Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | May 5, 2024

Scroll to top

Top

Βανδαλισμοί και εικόνες εγκατάλειψης στην Ιερά Μονή Κηπουραίων

Βανδαλισμοί και εικόνες εγκατάλειψης στην Ιερά Μονή  Κηπουραίων
KefaloniaNews

Σεπτέμβριο του 2014 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Ιερά Μονή Κηπουραίων! Σεπτέμβριος του 2014 “έφυγε” ο Παππούλης, ο Φύλακας της Μονής, ο Μοναχός Ευσέβιος Κούτσης.

Σήμερα, Ιανουάριος του 2017, οι εικόνες εγκατάλειψης και βανδαλισμού της Ιεράς Μονής Κηπουραίων, μόνο ντροπή μας γεμίζουν. Ντροπή και δάκρυα στα μάτια.

Δεν υπάρχει Ληξουριωτης που να μην έχει επισκεφτεί αυτήν την Μονή, αυτόν τον μικρό επίγειο Παράδεισο. Χιλιάδες επισκεπτες από όλο τον πλανήτη περνούν κάθε χρόνο από την Μονή Κηπουραίων. Οι περισσότεροι ίσως μόνο για να απολαύσουν ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασίλεματα της νήσου. Μα οι ντόπιοι επισκέπτονται την Μονή για να ηρεμήσουν τα μέσα τους. Βρίσκεις την γαλήνη, βάζεις σε μιά τάξη την σκέψη σου, μακριά από τους θορύβους της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα τον πονέσουν οι εικόνες που καταγράψαμε χτες στο βίντεο που ακολουθεί.

Για το Ιστορικό….

Σεπτέμβριος 2014: Το τελευταίο αντίο στον Μοναχό Ευσέβιο. Τα χρέη του στην Μονή αναλαμβάνει ο άνθρωπος που φρόντιζε τον Παππούλη τους τελευταίους μήνες. Ένας άνθρωπος που μπορεί να μην ήταν καλόγερος, μα έπραξε όπως άρμοζε στην Μονή. Ο λόγος για τον Πατέρα Θεοδόσιο. Την διατήρησε καθαρή και ασφαλή. Συνέχισε το έργο του Παππούλη Ευσέβιου και με την βοήθεια της Παναγίας ο περιβάλλοντας χώρος της Μονής άλλαξε, ομορφυνε. Φτιάχτηκαν κιόσκια, χαράκτηκε και πλακοστρώθηκε το μονοπάτι προς το Ακρωτήρι της Σχίζας, αλλά και το μονοπάτι που ξεκινά από τα Καμηναράτα και καταλήγει στην Ιερά Μονή Ταφιού.

Αχ! Ιερά Μονή Ταφιού ! Τόσος αγώνας για να προστατευθεί αυτός ο Ιερός Τόπος, πήγε στράφι!

Δεκέμβριος 2014: Για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες της το Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευή, στον Ταφιό και γίνεται αγιασμός, με νερό από την Αρχαία Πηγή.

Ιανουάριος 2015: Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Μονής, το οποίο αποτελούν οι Αρχ.Σπυρίδων Πετεινάτου και Φώτιο Γαβριελάτο και οι Ιερείς Μαρκέτος, Σφαέλος και Θεοφιλάτος, τιμά την εορτή του Αγίου Θεοδοσίου με Λειτουργία στην Μονή Κηπουραίων. Οι υποσχέσεις τελικά έμειναν στα λόγια! Δεν εκτιμήθηκε ο αγώνας ενός ανθρώπου να συντηρήσει και να κρατήσει ασφαλή την Μονή.

Μάρτιος 2015: Συνεχίζονται οι Λειτουργίες στην Μονή (εορτασμός του Ευαγγελισμού) και αρχίζει να ομορφαίνει ο περιβάλλοντας χώρος με κιόσκια.

Απρίλιος 2015: Ανάσταση στα Κηπούρια. Πλήθος πιστών τίμησε την Ανάσταση του Κυρίου στην Μονή Κηπουραίων.

Σεπτέμβριος 2015: Λαμπρός εορτασμός της Υψωσις του Τιμίου Σταυρού στα Κηπούρια

Οκτώβριος 2015: Χωρίς ΝΕΡΟ και ΦΑΓΗΤΟ ο Φύλακας της Μονής Κηπουραίων. Θυμάστε τις συνεχόμενες εκκλήσεις μας για να βρεθεί λύση; Χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και χωρίς τηλέφωνο, αποκομμένο για να τον αναγκάσουν να φύγει, είχαν αφήσει τον Φύλακα της Μονής, Θεοδόσιο.

 “Φωνάζει” η Επιτροπή της Μονής Κηπουραίων επειδή είναι κλειστή η πύλη για τον κόσμο που επισκέπτεται την Μονή.

“Φωνάζουν” και απειλούν (!!!!!) επειδή βγάλαμε το θέμα στην δημοσιότητα….

