Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 23, 2026

Scroll to top

Top

Για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ

Για τα μεγάλα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ
KefaloniaNews

Με πρωτοβουλία της Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, και σε συνεργασία με τους συλλόγους «Η Ελπίδα» και «Υπερίων», αλλά και με τα ειδικά σχολεία Περατάτων και Φαρακλάτων πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο. Ο σκοπός είναι αφενός να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ, και συγχρόνως να αναζητηθούν εκείνες οι προτάσεις που θα μπορέσουν να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις.  Ανάμεσα στις ομιλίες προβλήθηκε ένα πολύ ωραίο Video, με χιούμορ σατίριζαν την επίσκεψη ενός υπουργού στο σχολείο τους και τις υποσχέσεις που έδινε.

Εκεί ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Β. Κεκάτος, ο πρόεδρος του ΟΚΑΠ ο κ.  Γάκης και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕς ΞΑΝΑ Μάκης Δημητράτος.

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παραμείνω μέχρι τέλος.

ΟΜΙΛΙΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ Η. ΠΑΡΙΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Μετά από πρωτοβουλία της βουλευτή του νομού Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση διαλόγου με  θέμα : «Τα προβλήματα των ΑΜΕΑ στο νομό και η εφαρμοζόμενη πολιτική». Η εν λόγω εκδήλωση μπορεί να θεωρηθεί  επιτυχημένη για τρεις λόγους :

  • Ο πρώτος λόγος είναι γιατί για πρώτη φορά βρέθηκαν σε μία κοινή αίθουσα όλοι οι σχετικοί φορείς, και συνομίλησαν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές των ΑΜΕΑ στα νησιά μας.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί έγινε μία καταγραφή προβλημάτων, καταγγελιών αλλά και λύσεων, όπως αυτά ακούστηκαν τόσο από τους ομιλητές όσο και από τους συμπολίτες μας, που τοποθετήθηκαν αμέσως μετά τις εισηγήσεις.
  • Και ο τρίτος λόγος είναι γιατί τα εν λόγω προβλήματα έγιναν πλέον γνωστά και στην τοπική κοινωνία μας, η οποία ασφαλώς και θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένη.

Οι διευθυντές των Ειδικών Σχολείων Περατάτων και Φαρακλάτων, η κ. Φραγκισκάτου και ο κ. Μπαλτσαβιάς αντίστοιχα, οι δύο απ’ τους τέσσερις κεντρικούς ομιλητές, έδωσαν με ενάργεια την εικόνα που επικρατεί στην ειδική εκπαίδευση κατά την παρούσα χρονική συγκυρία. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των συλλόγων ΑΜΕΑ «Η Ελπίδα» και «Υπερίων», ο κ. Μακής και ο κ. Παρίσης αντίστοιχα που ήταν και αυτοί κεντρικοί ομιλητές, πέρασαν σε μία ανάλυση του νέου σχεδίου νόμου που προωθείται από τη συγκυβέρνηση, κατέθεσαν τις αντιπροτάσεις τους, ανέδειξαν τα σημεία που χρήζουν αλλαγών και μας ενημέρωσαν για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΚΕΦΙΑΠ.

Μετά τις κεντρικές ομιλίες ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν θεσμικοί φορείς, δημόσιοι λειτουργοί, εκπαιδευτικοί αλλά και πολίτες. Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν συγκεκριμένες διαπιστώσεις αλλά και παρατηρήσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί και θα αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη συνάντηση. Γιατί αυτή η πρωτοβουλία  ήταν  το εφαλτήριο μιας προσπάθειας που δε θα σιγάσει αν δε δοθούν οριστικές λύσεις στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους και που το κράτος έχει την υποχρέωση να τους συμπεριφερθεί με ισοτιμία εαν θέλει να λέγεται σύχρονο, δημοκρατικό και πολιτισμένο.

Αργοστόλι, 14/12/2014

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

xaroko14 030 xaroko14 031 xaroko14 032 xaroko14 034 xaroko14 035 xaroko14 037 xaroko14 039 xaroko14 040 xaroko14 042 xaroko14 045 xaroko14 050 xaroko14 051 xaroko14 052