Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | November 26, 2022

Scroll to top

Top

Όχι στις εργασιακές σχέσεις γαλέρας στα σχολεία. Μια γροθιά όλοι μαζί μέσα από το σωματείο!!!

Όχι στις εργασιακές σχέσεις γαλέρας στα σχολεία. Μια γροθιά όλοι μαζί μέσα από το σωματείο!!!
KefaloniaNews

Η Γενική Μετασυνεδριακή Συνέλευση της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση και περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή στο Νομό υπάρχει το μόνιμο προσωπικό, το οποίο διαρκώς φυλλοροεί χωρίς να αναπληρώνεται (συνταξιοδοτήσεις, διαθεσιμότητες κλπ), οι «κανονικοί» αναπληρωτές, οι αναπληρωτές ΕΣΠΑ (οι οποίοι έχουν προσληφθεί ως αξιολογητές εκπαιδευτικού υλικού) και οι πενταμηνίτες συνάδελφοι των λεγόμενων κοινωφελών προγραμμάτων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ) που δουλεύουν ανασφάλιστοι για 490 ευρώ μάξιμουμ. Από του χρόνου θα υπάρχουν και οι αυτο-ασφαλιζόμενοι με μπλοκάκι!!! ΕΕ – κυβέρνηση – πλουτοκρατία έχουν ως δείκτη του καλού σχολείου την πολλαπλότητα των εργασιακών σχέσεων και την ευελιξία, η οποία θα συνδεθεί με την ευελιξία των διαφοροποιημένων προγραμμάτων σπουδών.

Ο νέος υπουργός παιδείας προετοιμάζει την κοινή γνώμη (στο όνομα των κενών) για διεύρυνση των εργασιακών σχέσεων γαλέρας στα σχολεία. Προκαλούν!!! Φθάνουν στο σημείο να οργανώνουν μέχρι και το σημείο της πρόσληψης των αναπληρωτών (ακόμη και αργότερα από το Δεκέμβρη), ώστε για λίγες μέρες οι συνάδελφοί μας να χάνουν ακόμη και τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας το καλοκαίρι. Βεβαίως στους πενταμηνίτες φθάσαμε να συζητάμε ακόμη και για περικοπές στο διάστημα των σεισμών, αφού ακόμη κι αν το σχολείο δεν λειτουργήσει για αντικειμενικούς λόγους οι άνθρωποι αυτοί χάνουν το μεροκάματο!! Έτσι τα 490 ευρώ γίνονται στην πράξη 300!!! Και αυτά συμβαίνουν όταν το σύνολο των πενταμηνιτών είχε επιστρατευτεί στο Ληξούρι, λόγω ειδικοτήτων, κατά τη διάρκεια των σεισμών και ενώ βεβαίως υποχρεώσεις και νοίκια έτρεχαν. Μάλιστα, υπήρχαν στελέχη της εκπαίδευσης που έταζαν πιστοποιητικά για την προσφορά τους στους πενταμηνίτες, την οποία ξέχασαν αμέσως μετά… Οι συνάδελφοι αυτοί πετιούνται στο δρόμο στη κυριολεξία.

Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει ότι το αιτιολογικό και οι όροι για την παράταση του σχολικού έτους για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ είναι απαράδεκτα. Η κυβέρνηση μετακυλύει στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη και το κόστος για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα με εξετάσεις – τράπεζα θεμάτων – myschool κλπ. Όπως και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας έτσι και στην Κεφαλονιά οι εκπαιδευτικοί ξενοικιάζουν τα σπίτια που μένουν 30 Ιούνη. Τώρα για μια βδομάδα αρκετοί θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ξενοδοχείο ανά βραδιά, προκειμένου να παραμείνουν μέχρι 4 Ιούλη στο νησί. Κι αυτό όταν οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται εδώ από άλλες περιοχές με το ζόρι τα φέρνουν «ίσα βάρκα – ίσα νερά» και, επιπλέον, δεν πήραν δεκάρα για καταστροφές οικοσκευών από τους σεισμούς ή αναγκάστηκαν σε διαρκείς μετακομίσεις. Για τις ειδικές συνθήκες και τα προβλήματα που έζησαν οι εκπαιδευτικοί το υπουργείο κώφευσε συστηματικά απέναντι στα σχετικά αιτήματα της ΕΛΜΕ-ΚΙ. Σημειώνουμε ότι οι μεταθέσεις είναι σε εκκρεμότητα και οποιοσδήποτε προγραμματισμός της ζωής είναι αδύνατος.

Παίρνοντας υπόψη τα προηγούμενα η ΓΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

  1. Όλοι οι εκπαιδευτικοί στο σωματείο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.
  2. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς και ενιαία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς, αμοιβές με βάση τις σύγχρονες ανάγκες χωρίς καμία σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μόνιμη σταθερή εργασία για σχολικούς φύλακες – καθαρίστριες κλπ.
  3. Όχι στο νέο σχολείο της αγοράς και της ΕΕ, που χρειάζεται την αξιολόγηση ως μοχλό για το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες απολύσεις.
  4. Άμεση επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων της διαθεσιμότητας.
  5. Κανείς πενταμηνίτης κοινωφελούς ή αναπληρωτής χωρίς το επίδομα ανεργίας και χωρίς ασφάλιση.
  6. Ειδική μοριοδότηση για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών από την Κεφαλονιά, λόγω σεισμών.
  7. Να αποζημιωθούν στο 100% οι εκπαιδευτικοί εκτός Κεφαλονιάς για το κόστος που συνεπάγεται η παράταση του σχολικού έτους.

Καλούμε τη ΔΔΕ και τους Διευθυντές των σχολείων να ανταποκριθούν και να διευκολύνουν τους συναδέλφους που είχαν ήδη κάνει προγραμματισμό (κλείσιμο εισιτηρίων κλπ). Είναι φανερό ότι για τα κεντρικά ζητήματα, που αφορούν τη γενική γραμμή πλεύσης, ο κλάδος πρέπει να τοποθετηθεί, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανασυγκρότησης του κινήματος και αντιστοίχησής του στην πραγματικότητα και στις απαιτήσεις των καιρών. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν στη ΓΣ θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το προεδρείο.

Αργοστόλι 26/06/2014

Το προεδρείο της ΓΣ