Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 20, 2024

Scroll to top

Top

«Αναδιάρθρωση Δήμου Κεφαλλονιάς σε περισσότερους Δήμους».

«Αναδιάρθρωση Δήμου Κεφαλλονιάς σε  περισσότερους Δήμους».
KefaloniaNews

Στην Αγία Ευφημία Πυλάρου Κεφαλληνίας,  σήμερα την 24-11-2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 6:00μ.μ. πραγματοποιήθηκε ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των κατοίκων της περιοχής  κατόπιν  πρόσκλησης των Τοπικών Συμβουλίων της Δημοτικής Ενότητας Πυλαρέων για συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος αναφορικά με το θέμα:

«Αναδιάρθρωση Δήμου Κεφαλλονιάς σε  περισσότερους Δήμους».

Κατά την διεξαγωγή της Λαϊκής συνέλευσης παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν: H Βουλευτής του Νομού Κεφαλληνίας &Ιθάκης καΑφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας & Ιθάκης κος Σωτήριος Κουρής, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κος Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιδήμαρχος Πυλαρέων κος Γεράσιμος Βαγιωνίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλλονιάς κος Νικόλαος Ανουσάκης,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, σύσσωμα τα Τοπικά Συμβούλια περιοχών Σάμης Πυλάρου και Ερίσου, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων και πολύς κόσμος.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

     Το τελευταίο διάστημα ανεπίσημες πληροφορίες λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας  ότι επέρχεται αναδιάρθρωση του Δήμου Κεφαλλονιάς σε περισσότερους Δήμους.

Συγκεκριμένα,  στην ενδεχόμενη αυτή αναδιάρθρωση οι περιοχές της Πυλάρου και της Ερίσου πρόκειται να προσαρτηθούν στο Δήμο Παλικής (Ληξουρίου).

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία και αγανάκτηση των κατοίκων της Πυλάρου οι οποίοι με κάθε τρόπο εκφράζουν την αντίθεση τους σε μια τέτοια προοπτική. Οι παράλογες αυτές μεθοδεύσεις  πρέπει να πάρουν ένα τέλος, για το λόγο αυτό καλούνται σήμερα οι κάτοικοι να καταστήσουν σαφές ότι διαφωνούν κάθετα με τις παρασκηνιακές διεργασίες για προσάρτηση της Πυλάρου και της Ερίσου στον  φημολογούμενο νέο Δήμο Παλικής (Ληξουρίου).

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συνέλευση Αποφάσισε κατά συντριπτική πλειοψηφία:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη την βούληση της κοινωνίας και κυρίως των συλλογικών φορέων καθώς και των  κατοίκων των περιοχών Πυλάρου, Σάμης και Ερίσου.

ΖΗΤΑΜΕ την συμμόρφωση του Υπουργείου με την αριθ. 245/2013 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλλονιάς για την δημιουργία τεσσάρων (4) ισχυρών Δήμων στην Κεφαλλονιά με κέντρα: Αργοστόλι, Ληξούρι, Σάμη, Πόρος.

Ο νέος Δήμος Σάμης να περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Σάμης, Πυλάρου και Ερίσου.

Η πρόταση αυτή έχει όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός ισχυρού βιώσιμου Δήμου, ενός Δήμου με ταυτότητα και συνεκτικότητα των πολιτών του,  που θα έχει όλες τις δυνατότητες και προοπτικές να οργανωθεί και να λειτουργήσει σωστά με υπηρεσίες, στελέχη, μηχανήματα και εξοπλισμό.

Στην  περιοχή αυτή υπάρχει πρωτογενής τομέας, αναπτυγμένος τουριστικός τομέας καθώς και εκμεταλλεύσιμες πηγές εσόδων (Παραλία Μύρτου, Λιμάνι Σάμης , Λιμάνι Αγίας Ευφημίας, Φισκάρδο, Άσσος, Λιμνοσπήλαια Σάμης κ.λ.π.) που είναι σημαντικές  για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία.

Από γεωμορφολογικής άποψης οι  περιοχές αυτές (Σάμη, Πύλαρος, Έρισος) βρίσκονται στο Βόρειο και Ανατολικό μέρος του νησιού, έχουν γεωγραφική συνοχή που καθιστά την πρόσβαση των κατοίκων εύκολη στις μεταξύ τους συναλλαγές και με λίγα λόγια όλες μαζί μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή μονάδα τοπικής ανάπτυξης.

Το ψήφισμα αυτό να κοινοποιηθεί στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών,  σε  όλους τους φορείς του νησιού, μεταξύ αυτών  στην κα Βουλευτή Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, στον κο Δήμαρχο Κεφαλλονιάς, , τον κο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, στον κο Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς, και να δημοσιευθεί στα τοπικά ΜΜΕ.       

          Για τις Τοπικές Κοινότητες Δ.Ε. Πυλαρέων Κεφαλλονιάς 

                                   Οι  Πρόεδροι

                         ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ     

                          ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΑΝΝΑΤΟΣ

                        ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