Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 19, 2024

Scroll to top

Top

Αεραπόβαση ιταλικών στρατευμάτων στην Κεφαλονιά και κατάληψη της νήσου, 30 Απριλίου 1941

Αεραπόβαση ιταλικών στρατευμάτων στην Κεφαλονιά και κατάληψη  της νήσου, 30 Απριλίου 1941
KefaloniaNews

Πριν από 80 χρόνια στις 30 Απριλίου 1941, πέντε αναγνωριστικά/διασωστικά υδροπλάνα τύπου Cant Z.506B της Ιταλικής Βασιλικής Αεροπορίας (“Regia Aeronautica Italiana”) απογειώνονται από το Brindisi. Προηγούνται τριών μεταφορικών/βομβαρδιστικών αεροσκαφών Savoia-Marchetti SM.82 (σε διαμόρφωση μεταφοράς αλεξιπτωτιστών SM.82P) που απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Galatina με 60 αλεξιπτωτιστές του 2ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών (της 1ης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών, που αργότερα μετονομάστηκε σε 185η Μεραρχία “185a Divisione Paracadutisti Folgore”).

Ο σχηματισμός κατευθύνεται στην Κεφαλονιά όπου διεξάγεται αεραπόβαση, η οποία έχει κινηματογραφηθεί όπως βλέπουμε στο αρχειακό κινηματογραφικό υλικό παρακάτω (βλέπε βίντεο).

Η επιχείρηση λήγει με τον αφοπλισμό της μικρής ελληνικής αστυνομικής δύναμης 400 περίπου ανδρών που αποτελεί την μόνη φρουρά της νήσου. Ένα μικρό απόσπασμα (ενδεχομένως αξιωματικοί) αποβιβάζεται από υδροπλάνο που προσθαλασσώνεται στον λιμένα Αργοστολίου και απεικονίζεται σε φωτογραφία της ίδιας μέρας (βλέπε εικόνακαι βίντεο ακολουθώντας τους συνδέσμους στο τέλος).

Πρόκειται για την πρώτη πολεμική επιχείρηση των Ιταλών αλεξιπτωτιστών, όπως καταγράφεται και στην συμμαχική αναφορά «Εχθρικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις», των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών (“Enemy Air-borne Forces” prepared by (US) Military Intelligence Service – War Department, December 2, 1942)

Στην σελ. 14 αναφέρεται:

«…Ιταλοί αλεξιπτωτιστές στην κατάληψη της Κεφαλονιάς

Η πρώτη περίπτωση πολεμικής ανάπτυξης Ιταλών αλεξιπτωτιστών συνέβη στις 30 Απριλίου 1941, κατά την διάρκεια της κατάληψης της Νήσου Κεφαλονιάς. Ο ισχυρισμός του Άξονα ότι το Ιταλικό σώμα Αλεξιπτωτιστών “ικανοποίησε όλες τις προσδοκίες από τεχνική και τακτική άποψη” δεν συμφωνεί με την άποψη ότι πολλοί από τους αλεξιπτωτιστές “έπεσαν στην θάλασσα και πνίγηκαν”…»

Ενώ στην σελ. 61 αναφέρεται:

«…Πρώτη Πολεμική Χρήση Ιταλών Αλεξιπτωτιστών

Στις 30 Απριλίου 1941, λιγότερο από μία εβδομάδα αφού οι Γερμανοί πραγματοποίησαν την αεραπόβαση τους στην Διώρυγα της Κορίνθου, οι Ιταλοί έκαναν την πρώτη τους πολεμική χρήση αλεξιπτωτιστών κατά την διάρκεια της κατάληψης της Νήσου Κεφαλονιάς, που βρίσκεται ανοικτά της δυτικής ακτής της Ελλάδας, 150 μίλια νοτιο-ανατολικά της Ιταλικής μπότας. Σε σύγκριση με τις γερμανικές απόπειρες και κατορθώματα, αυτή η δράση μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντη…»

Την 1η Μαΐου 1941 επιτάσσονται σκάφη που ανήκουν σε ντόπιους και αποσπάσματα μεταφέρονται στην Ιθάκη και στην Ζάκυνθο ώστε να αποτρέψουν την κατάληψη τους από γερμανικές δυνάμεις, και δύο αναγνωριστικά υδροπλάνα τύπου Cant Z.506B φθάνουν στην Ζάκυνθο. Μέχρι τις 5 Μαΐου 1941 οι ιταλικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την διοίκηση όλων των Ιονίων Νήσων και η Ιταλική αεροπορία εγκαθιστά στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο σταθμούς αναγνώρισης – έγκαιρης προειδοποίησης, και στην Κέρκυρα ένα αεροδρόμιο περιορισμένης δυναμικότητας κυρίως ως σταθμό ανεφοδιασμού.

Τηλέμαχος Μπεριάτος

Απρίλιος 2021

(η αναδημοσίευση είναι ελεύθερη, πρέπει όμως να είναι αυτούσια και να συμπεριλαμβάνει την πηγή και τα στοιχεία του δημιουργού)

Εικόνες & σύνδεσμοι βίντεο:

  1. Ένα από τα ιταλικά υδροπλάνα προσεγγίζει την προβλήτα του λιμανιού στο Αργοστόλι στις 30 Απριλίου 1941, την ημέρα της αεραπόβασης στην Κεφαλονιά
  2. Ιταλικά αεροσκάφη πάνω από την Κεφαλονιά, Μάιος 1941
  3. Ρίψη προμηθειών από ιταλικά αεροσκάφη πάνω από την Κεφαλονιά, Μάιος 1941
  4. Συμμαχική έκθεση πληροφοριών (σελ.14, 61) («Εχθρικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις», Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών – Υπουργείο Πολέμου, 2 Δεκεμβρίου 1941) – “Enemy Air-borne Forces” prepared by (US) Military Intelligence Service – War Department, December 2, 1942.
  5. (Βίντεο) II BTG Cefalonia(«2ο Tάγμα Κεφαλονιά»)

https://www.youtube.com/watch?v=jtvcY6m1tMI

(Στο σημείο 2:57)

«Μέρος ΙΙ – 30 Απριλίου 1941 – Πρώτη πολεμική ρίψη/αεραπόβαση των αλεξιπτωτιστών της Ιταλίας του 5ου Λόχου του 2ου Τάγματος – κατάληψη της Νήσου Κεφαλονιάς»

(II Parte – 30 Aprile 1941 – Primo aviolancio di Guerra dei paracadutisti d’ Italia del 2o BTG. V Compagnia – Presa dell’ Isola di Cefalonia)

  1. (Βίντεο, στο σημείο 1:54 αεραπόβαση στην Κεφαλονιά)

“Occupazione delle Isole Ionie nel 1941” («κατάληψη των Ιονίων Νήσων 1941»)

https://www.youtube.com/watch?v=oFUab-brzlY