Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 20, 2024

Scroll to top

Top

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
KefaloniaNews

Και όμως κινείται — E pur si muove (Galileo Galilei 1663)

Στη συνεδρίαση του Π.Σ. του Σαββάτου 05/09/2020 η Λαϊκή Συσπείρωση κατάθεσε, μεταξύ άλλων, και την εξής επερώτηση: «Σχετικά με παραλείψεις σημαντικών θεμάτων από την κα Περιφερειάρχη κατά την προβλεπόμενη από τον κανονισμό ενημέρωσή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Στην επερώτηση -που είχα την τιμή να την αναπτύξω εγώ- ανάμεσα στα άλλα, αναφέραμε και τα εξής:

«…Εδώ και τρείς περίπου μήνες αποκαλύφθηκε με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και καταγγελίες μελών της επιτροπής παρακολούθησης πως με συγκατάθεση της κας Περιφερειάρχη η Διαχειριστική Αρχή με παράνομες διαδικασίες –αφού 2 τουλάχιστον μέλη της επιτροπής παρακολούθησης δήλωσαν ότι ουδόλως ρωτήθηκαν– αφαίρεσε από το ΠΕΠ Ι.Ν./ΕΣΠΑ 2014-2020 το ποσό των 30.000.000 Ευρώ που οδεύει στα κυβερνητικά ταμεία για στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η κ. Περιφερειάρχης αποδέχτηκε μεν να στερήσει τον λαό των Ιόνιων νησιών από έργα ζωτικής σημασίας (16,4 εκ. ευρώ για οδικά έργα, 3 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, 2 εκ. ευρώ για ύδρευση, 2 εκ. ευρώ για τον σύγχρονο πολιτισμό, 3,6 εκ. ευρώ για λιμενικά έργα και 3,1 εκ. ευρώ για σχολεία), ξέχασε δε ή θεώρησε αμελητέα τα ποσά που στερεί από τα Ιόνια νησιά, για να ενημερώσει τους εκπροσώπους τους στο ΠΣ! Το θέμα αυτό επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα αφού αναγκάσθηκαν να συγκαλέσουν νομότυπα, αυτή τη φορά, την επιτροπή παρακολούθησης. Στην επιτροπή 5 εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης ψήφισαν κατά της απόφασης αυτής αλλά η κα Περιφερειάρχης υπέρ. Και πάλι η κα Περιφερειάρχης δεν θεώρησε πως είχε ηθική υποχρέωση να ενημερώσει το Π.Σ. γιατί ψήφισε υπέρ της αφαίρεσης των 30.000.000 ευρώ από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ Ι.Ν…».

Τα όσα αναφέραμε πιο πάνω στηρίχθηκαν σε δημόσιες ανακοινώσεις – καταγγελίες μελών της επιτροπής παρακολούθησης του ΠΕΠ Ι.Ν (Γ. Φόρτες, Γ. Μαχειμάρης) τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε από ένα μόνο δημοσιογραφικό ηλεκτρονικό μέσο (CorfuPress.com) άρθρο με τίτλο: «Φόρτες: Απόρριψη της υφαρπαγής των πόρων του ΠΕΠ από 5 μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης».

Στο άρθρο αυτό, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 20/08/2020, ο κ. Γεράσιμος Φόρτες καταλήγει ως εξής: «…Τελικά η κ. Κράτσα υπό το βάρος των αποκαλύψεων οδηγήθηκε σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης με την γραπτή διαδικασία για την «Επιβεβαίωση» έγκρισης της 4ης αναθεώρησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 (2020-Α΄ φάση) ομολογώντας ένα πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα της Περιφέρειας και της Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων διπλό πολιτικό ολίσθημα με την υφαρπαγή πόρων του ΠΕΠ και υπογραφών για την έγκριση.

Και φυσικά «η επιβεβαίωση» δόθηκε, αφού η Επιτροπή Παρακολούθησης κυριαρχείται από υπηρεσιακά στελέχη.

