Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 19, 2026

Scroll to top

Top

Δυο ερωτήσεις του ΚΚΕ στην Βουλή για την Κεφαλονιά….

Δυο ερωτήσεις του ΚΚΕ στην Βουλή για την Κεφαλονιά….
KefaloniaNews

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την έκδοση οικοδομικής άδειας επισκευής των πληγέντων κτιρίων από το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός»

Σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας  της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ Δ.Ε.), για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που προκλήθηκαν στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης από το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» (17-19 Σεπτέμβρη 2022), η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και συμπληρωματικών στοιχείων για έκδοση οικοδομικής άδειας επισκευής των πληγέντων κτιρίων έληξε στις 7 Οκτώβρη 2022.

Μέχρι σήμερα όμως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες υποβολής σχετικών αιτήσεων επειδή:

  • Τα προηγούμενα 2 χρόνια λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, ήταν πρακτικά δύσκολη η συγκέντρωση εγγράφων από τους ιδιοκτήτες και τους μηχανικούς.
  • Υπήρχε μεγάλη δυσκολία στη μετακίνηση των μηχανικών της ΔΑΕΦΚ Δ.Ε. για την πραγματοποίηση αυτοψιών  σε πληγέντα από τον Ιανό κτίρια.
  • Λόγω της υποστελέχωσης και του αυξημένου όγκου δουλειάς πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθυστερούν  στην έκδοση αποφάσεων σχετικά με τις επισκευές.
  • Υπάρχουν άλλα σοβαρά ζητήματα που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των απαραίτητων εγγράφων για την άδεια επισκευής ( ανάρτηση δασικών Χαρτών, Κτηματολόγιο – ιδιοκτησιακά ζητήματα, κ. ά).

Με βάση τα παραπάνω και επειδή υπάρχει σοβαρός αριθμός αιτήσεων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, είναι αναγκαία και αυτονόητη η  παράταση υποβολής αυτών των αιτήσεων για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο, ως τις 7 Οκτώβρη 2023.

Επιπλέον σχετικά με το θέμα, επισημαίνεται ότι, με τις αυξήσεις των τιμών των οικοδομικών υλικών τον τελευταίο  χρόνο τουλάχιστον, το κόστος επισκευών των κτιρίων έχει εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων (στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες), να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες εργασίες επισκευής.  Η πρόσφατη αύξηση (5 Σεπτέμβρη 2022) του κρατικού τιμολογίου εργασιών επισκευής κτιρίων, υπολείπεται κατά πολύ από το πραγματικό κόστος επισκευής, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς, αύξηση τιμολογίου ενέργειας κλπ.), πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται νέα επικαιροποίηση του κρατικού τιμολογίου εργασιών επισκευής με προσαύξηση τουλάχιστον κατά 20%, για να μπορούν οι ιδιοκτήτες να ανταπεξέλθουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να δοθεί η αναγκαία παράταση για την υποβολή φακέλων και δικαιολογητικών για την έκδοση αδειών κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τον Ιανό,

– Να στελεχώσετε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να γίνεται γρήγορα και απρόσκοπτα το έργο τους,

– Να εξασφαλίσετε την αναγκαία χρηματοδότηση για την εξασφάλιση των οδοιπορικών – εξόδων μετακίνησης των μηχανικών της ΔΑΕΦΚ Δ.Ε. προς τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και ελέγχων,

– Να υπάρξει νέα επικαιροποίηση του κρατικού τιμολογίου εργασιών επισκευής με προσαύξηση κατά 20%  για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές,

Οι Βουλευτές

                                                                                                 Καραθανασόπουλος Νίκος

   Κομνηνάκα Μαρία

      Παπαναστάσης Νίκος

                  

                                                            ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε φάρμακα στον νομό Κεφαλονιάς- Ιθάκης

Το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία του νομού Κεφαλονιάς – Ιθάκης , παρατηρούνται σοβαρές  ελλείψεις  φαρμάκων ακόμη και για σοβαρές παθήσεις, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Ενδεικτικά τα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι  αντίστοιχες   κατηγορίες ασθενών και πασχόντων και που βιώνουν την αβεβαιότητα και το άγχος λόγω της έλλειψής  τους αφορούν κυρίως,  σε αντιδιαβητικά – ινσουλίνες : (Synjardy 12.5 mg/1000 mg, Jardiance 10 mg και 25 mg, Vipidia 12.5 mg – 25 mg – 6.25 mg, Januvia 100 mg), ψυχοφάρμακα: (Clonotril , Rivotril, Seroquel 25 mg, Seroquel XR 50 mg,  Seroquel XR 200mg, Centrac , Remeron), αντιεπιληπτικά: (Depakine Chrono 500 mg), αντιβιοτικά: (Zithroxyn 500 mg, Zithromax, Augmentin 1 g, Fugentin), αντιυπερτασικά: (Exforge 5 mg / 160 mg / 25 mg, Exforge 5 mg / 160 mg, Exforge 6 mg / 160 mg / 25 mg, Copalia αντιστοίχως , καρδιολογικά: (Duoplavin, Eliquis 2.5 mg, Concor 10 mg, Tildiem 90 mg, Tildiem 300 mg), κολλύρια: (Tobradex,Tobrex,Trusopt,Travatan, Saflutan, Isopto 4%), αυτοάνοσα: Cellcept 500 mg Στομάχιου– Έντερου: (Salofalk, Losec 20 mg (28 tablets), Duspatalin, Controloc, Zurcazol, Librax), αλοιφές: (Protopic, Fucicort, Fucidin, Advantan 60gr και 30 gr, Indoxyl gel), άλλα: Tavor  1 mg, Xanax 0.25 mg και  0.5 mg, Medrol  4 mg, Coaprovel  300+12.5 mg/tablet, Inspra 25 mg και 50 mg, Neotigason  10mg, Lonarid-N tab, Bisolvon syrop, Mucosolvan, Celebrex 100 mg) κ.α.

Οι προαναφερόμενες ελλείψεις φαρμάκων καθιστούν εκτός των άλλων και την λειτουργία των φαρμακείων δυσβάστακτη και αγχωτική, αφού  οι φαρμακοποιοί αφ΄ ενός δεν μπορούν να εκτελέσουν το σύνολο των συνταγογραφήσεων  στην ώρα τους και αφετέρου πρέπει να αντιμετωπίσουν επιπλέον και το πρόβλημα της διαχείρισης των ασθενών που έρχονται αντιμέτωποι με  την έλλειψη των φαρμάκων τους. Η παρότρυνση των εταιρειών να δίνουν στους ασθενείς μόνο μια συσκευασία από το ελλειπτικό φάρμακο προκειμένου να το έχουν έστω και σε μικρές ποσότητες είναι ενδεικτική της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί.

Οι επαναλαμβανόμενες ελλείψεις των φαρμάκων είναι αποτέλεσμα του τρόπου  παραγωγής και διανομής του Φαρμάκου – εμπορεύματος με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία των πολυεθνικών, που διαλέγουν πότε και που θα διαθέσουν την παραγωγή τους  με βάση το μεγαλύτερο κέρδος και όχι την ανάγκη των ασθενών και των πασχόντων.  Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει την επάρκεια όλων των απαραίτητων φαρμάκων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

–  Να μην υπάρχουν ελλείψεις  φαρμάκων στα φαρμακεία του νομού Κεφαλονιάς – Ιθάκης και γενικότερα,

– Να εξασφαλιστεί άμεσα η επάρκεια όλων των φαρμάκων για όλους τους ασθενείς σε επαρκής ποσότητες

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

     Παπαναστάσης Νίκος