Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 7, 2023

Scroll to top

Top

Να διερευνηθούν σε βάθος όσα συνέβησαν στο πλοίο.

Να διερευνηθούν σε βάθος όσα  συνέβησαν στο πλοίο.
KefaloniaNews

Παράσταση διαμαρτυρίας αλλά και ενημέρωσης έγινε σήμερα από αντιπροσωπεία καθηγητών γονέων και μαθητών προς την Εισαγγελεία, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Δρακουλόγκωνα, στο Λιμεναρχείο, και τον Δήμαρχο. Οι απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς των μαθητών που επέστρεφαν από εκδρομή στις 5 Απρίλη  με το πλοίο που εκτελεί το βραδινό δρομολόγιο Αστακός – Σάμη και συγκεκριμένα  34 μαθητές του Γενικού Λυκείου Κεραμειών και 22 του Γυμνασίου Σάμης, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, αντιμετώπισαν το εξής απαράδεκτο φαινόμενο: Βρέθηκαν να αναμένουν να επιβιβαστούν στο πλοίο ΙΟΝΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ, ανοικτού τύπου και γνωστής σε όλους μας (περιορισμένης) χωρητικότητας, γύρω στα 240 άτομα, όπως καταμέτρησαν οι συνάδελφοι. Ο αρμόδιος λιμενικός υπάλληλος τους ενημέρωσε πως «μπορεί να ταξιδέψουν μέχρι 210 άτομα, αφού στις γιορτές του Πάσχα, εφαρμόζεται το καλοκαιρινό πρωτόκολλο μεταφοράς». Οι συνοδοί καθηγητές διαμαρτυρήθηκαν για τους πλημμελείς όρους ασφάλειας – λόγω του όγκου των επιβατών – και απαίτησαν να γίνει καταμέτρηση πριν αποπλεύσει το καράβι. Τέθηκε το ερώτημα στον λιμενικό «πού θα καθίσουν οι μαθητές» και η απάντηση ήταν «ας καθίσουν στο κατάστρωμα». Σημειώνουμε ότι ο καιρός ήταν άσχημος (βροχερός και κρύος) και είχε αρκετά μποφόρ. Κάτω από την πίεση των εκπαιδευτικών και στην αναμονή για την καταμέτρηση κατέβηκε ένα μεγάλο κομμάτι επιβατών και, τελικά, αναγγέλθηκε από τις λιμενικές αρχές πως πάνω στο πλοίο βρίσκονται 160 επιβάτες και άρα μπορούσε να γίνει ο απόπλους (με μεγάλη καθυστέρηση). Οι συνθήκες μεταφοράς των επιβατών ήταν άθλιες.

Όσα συνέβησαν και όσα ειπώθηκαν στον Αστακο, κατά την επιβίβαση στο πλοίο,  από τους υπεύθυνους του Λιμεναρχείου αλλά και διάφορους επιβάτες  ήταν απαράδεκτα έως….. ρατσιστικά. “Εμείς να ταξιδέψουμε και οι άλλοι ας πάνε να ….πνιγούν”. Τέτοια αλληλεγγύη, τη στιγμή που πολλά παιδιά άρχισαν να εκνευρίζονται με τάσεις λιποθυμίας.  Όπως μας κατήγγειλαν μέσα στο πλοίο υπήρχαν κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι που αδιαφόρησαν με όσα συνέβαιναν.

Ακούστε όμως τι ειπώθηκε   ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΜΕ-ΚΙ

Παραστάσεις διαμαρτυρίας: Να σταματήσουν τα παιχνίδια με την ασφάλεια στην ακτοπλοϊκή μεταφορά των μαθητών

Με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας από εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές σε Αντιπεριφέρεια και Δήμο Κεφαλονιάς, προκειμένου να καταγγελθούν – με βάση συγκεκριμένο περιστατικό – οι όροι ακτοπλοϊκής μεταφοράς επιβατών και μαθητών. Το να θεωρείται συνήθης πρακτική η υπερφόρτωση πλοίων, το να υφίστανται πλημμελείς έλεγχοι και όροι ασφάλειας ή το να εκτίθενται μαθητές σε άσχημες καιρικές συνθήκες είναι απαράδεκτα φαινόμενα. Αποδεικνύεται ότι δεν διασφαλίζει τίποτε η δήλωση των σχολικών εκδρομών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool, που, υποτίθεται, γίνεται για να υπάρχει πρόβλεψη από τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, τροχαία, λιμενικό κλπ) σε μέτρα ασφαλείας. Οι εξελίξεις δείχνουν πως η ασφάλεια των επιβατών και μάλιστα ανήλικων μαθητών γίνεται θύμα της κερδοφορίας των εφοπλιστών και του απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου που την προστατεύει. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το περίφημο «καλοκαιρινό πρωτόκολλο» πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των επιβατών που μπορεί να μεταφέρει ένα πλοίο και πραγματοποιείται μεταφορά μαθητών που ταξιδεύουν στο κατάστρωμα με κρύο, βροχή και κύματα που τα καταβρέχουν.

Οι παριστάμενοι ενημέρωσαν τις αρχές για τα περιστατικά που έζησαν και εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ξεκαθαρίστηκε ότι όλα αυτά είναι συνέπειες της λεγόμενης απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας. Δεν θα είχαμε τους κινδύνους στη μεταφορά αν υπήρχαν τακτικές – ασφαλείς – φθηνές – δημόσιες συγκοινωνίες, αν υπήρχαν συνθέσεις πληρώματος που να ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες ανάγκες, αν υπήρχαν έλεγχοι αξιοπλοΐας και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής στη θάλασσα. Απαιτείται η δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών, που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Στα παραπάνω ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ενήμερος και είπε ότι σχετικό θέμα είχε έρθει από τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είχε ληφθεί σχετική απόφαση. Παρά τις όποιες διακηρύξεις της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ) για την ανάγκη πρόληψης ανάλογων περιστατικών, το εφοπλιστικό κεφάλαιο δρα ασύδοτα, τίποτε δεν έχει αλλάξει και με τη νέα συγκυβέρνηση. Ο κύριος Δήμαρχος Κεφαλονιάς είπε ότι η ασφάλεια και η τήρηση των κανονισμών και των ελέγχων είναι το πρώτο ζήτημα. Παρά ταύτα, η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) υπερασπίστηκε με σθένος την ανάγκη «επιβίωσης» των εφοπλιστών που περνούν «δύσκολα οικονομικά» και συνέστησε «ταξίδια με μεγαλύτερα καράβια»!!!. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι θα συντάξει επιστολή προς το λιμεναρχείο και την εισαγγελία και δεσμεύτηκε να φέρει την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ-ΚΙ σαν θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παραστάσεις έγιναν, επίσης, στον κ. Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αργοστολίου και στον αναπληρωτή του κ. Λιμενάρχη Αργοστολίου οι οποίοι και είπαν ότι θα εξετάσουν τα δεδομένα με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Εκ μέρους του κ. Αντιεισαγγελέα υπήρξε δήλωση για την προτεραιότητα της ασφάλειας των μαθητών και της ανάγκης εξακρίβωσης των πραγματικών δεδομένων.

Αργοστόλι 06/04/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης

aktoploia6 002 aktoploia6 006 aktoploia6 007 aktoploia6 028 aktoploia6 030 aktoploia6 031 aktoploia6 033 aktoploia6 034 aktoploia6 038 aktoploia6 039 aktoploia6 040 aktoploia6 041 aktoploia6 042 aktoploia6 046 aktoploia6 050 aktoploia6 054 aktoploia6 055