Όμως η Α’ θμια αυτοδιοίκηση στάθηκε με τους 4 εκ των 5 εκπροσώπων της υπεύθυνα, απορρίπτοντας την περικοπή – υφαρπαγή των πολύτιμων πόρων των 30,1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η (προ)αποφασισμένη από την Κυβέρνηση αναθεώρηση –περικοπή (στην πραγματικότητα υφαρπαγή) των πόρων του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων κατά 13% απορρίφθηκε από τους:

Παρίση Αλέξανδρο (Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου και τέως Δήμαρχος Κεφαλονιάς – Πρόεδρος ΠΕΔΙΝ)

Εκπρόσωπος Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ)

Μαχειμάρη Γιώργο (Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας)

Εκπρόσωπος των Δήμων Π.Ε. Κέρκυρας

Καλό Χαράλαμπο (Δήμαρχος Λευκάδας)

Εκπρόσωπος των Δήμων Π.Ε. Λευκάδας

Φόρτε Γεράσιμο (Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου και πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου)

Εκπρόσωπος των Δήμων Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Επίσης αναθεώρηση – περικοπή των πόρων του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων απορρίφθηκε και από τον Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γαλιατσάτο Σπύρο (τέως αντιπεριφερειάρχης).

Η κ. Κράτσα ως εκλεγμένη Περιφερειάρχης οφείλει να πάρει το μήνυμα από την απορριπτική ψήφο πέντε μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020 εκ των οποίων τα τέσσερα εκπρόσωποι των Δήμων, πολύ περισσότερο όταν το γεγονός καταγράφεται ιστορικά για πρώτη φορά…».

Μετά το τέλος του άρθρου το CorfuPress.com προσθέτει και την εξής υποσημείωση: «*Ο κ. Φόρτες μαζί με το σχετικό κείμενο απέστειλε στα ΜΜΕ και την σχετική απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στην οποία εμφαίνονται οι ακριβείς τοποθετήσεις των 5 μελών που απέρριψαν την εισήγηση».

Εμείς με τη σειρά μας προσθέτουμε τη δική μας υποσημείωση: Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. Γ. ΦΟΡΤΕ ΔΕΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΟΥΤΕ ΚΕΡΑΙΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ.

Η κα Περιφερειάρχης στην απάντησή της στην επερώτηση μας για το θέμα αυτό ουσιαστικά αποδέχτηκε πως τα 30.000.000 ευρώ με τη δική της συγκατάθεση παραχωρήθηκαν στη κυβέρνηση «…για στήριξη των επιχειρήσεων…». Αυτά όσο αφορά τη συνεδρίαση του Π.Σ. του Σαββάτου 05/09/2020.

Στη συνεδρίαση, όμως, του Π.Σ. της επομένης (Κυριακή 06/09/2020) η κα Περιφερειάρχης επανήλθε στο θέμα και ανερυθρίαστα μας είπε πως για το θέμα που έθεσε χτες η Λαϊκή Συσπείρωση για τους πέντε εκπροσώπους της Τ.Α. την διαβεβαίωσαν όλοι, εκτός από τον κ. Σπύρο Γαλιατσάτο, πως παρασύρθηκαν, πως δεν ήξεραν ότι τα 30.000.000 ευρώ θα πήγαιναν για στήριξη των επιχειρήσεων και πως άμα είναι έτσι βεβαίως και συμφωνούν και παίρνουν πίσω τη ψήφο τους!!! Προς επίρρωση δε όλων αυτών αναφέρθηκε και σε υποτιθέμενη συνομιλία με τους κ.κ. Μαχειμάρη και Λέσση με την ιδιότητα των μελών της επιτροπής παρακολούθησης!! (σ.σ. τώρα αν ο κ. Λέσσης ουδεμία σχέση έχει με την επιτροπή αυτή, μικρή σημασία έχει για την κα Περιφερειάρχη).

Ήταν φανερό πως όλοι, κυρίως όμως οι επερωτώντες, μείναμε εμβρόντητοι μπροστά στις «αποκαλύψεις» της κας Περιφερειάρχη και όπως ήταν φυσικό προσπαθήσαμε να διασταυρώσουμε τα όσα η κα Περιφερειάρχης, με το κύρος που της έδινε το αξίωμα της, διαβεβαίωνε το Π.Σ. Έτσι ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ. Νίκος Γκισκίνης, αφού ήλθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Φόρτε, πήρε τον λόγο και είπε πως έχει εξουσιοδότηση από τον κ. Φόρτε να διαψεύσει την κα Περιφερειάρχη για ότι είπε κατά το μέρος που τον αφορούν. Η απάντηση της κας Περιφερειάρχη ήταν: «αχ ναι! Ξέχασα τον κ. Φόρτε ο οποίος άλλωστε από την αρχή ήταν ενάντια στην παραχώρηση των 30.000.000 ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων». Αυτά και ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Όταν, όμως και ο κ. Μαχειμάρης διέψευσε, τηλεφωνικά προς εμέ, τα λεγόμενα της κας Περιφερειάρχη αναγκάστηκα να πάρω τον λόγο και να πω τα αυτονόητα:

Πως η θέση του Περιφερειάρχη είναι θέση ευθύνης. Πως δεν μπορεί η περιφερειάρχης να ενημερώνει το Π.Σ. με ανακρίβειες και ψέματα. Πως αν συνεχισθεί αυτή η ταχτική εμείς, σαν ΛΑ.ΣΥ, θα αναγκαστούμε να τη θεωρήσουμε αναξιόπιστη και θα θέτουμε υπό αίρεση ότι διαβεβαιώνει το Π.Σ.

Αυτές τις απλές και καθαρές κουβέντες είπα. Ούτε έβρισα ούτε είπα τις βαριές κουβέντες «περί πολιτικών απατεώνων» που ακούσθηκαν αυτές τις μέρες στη Βουλή στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Φαίνεται, όμως, πως οι κουβέντες αυτές θίξανε τα ιερά και τα όσια της παράταξης της πλειοψηφίας.

Έτσι παίρνοντας τον λόγο η κα Περιφερειάρχης, αφού παραδέχτηκε πως, τελικά, ούτε με τον εκπρόσωπο των Δήμων της Π.Ε. Λευκάδας κ. Χ. Καλό μίλησε για το θέμα αυτό (άρα ομολόγησε άλλη μία ανακρίβεια της), ελλείψει άλλων επιχειρημάτων και πιστεύοντας πως έτσι με μειώνει, αναφέρθηκε στο «προχωρημένο» της ηλικίας μου. Προφανώς θεωρεί πως η διαφορά των 2-3 χρόνων που με χωρίζει ηλικιακά από την ίδια κάνει και «το προχωρημένο» της ηλικίας μου. Παρόλο που δεν συνηθίζω να μιλώ για τον εαυτό μου αναγκάστηκα αμυνόμενος να πάρω τον λόγο και να πω πως είμαι περήφανος γιατί, αν και έχω κλείσει τα εβδομήντα, εξακολουθώ να είμαι μαχόμενο άτομο πάντοτε στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων και πάντοτε υπερασπιζόμενος τα δίκαια των λαϊκών ανθρώπων. Πως 46 ολόκληρα χρόνια είμαι μέλος του ΚΚΕ που στην εκατοντάχρονη και πλέον ζωή του έχει να επιδείξει μόνο αγώνες, θυσίες και εκατόμβες νεκρών αγωνιστών που έπεσαν στον αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα, τις λαϊκές ελευθερίες, την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό. Σαν μέλος του ΚΚΕ καθημερινά προσπαθούσα να φανώ αντάξιος της ιδιότητας μου αυτής σε όλα τα επίπεδα, στη δουλειά μου, στην οικογένεια μου, στη κοινωνία. Κι αυτό είναι που εκτίμησε ο Κερκυραϊκός λαός και κόντρα σε εκφοβισμούς και εκβιασμούς, με επέλεξε να τον εκπροσωπήσω στη Βουλή των Ελλήνων, με την ιδιότητα του κομμουνιστή βουλευτή, σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Κι ακόμη είμαι περήφανος που οι Κερκυραίοι, παρά το «προχωρημένο» της ηλικίας μου, επέλεξαν, γνωρίζοντας την ιδιότητα μου σαν κομμουνιστή, να με στείλουν σε αυτό το Π.Σ. πρώτο σε ψήφους από όλους τους Κερκυραίους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Όλα τα πιο πάνω είναι η πραγματική αιτία για την ανοίκεια επίθεση που άμεσα μεν δέχτηκα εγώ, έμμεσα δε η παράταξη μου και το κόμμα μου. Ξέρουν πολύ καλά πως εμείς είμαστε οι πραγματικοί τους αντίπαλοι. Όσο κι αν αρνούνται την ταξική πάλη, γνωρίζουν ποια τάξη υπηρετούν αυτοί και σε ποια τάξη ανήκουμε εμείς. Κι ανάμεσα μας υπάρχει διαρκής διαπάλη. Έτσι πίστεψαν, πως διαστρεβλώνοντας τα όσα ξεκάθαρα είπα, θα καταφέρουν συντριπτικό κτύπημα στη πολιτική μου ηθική και έμμεσα θα μειώσουν και θα ζημιώσουν πολιτικά την ΛΑ.ΣΥ. και το ΚΚΕ.

Στο άψε-σβήσε λοιπόν στήθηκε το «ιεροδικείο» 4 Αντιπεριφερειαρχών και του Προέδρου. Ο χορικός Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Τραυλός να μου προσάπτει πως «υποβάθμισα» το επίπεδο του Π.Σ. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζορπάς να με κατηγορεί για «αήθη» επίθεση στη κα Περιφερειάρχη. Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ορφανουδάκης και Ανδριώτη, εν χορώ, να ζητούν να ανακαλέσω!!! Ο δε κ. Πρόεδρος, ξεχνώντας προφανώς την παροιμία πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», μας εγκαλούσε πως εμείς, κομμουνιστές όντες, τολμήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον κ. Μαχειμάρη!

Το ερώτημα που εξαρχής μπαίνει είναι από πού αντλούν το δικαίωμα, πολύ περισσότερο το ηθικό δικαίωμα, οι κύριοι αυτοί, να διαστρεβλώνον τις θέσεις μου και ύστερα να με καλούν να ανακαλέσω. Πλανούνται « πλάνη οικτρά» αν πιστεύουν πως το δοτό έμμισθο αξίωμα τους, τους δίνει αυτό το δικαίωμα.

Πού είδαν, αλήθεια, «αήθη» επίθεση στα λεγόμενα μου; Από πού έβγαλαν το συμπέρασμα, ανατρέποντας στην ουσία την πραγματικότητα, πως εγώ λέγοντας την σκληρή αλήθεια, υποβαθμίζω το επίπεδο του Π.Σ.; Και στο τέλος-τέλος ποιος υποβαθμίζει κύριοι το επίπεδο του Π.Σ.; Αυτός που παραπληροφορεί τους Περιφερειακόυς Συμβούλους ή αυτός που αποκαλύπτει την αλήθεια; Δυστυχώς κύριοι για σας, scripta manent! Και όλοι ξέρουμε πως τα πραχτικά ηχογραφούνται. Ας ανατρέξει λοιπόν σε αυτά ο κάθε καλόπιστος για να μάθει την αλήθεια.

Κι αλήθεια κύριοι, όπως αποδεικνύεται και από τη ρήση του Γαλιλαίου που αναφέρεται στην επικεφαλίδα, δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Δεν μπορεί να θαφτεί! Όσο κουρνιαχτό και αν σηκώσετε, όσους τόνους λάσπη κι αν χρησιμοποιήσετε για να την θάψετε.

Κέρκυρα 11 Σεπτέμβρη 2020

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ι.Ν.