Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 19, 2024

Scroll to top

Top

Ανακοίνωση της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ

Ανακοίνωση της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ
KefaloniaNews

Για ακόμα μια φορά ένα καθ’ όλα αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο, μια έντονη καταιγίδα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού της  Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Οι  καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως στις περιοχές της Ιθάκης, της Παλλικής, αλλά και στις περιοχές του Ελειού – Πρόννων που πρόσφατα είχαν πληγεί από πυρκαϊά, είναι μεγάλες ενώ ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές και δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις από τις περσινές καταστροφές του Ιανού, αλλά και από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης να εμφανίσει ως αιτία των καταστροφών την “ένταση” των καιρικών φαινομένων και την “κλιματική αλλαγή”, στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας, αφού πλέον τέτοια φαινόμενα είναι κανονικότητα.

Οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ,  για την έλλειψη μέτρων ουσιαστικής πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των φαινομένων όταν εκδηλωθούν, αποτυπώνουν τελικά τον ίδιο το ρόλο του αστικού κράτους και την αποτελεσματικότητά του να διασφαλίσει μόνο τα κέρδη και την εξουσία του κεφαλαίου. Αποτυπώνουν όμως και την αδυναμία του καπιταλισμού να διασφαλίσει τις ανάγκες του λαού.

Η απουσία στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, όπως ο αναγκαίος τακτικός έλεγχος, καθαρισμός και συντήρηση υποδομών και δικτύων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων κ.α.), είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των σχετικών υπηρεσιών από το κράτος και της λειτουργίας των δήμων και περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι μηχανισμοί του κράτους και  της τοπικής διοίκησης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, υποχρηματοδοτούνται και είναι υποστελεχωμένοι, με ελλιπή μέσα και εξοπλισμό.

Οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα, πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς κ.α., υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής πορείας. H διασφάλιση ολοκληρωμένης διαχείρισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την ουσιαστική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, προϋποθέτουν μια ριζικά διαφορετική διέξοδο. Μπορούν να διασφαλιστούν μόνο στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού.

Απέναντι στο εχθρικό για το λαό κράτος, πρέπει και μπορεί άμεσα να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας, να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση για:

  • Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στις δημόσιες υποδομές ( δρόμοι , κρηπιδώματα , γήπεδα κλπ).
  • Την πλήρη αποζημίωση για όλες τις καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, περιουσιακά στοιχεία του λαού.
  • Την άμεση κρατική χρηματοδότηση για την λήψη αναγκαίων μέτρων (καθαρισμοί, γεφύρια κλπ).
  • Τη γενναία χρηματοδότηση μελέτης και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

17/10/21