Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | May 1, 2024

Scroll to top

Top

ΚΚΕ: Ερώτηση για τους εργαζόμενους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

ΚΚΕ: Ερώτηση για τους εργαζόμενους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
KefaloniaNews

Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και να εξασφαλιστεί πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και επίδομα ανεργία σε όλους, ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και να εξασφαλιστεί πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και επίδομα ανεργία σε όλους.

Επτά μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) οι οποίοι βιώνουν συνθήκες εργασιακής γαλέρας!

Οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες: ελλείψεις σε εξοπλισμό, εποπτικό υλικό και εγχειρίδια. Οι πιο πολλοί δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, πολλοί είναι ανασφάλιστοι, όσοι έχουν φορολογική δήλωση πάνω από 5.000 είναι αναγκασμένοι να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ (όπου πληρώνουν τουλάχιστον 450 ευρώ το δίμηνο ενώ είναι απλήρωτοι!) και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους φτάνουν όλους στο απροχώρητο!

Μέχρι σήμερα, η προϋπηρεσία τους στις περισσότερες από τις δράσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει αναγνωριστεί. Αναγκάζονται να δουλεύουν αποσπασματικά, χωρίς προοπτική, μόνο για συγκεκριμένους μήνες και να λαμβάνουν τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς τους με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Επιπλέον, με τους τελευταίους φορολογικούς νόμους οι εισφορές που υποχρεώνονται να πληρώσουν όλοι οι εργαζόμενοι άρα και όσοι εργάζονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχουν ανέβει κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί του ΙΝΕΔΙΒΙΜ πληρώνουν α) τουλάχιστον 450 ευρώ το δίμηνο ΟΑΕΕ, β) όσο αφορά τη φορολογική δήλωση: 26% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ συν 50% προκαταβολικά για του χρόνου και γ) για το τιμολόγιο: 20% παρακράτηση φόρου προκαταβολικά και καταβολή ΦΠΑ εντός τριμήνου. Κι όλα αυτά χωρίς να έχουν πληρωθεί!

Μαζί με την αγωνία τους βιώνουν και την αδιαφορία κυβέρνησης – ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το λόγο των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές, ενώ τα χρήματα έχουν εκταμιευθεί, αυτοί παραμένουν εδώ και τουλάχιστον 7 μήνες απλήρωτοι.

Μέσα και από τα προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ η κυβέρνηση υλοποιεί τη στρατηγική κεφαλαίου και ΕΕ για φθηνό ευέλικτο δυναμικό στην εκπαίδευση και κατάρτιση και απαξιώνει την πολυδιάστατη προσφορά των εργαζόμενων στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Τα προγράμματα δεν καλύπτουν και δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν για την εκπαίδευση ενηλίκων ή για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε πολύγλωσσους μαθητές (ως δεύτερης) και μετανάστες. Έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, την ίδια ώρα που υπάρχουν ουσιαστικές ανάγκες για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, πολύγλωσσους κλπ. Διδασκαλία πρέπει να είναι ενταγμένη μέσα στα πλαίσια ενός ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος και καθολική για όσους το έχουν ανάγκη. Διδασκαλία που θα πραγματοποιείται με ευθύνη των πανεπιστημιακών τμημάτων για τους ενήλικες και με ευθύνη του σχολείου για τους έφηβους.

Η ολόπλευρη ικανοποίηση της ανάγκης αυτής και η ένταξη της διδασκαλίας στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα προϋποθέτει εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή εργασία, μαζικούς διορισμούς

Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό ότι οι σκοποί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δεν είναι άλλοι από τον κατακερματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, την ενσωμάτωση μερίδας των μεταναστών στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής. Και όχι ασφαλώς η ολόπλευρη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αυτούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  1. Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και να γίνεται αυτό σε τακτά διαστήματα στο μέλλον.
  2. Να εξασφαλιστεί πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους εργαζόμενους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, βιβλιάριο ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με άμεση ένταξή τους σε καθεστώς ασφάλισης ΙΚΑ με ένσημα ή δυνατότητα επιλογής ΟΑΕΕ για όσους το επιθυμούν.
  3. Να δίνεται ταμείο ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κάθε χρόνο και για όλο το διάστημα που δεν εργάζονται.
  4. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και σε όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.
  5. Να παρασχεθεί επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και σε όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.
  6. Να δοθεί δωρεάν κάρτα για ελεύθερη μετακίνηση σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς».