Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | May 1, 2024

Scroll to top

Top

«Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων»

«Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων»
KefaloniaNews

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης διοργανώνει σε συνεργασία σε με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ΕΚΕΚ ΤΑΚΙ – ΚΕΚ που εδρεύει στην Λάσση, εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στις «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» σύμφωνα και με την Υπουργική Απόφαση 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007.

Τα προγράμματα αυτά έχουν σαν στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων.

Τα σεμινάρια ΕΦΕΤ αφορών όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, δημόσιες και ιδιωτικές, κερδοσκοπικές ή μη, και πιο συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.

Η πιστοποίηση είναι υποχρεωτική και οι επιχειρήσεις χρειάζεται να καταρτίσουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-07 ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007, ενώ πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί και οι ίδιοι οι επαγγελματίες σε αντίστοιχα θέματα. Η χρονική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 10 ώρες (2 ημέρες από 5 ώρες).

Το περιεχόμενο του Προγράμματος περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων
  • Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
  • Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους
  • Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
  • Το Εργασιακό Περιβάλλον
  • Πρακτικές καθαρισμού
  • Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
  • Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων

Στους εκπαιδευόμενους θα απονεμηθούν βεβαιώσεις κατάρτισης βάσει της εγκυκλίου 14708/17-8-07 του ΕΦΕΤ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά από την επιχείρηση, σε έλεγχο του ΕΦΕΤ. Στη συνέχεια σε ημερομηνία που θα ορίσει ο ΕΦΕΤ, οι καταρτιζόμενοι θα εξεταστούν για την οριστική πιστοποίησή τους, σε εξεταστικό κέντρο.

Το κόστος της εκπαίδευσης είναι 90 ευρώ ανά εργαζόμενο, ειδικότερα 60 ευρώ για την εκπαίδευση και 30 ευρώ το παράβολο. Για όσους έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο, ενώ όταν ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής τους ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος θα εκδώσει νεώτερο δελτίο τύπου προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Για εγγραφές και πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια ΕΦΕΤ μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του συλλόγου που εδρεύουν στο ΞΕΝΙΑ, στον 2ο όροφο ή στο τηλέφωνο 2671301400 και 6947.429.900 κα Αθανασία Μαρκάτου. Δευτέρα με Παρασκευή από τις 12:00 έως 14:00 μ.μ.

Για όποια τεχνικά θέματα αλλά και για ανακοινώσεις που αφορούν τους επαγγελματίες και τα μέλη του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω της σελίδας μας στο facebook:   ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Ο Πρόεδρος

 

Μαρκάτος Μιχάλης

Ο Γεν. Γραμματέας

 

Λουκάκης Σπύρος