Παρά τις δημοσιευσεις μας, μέχρι και σήμερα 29 Οκτωβρίου 2015, ο Φύλακας της Μονής, Θεοδόσιος, εξακολουθεί να είναι χωρίς νερό και χωρίς φαγητό, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Κεφαλληνίας Σπυρίδων Πετεινάτου.

“Δεν είχα ενημερωθεί για τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο Θεοδόσιος”, μας τόνισε σε συζήτηση που είχαμε μαζί του στην Μητρόπολη.

Ενημερωθήκατε Πάτερ μου! Για ποιόν λόγο ο Φύλακας της Μονής εξακολουθεί να είναι χωρίς νερό και φαγητό ;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ιανουάριος 2016: Ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος, επισκέπτεται την Μονή. Πιστεύαμε ότι ο Μητροπολίτης μας, ένας Άνθρωπος με γνώσεις και συνείδηση θα έκανε τα πάντα για να μείνει η Μονή ασφαλής. Συζήτησε με τον Πατέρα Θεοδόσιο. Το αποτέλεσμα;;;

Σεπτέμβριος 2016: Με την Μονή να παραμένει κλειστή, χωρίς Φύλακα, ανοίγει ως συνήθως για τον Εορτασμό του Σταυρού, στις 14 Σεπτέμβρίου. Ο Εορτασμός έγινε στον προαύλιο χώρο, λόγω εργασιών που ειχαν ξεκινήσει στον Ναό. Βλέπετε ο εγκέλαδος το 2014 δημιούργησε πολλά προβλήματα και στα Κηπούρια.

Υποσχέσεις ξανά! Χωρίς αντίκρυσμα!

Γιατί τα έσοδα της Μεγάλης Θρησκευτικής εορτής, της Ανυψωσις του Τιμίου Σταυρού, δεν πήγαν ΠΟΤΕ στην φύλαξη και συντήρηση της Μονής;

 

Σήμερα, Ιανουάριος 2017 η εγκατάλειψη της Ιεράς Μονής Κηπουραίων από την Μητρόπολη Κεφαλληνίας, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους Επιτροπους της Μονής, μας σπάραζει την καρδιά. Είναι κομμάτι μας τα Κηπούρια! Ποιός αντέχει αυτές τις εικόνες;

Σπασμένη καγκελόπορτα, σπασμένα παράθυρα, τζάμια, πόρτες. Ρημαγμένος ο ξενώνας και η τραπεζαρία του οικήματος, ορθάνοιχτα φώτα στα δωμάτια των Μοναχών.

Τώρα που η Μονή έχει μείνει χωρίς φύλακα, τώρα το ρεύμα καίει ασταμάτητα! Τώρα υπάρχει και νερό! Αλλά τώρα είναι ρημαγμένα τα πάντα.

Αυτή την τύχη αξίζει μιά Ιστορική Μονή; Μπορεί τα κειμήλια και όλος ο Εκκλησιαστικός θησαυρός να φυλλάσονται αλλού. Μπορεί (είναι σίγουρο δηλαδη) να μην επιιστρέψουν ποτέ στον χώρο τους, στην Μονή Κηπουραίων.

Αναρωτιέμαι, σε όλες τις Εκκλησίες του νησιού, αλλά και στην Μητρόπολη Κεφαλληνίας, με το πέρας της Κυριακάτικης Λειτουργίας, οι Ιερείς βγάζουν λόγο. Λόγο χωρίς ουσία, όπως δείχνουν οι καταστάσεις. Μιλούν για το “εμείς” και το “εγώ”. Μιλούν για την Ανθρωπιά, προτρέπουν τον κόσμο να επιστρέψει στην Εκκλησία.

Λόγια, λόγια, λόγια…. Λόγια χωρίς πράξεις !

Όσο προχωρούν οι μέρες και η Μονή είναι εκτεθειμένη σε κακοκαιρίες και πλανόδιους κακοποιούς, το σίγουρο είναι ότι μέχρι τέλος της Άνοιξης δεν θα έχει απομείνει τίποτα όρθιο.

Η Μητρόπολη Κεφαλληνίας ξέχασε το Ληξούρι, ξέχασε την Μονή και την περιουσία της…

Κρίμα! Μην ξεχάσετε να πείτε τα όμορφα λόγια μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία!

Λυπάμαι πραγματικά που αναγκάζομαι να δημοσιευσω αυτό το βίντεο. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να υπενθυμίσω το ιστορικό της εγκατάλειψης από το 2014 εως σήμερα. Λυπάμαι και εύχομαι έστω και τώρα, να διαφυλάξετε με νύχια και με δόντια αυτόν τον Ιερό Τόπο, αυτό το Ησυχαστήριο. Δεν αξίζει στα Κηπούρια, αυτή η εγκατάλειψη

Αριστέα Χαριτάτου

DSC_3482 20170114_125228