Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | May 3, 2024

Scroll to top

Top

Γκερέκου: «Λειτουργία περιφερειακών ραδιοσταθμών της πρώην ΕΡΑ»

Γκερέκου: «Λειτουργία περιφερειακών ραδιοσταθμών της πρώην ΕΡΑ»
KefaloniaNews

Προς τους:

κ. Υπουργό Οικονομικών,

κ. Υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

ΘΕΜΑ:  «Λειτουργία περιφερειακών ραδιοσταθμών της πρώην ΕΡΑ»

Η Κυβέρνηση, δια του Υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, έχει δηλώσει την πρόθεσή της να διατηρήσει ένα «ισχυρό δίκτυο εθνικών και περιφερειακών ραδιοσταθμών» στον νέο οργανισμό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ). Ως βάση εκκίνησης του δικτύου αυτού έχει αναφερθεί η πρόταση περί σύμπτυξης των 19 περιφερειακών σταθμών της πρώην ΕΡΑ σε 9. Για το δε μεταβατικό διάστημα προβλέπεται η λειτουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού ανά Περιφέρεια, εκτός των δύο ραδιοσταθμών που λειτουργούν ήδη σε ακριτικές περιοχές. Μάλιστα ο αρμόδιος Υφυπουργός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κου Κρεμαστινού, έκανε λόγο για πλήρη επαναλειτουργία του ραδιοφώνου αμέσως μετά τη μεταφορά της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εγκαταστάσεις της Λ. Κατεχάκη στο Ρ/Μ της Λ. Μεσογείων.

Περίπου 25 ημέρες μετά την έναρξη της μεταφοράς των υπηρεσιών ραδιοτηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή και 3 μήνες μετά τη δημοσίευση του προσωρινού πίνακα κατάταξης της δεύτερης προκήρυξης για τη στελέχωση του μεταβατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, δεν έχουν προσληφθεί οι επιτυχόντες για τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στο ίδιο διάστημα, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ κ. Γ. Προκοπάκης δήλωσε («Καθημερινή», 22/11/13) σχετικά με τους περιφερειακούς σταθμούς ότι η ΝΕΡΙΤ βρίσκεται ήδη «σε επαφή με παράγοντες τοπικών κοινωνιών για συνεργασίες καθώς και με άλλους σταθμούς δημοσίου ενδιαφέροντος για συνεργασίες στο ραδιόφωνο», ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάργηση των περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ». Παράλληλα, έχουν διαρρεύσει πληροφορίες στον ημερήσιο Τύπο σύμφωνα με τις οποίες ένα μεγάλο μέρος του ανταποδοτικού τέλους, που θα επιβληθεί κατ’ αναλογία με το ανταποδοτικό τέλος που υπήρχε για την ΕΡΤ, θα παρακρατηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για άλλους σκοπούς. Στο βαθμό που αυτό ισχύσει, είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξουν επαρκείς πόροι για τη λειτουργία των περιφερειακών ραδιοσταθμών και αναφέρεται το ενδεχόμενο να περάσουν στη δικαιοδοσία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

–          Εάν και πότε προτίθεται να κληθεί για πρόσληψη το προσωπικό για τους περιφερειακούς σταθμούς που περιλαμβάνεται στον προσωρινό πίνακα κατάταξης της δεύτερης προκήρυξης,

–          Ποιο σχέδιο προβλέπεται σχετικά με τον αριθμό των περιφερειακών ραδιοσταθμών που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ, σε ποιες περιοχές και με ποια κριτήρια και εάν ισχύουν οι πληροφορίες περί λειτουργίας περιφερειακών ραδιοσταθμών της πρώην ΕΡΤ στις Περιφέρειες και τους Δήμους,

–          Ποιο ποσοστό του ανταποδοτικού τέλους για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα θα διατεθεί στη ΝΕΡΙΤ και ποιο ποσοστό θα παρακρατηθεί για άλλους σκοπούς και ποιους;.

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Άντζελα Γκερέκου