Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 23, 2024

Scroll to top

Top

Λαϊκή Συνέλευση σεισμοπλήκτων Παλικής.

Λαϊκή Συνέλευση σεισμοπλήκτων Παλικής.
KefaloniaNews

ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ

διεκδικούμε το δικαίωμα σε ζωή με αντισεισμική θωράκιση – προστασία,

πλήρη αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και των πληγέντων

Μαζική Λαϊκή Συνέλευση σεισμοπλήκτων του Ληξουρίου πραγματοποιήθηκε έξω από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής. Στη Συνέλευση τέθηκε προς συζήτηση το πλαίσιο αιτημάτων της Επιτροπής Αγώνα Κεφαλονιάς και μίλησαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων και κάτοικοι. Ήταν ηχηρή η απουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας αλλά και οποιουδήποτε «αρμόδιου».

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν την κατάρρευση του Ξενοκράτη, τις κυβερνητικές φιέστες και τα επικοινωνιακά σόου που γίνονται πάνω στα ερείπια, την εγκληματική απουσία αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας από τις δημόσιες υποδομές. Κατήγγειλαν σαν προκλητικές τις δηλώσεις – διαβεβαιώσεις του Δημάρχου Κεφαλονιάς και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ότι η κυβέρνηση έκανε τα πάντα, όλα είναι εντάξει και απλώς υπάρχει φόβος στον κόσμο!!!

Η εν κρυπτώ από το συνδικαλιστικό κίνημα και του Συλλόγους Γονέων μετεγκατάσταση των σχολείων που έχουν κριθεί κατηγορία Γ΄ (δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν δε γίνουν πρώτα οι επισκευές) γεννά πολλά ερωτηματικά. Το ίδιο και η επιλεκτική συμμετοχή Δημοτικών – Περιφερειακών συμβούλων και πολιτικών παραγόντων σε συσκέψεις για το ζήτημα αυτό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει την εικόνα της εύρυθμης λειτουργίας παίζοντας με τις ζωές των μαθητών δεν πρέπει να περάσει. Στα σχολεία τα προβλήματα ήταν γνωστά και δεν γεννήθηκαν από το φυσικό φαινόμενο του σεισμού. Η λύση είναι άμεση προώθηση του νέου σχολικού συγκροτήματος στην Παλική μακριά από κοντέινερς και διπλοβάρδιες. Να παρθούν μέτρα για ειδικό καθεστώς πρόσβασης, χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, των μαθητών της Γ΄ Λυκείου που ζουν μέσα σε κατεστραμμένα σπίτια, κοιμούνται σε αυτοκίνητα και με διαρκείς μετασεισμούς.

Να αποκατασταθεί άμεσα και με ασφάλεια το οδικό δίκτυο και ειδικά ο άξονας που συνδέει την περιοχή με το Αργοστόλι.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι από το 2004 καμία αρμόδια υπηρεσία και καμία κυβέρνηση ή τοπική αρχή δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα στατικότητας που είχαν εντοπιστεί στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο. Σήμερα, που το Ληξούρι είναι συγκοινωνιακά απομονωμένο από το Αργοστόλι, κλείνουν το Νοσοκομείο χωρίς να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα (μετεγκατάσταση σε ασφαλείς αίθουσες κλπ), ώστε αυτό να συνεχίσει να λειτουργεί στην πόλη του Ληξουρίου. Αντίθετα, γίνεται ο σεισμός όχημα για το οριστικό κλείσιμο του Μαντζαβινάτειου, όπως χρόνια επιχειρεί η κυβέρνηση. Είναι επείγουσα ανάγκη η ενίσχυσή του σε προσωπικό και η άμεση πλήρης λειτουργία του για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Τονίστηκε το ζήτημα της έλλειψης πόσιμου νερού από το δίκτυο λόγω κολοβακτηριδίων. Το νερό δεν κάνει ούτε για πλύσιμο. Το πρόβλημα προϋπήρχε του σεισμού, κουκουλώθηκε από τη Δημοτική Αρχή και σήμερα η σεισμόπληκτη περιοχή βρίσκεται να μην διαθέτει ούτε τον πιο βασικό όρο για τη ζωή και την υγιεινή της.

Ο λαός της Παλικής απαιτεί άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών, τη διερεύνηση του σκανδάλου στις εργατικές κατοικίες και στα δημόσια κτίρια, την ανακατασκευή εργατικών κατοικιών, νοσοκομείου, γηροκομείου και σχολείων στην περιοχή, την πλήρη αποζημίωσή του και άμεσα μέτρα ανακούφισης. Άμεση βοήθεια χρειάζονται και οι μικροεπαγγελματίες της περιοχής. Απαιτείται διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες κλπ.

Στη Λαϊκή Συνέλευση παρέστη και μεγάλη ομάδα φοιτητών που παραμένουν και ζουν μέσα στο ΤΕΙ Ληξουρίου, χωρίς κανείς να έχει ενδιαφερθεί γι αυτούς. Οι φοιτητές έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σίτισης – στέγασης – οικονομικά.

Η Λαϊκή Συνέλευση εμπλούτισε και ενέκρινε το πλαίσιο δράσης της Επιτροπής Αγώνα Κεφαλονιάς, στην οποία πλέον θα συμμετέχει και η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής. Οι μαζικοί φορείς (ΕΚΚΙ, ΕΛΜΕ-ΚΙ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων κλπ) ορίζουν εκπροσώπους στην περιοχή, ώστε να γίνει το επίκεντρο της δράσης. Η Επιτροπή Αγώνα είναι ανοιχτή σε διεύρυνση.

Η Λαϊκή Συνέλευση συζήτησε την ανάγκη οργάνωσης για μακρόχρονη δράση, άμεσης κινητοποίησης και απαίτησε να γίνουν το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Ληξούρι.

Ληξούρι 1 Φλεβάρη 2014

Η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής