαιγμό περί «κατάργησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά τελικά καταλήγει να επιδοτεί τους ενεργειακούς ομίλους, όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που έχουν εκτινάξει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή η απελευθερωμένη αγορά, η «πράσινη μετάβαση» και οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μέτρα από τον κρατικό προϋπολογισμό που χρηματοδοτούν για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, εκείνο το μέρος του λογαριασμού που δεν θα μπορούσαν να εξοφλήσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει άλλωστε με τα διάφορα pass της  κοροϊδίας που χρηματοδοτούνται από την φοροληστεία του λαού.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ανακοινώθηκε από τον Κ. Σκρέκα, πως από τον Σεπτέμβρη θα δημιουργηθεί ένας «μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό». Αυτός ο «λογαριασμός» θα χρηματοδοτείται από μια εισφορά που θα φτάνει το 1 λεπτό ανά KWh για τους οικιακούς καταναλωτές και θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ. Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι, προανήγγειλε «εξορθολογισμό» των χρεώσεων ΥΚΩ, υποστηρίζοντας πως θα μειωθεί έως 70% η επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια «που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανση τους».

Οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) χρηματοδοτούν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, την παροχή ρεύματος σε χαμηλότερη τιμή για τις πολύτεκνες οικογένειες, την παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των νησιών σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, κ.α. δηλαδή οι φτωχοί πληρώνουν τους ακόμη φτωχότερους.

Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό, πριν ακόμη μπει ο χειμώνας όπου οι ανάγκες θα αυξηθούν δραματικά. Η νέα αύξηση της τάξης του 65% που ανακοίνωσαν στα τιμολόγια του Σεπτέμβρη οι πάροχοι, έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες αυξήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τον Αύγουστο αυξήθηκαν ακόμα και κατά 900%, σε σχέση με τον Ιούλη.

Επιβεβαιώνεται πλήρως ότι η περιβόητη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε σαν λύση για την ακρίβεια, εξαπατώντας τον λαό, όχι μόνο δεν μείωσε τις χρεώσεις αλλά εκτόξευσε τις τιμές.

Οι νέες χρεώσεις

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», οι αυξήσεις που έχουν γίνει από τους παρόχους τους δύο τελευταίους μήνες είναι οι εξής:

  • ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 έχει χρέωση 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,8 για πάνω από 500 KWh.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,486 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 1.042%!

  • «Protergia»: 0,78213 ευρώ/KWh και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ τον μήνα.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,549 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 1.103%!

  • «Ηρων»: 0,75 ευρώ/KWh και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20%. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,495 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 1.150%!

  • «Elpedison»: Τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ/KWh, ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,495 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 936%!

  • NRG: 0,748 – 0,768 ευρώ/KWh. Πάγιο 1,8 – 5 ευρώ τον μήνα.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,499 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 997%!

  • «Zenith»: 0,687 – 0,697 ευρώ/KWh. Πάγιο 4 – 4,5 ευρώ/KWh.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,599 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 895%!

Πρόκειται λοιπόν για μια άθλια συμπαιγνία κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας. Αλλωστε, η ανακοίνωση των νέων χρεώσεων στο τέλος κάθε μήνα για τον επόμενο είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους, προκειμένου αφενός οι εταιρείες να ενσωματώσουν τη ρήτρα στα τιμολόγια ανάλογα με το πού κυμαίνεται η τιμή του φυσικού αερίου, αφετέρου η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των νοικοκυριών, πουλώντας το παραμύθι της «κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής». Οπως ακριβώς έγινε με τα περιβόητα υπερκέρδη των εταιρειών, που τελικά …δεν υπάρχουν, όπως έγινε επίσης με το «Power Pass», που έφτασε να αφορά έναν ελάχιστο αριθμό ανθρώπων που πήραν κάποιες πενταροδεκάρες, και όπως όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται κατά διαστήματα, συνιστούν μια απίστευτη κοροϊδία και εξαϋλώνονται σε χρόνο μηδέν.

Το 45% των καταναλωτών δεν μπορούν να πληρώσουν

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία υπάρχει έκρηξη ανεξόφλητων λογαριασμών, καθώς το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος. Το ποσοστό αυτό ήταν 20% πριν αρχίσει το ράλι των τιμών το περσινό φθινόπωρο. Συνολικά έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο, αναζητώντας φτηνότερο τιμολόγιο, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει και ως …δικαιοσύνη την «επιλογή» των εργαζομένων, από ποια εταιρεία θα «τσουρουφλιστούν».

Κάθε μήνα αλλάζουν εταιρεία 50.000 – 60.000 καταναλωτές, έναντι 20.000 πριν την κρίση. Ακόμα, τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων λόγω χρεών δεν έχουν σύμβαση με πάροχο και καταφεύγουν στη λεγόμενη Καθολική Υπηρεσία. Περίπου 35.500 μετρητές προστέθηκαν σε αυτήν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 182.000. Πρόκειται πλέον για τον 5ο μεγαλύτερο πάροχο!

Επιπλέον, με πρόσχημα τη διόγκωση των χρεών η ΡΑΕ έχει ζητήσει να προκαταβάλλεται το 75% των επιδοτήσεων στους ομίλους και να υπάρξουν περαιτέρω διευκολύνσεις προς αυτούς.