Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | September 23, 2021

Scroll to top

Top

Συζήτηση για …«τσάι με λεμόνι», η συζήτηση για τα Προβλήματα των Κοινοτήτων της Παλικής.

Συζήτηση για …«τσάι με λεμόνι»,  η συζήτηση για τα Προβλήματα των Κοινοτήτων της Παλικής.
KefaloniaNews

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου για τα «Προβλήματα Κοινοτήτων Κατωγής – Ανωγής»,  που με ευθύνη της Δ.Αρχής και των παρατάξεων Αραβαντινού –Ρουχωτά, μετατράπηκε σε μια ανώδυνη συζήτηση χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις.

Στην συνεδρίαση οι πρόεδροι, κατέθεσαν τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά της Παλικής. Τα ίδια τα προβλήματα και η οξύτητά τους, αποκαλύπτουν την διαχρονική εγκατάλειψη των χωριών της Παλικής, από την πλευρά κυβέρνησης – Περιφέρειας και Δήμου. Αυτά  ως κοινές οξυμμένες λαϊκές ανάγκες με μικρές διαφοροποιήσεις, ήταν:

  • Η ανυπαρξία έργων αντιπυρικής ασφάλειας (αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστικοί δρόμοι και δρόμοι διαφυγής κ.α.), καθώς και ενός στοιχειώδους ολοκληρωμένου σχεδίου από την πλευρά του Δήμου για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεγάλης πυρκαγιάς στην επικράτεια της επαρχίας Πάλης, που δεν θα στηρίζεται μόνο στα εναέρια μέσα.
  • Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας στα χωριά, που μετά τον Ιανό είναι ακόμη πιο επιβεβλημένα, καθώς και η έλλειψη αντικεραυνικής προστασίας,
  • Η ανυπαρξία συγκοινωνίας σε όλα τα χωριά ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο,
  • Η συστηματική απουσία αγροτικού γιατρού,
  • Το σμπαραλιασμένο και ασυντήρητο αγροτικό δίκτυο και οι βοηθητικοί δημοτικοί δρόμοι,
  • Η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού νερού, η ανυπαρξία σε όλα σχεδόν τα χωριά δικτύου αποχέτευσης, τα απορρίμματα και η καθαριότητα, η παντελής απουσία πολιτιστικών εκδηλώσεων στα χωριά κ.ά.

Εκτός από τα παραπάνω κοινά προβλήματα τέθηκαν επίσης και μια σειρά ειδικά του κάθε χωριού, (αναπλάσεις, επεκτάσεις δικτύων ρεύματος και νερού, επισκευές κοινοτικών υποδομών, καθαρισμός ρεμάτων, διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων κ.α.)

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω η Δημοτική Αρχή (Ν.Δ.), είτε δήλωσε αναρμοδιότητα (π.χ. για το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας είναι υπεύθυνη η δασική υπηρεσία), είτε τα χρέωσε στην γενικότερη πολιτική υποχρηματοδότησης, είτε ακόμη για άλλη μια φορά, έδωσε ανέξοδες υποσχέσεις. Στην μεθόδευσή της, επίσης, να μην υπάρξει καμιά συγκεκριμένη απόφαση που θα  την δέσμευε έστω και στοιχειωδώς σε κάποιες προτεραιότητες στα παραπάνω προβλήματα, διευκολύνθηκε καθοριστικά και από την παράταξη του κ. Αραβαντινού (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), που έθεσε το θέμα απλά για συζήτηση χωρίς συγκεκριμένη εισήγηση, με αποτέλεσμα αυτή να καταλήξει σε μια ακόμη «ψυχοθεραπεία» και εκτόνωση.

Στην υποβάθμιση, επίσης, της συζήτησης, δεν συνέβαλε μόνο η παράταξη του κ. Αραβαντινού, (πρόβαλε κυρίως, ως λύση στα παραπάνω σοβαρά προβλήματα τις διαχειριστικές προτάσεις αρχιτεκτόνων), αλλά και η παράταξη του κ.Ρουχωτά (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ),  που χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη συζήτηση ως ευκαιρία απλά για να προβάλλει το έργο της ως πρώην Δημοτική Αρχή, χωρίς να πάρει ουσιαστικά θέση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πλευρά της, ανέδειξε ότι τα προβλήματα και των χωριών όπως και της πόλης του Ληξουρίου, έχουν την βάση τους στην υποχρηματοδότηση που επιβάλλει η γενικότερη ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), που θεωρώντας όλες τις παραπάνω λαϊκές ανάγκες ως κόστος που δεν αποφέρει  κέρδη, δεν τις χρηματοδοτεί.  Ανέδειξε επίσης, και την ευθύνη της Δ.Αρχής που διαχειρίζεται απαρέγκλιτα αυτήν την πολιτική. Η Λαϊκή Συσπείρωση το δίχρονο που πέρασε, έκανε σημαντικές παρεμβάσεις με συγκεκριμένες εισηγήσεις, για όλα τα παραπάνω προβλήματα και ανάγκες και για κάθε ένα θέμα ξεχωριστά στο Δ.Συμβούλιο.

Η Δ.Αρχή υλοποιώντας κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική, υποβάθμισε όλα τα παραπάνω προβλήματα  είτε βάζοντάς τα στο συρτάρι, είτε τα διαχειρίστηκε,  συγκαλύπτοντας τις κυβερνητικές και περιφερειακές ευθύνες.

Αντιπυρική, Αντιπλημμυρική, Αντικεραυνική ασφάλεια, Υγεία- Μαντζαβινάτειο-Αγροτικοί Γιατροί, Παιδεία- σχολεία, συγκοινωνία, νερό- φράγματα- αποχέτευση, αγροτική και δημοτική οδοποιία, απορρίμματα, τσακισμένες υποδομές, κυκλοφοριακό, ανταποδοτικά τέλη και αντιλαϊκοί προϋπολογισμοί κ.α., είναι μόνο μερικές από τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Συμβούλιο, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον μόνιμο  προσανατολισμό της στην επίλυση των οξυμμένων λαϊκών αναγκών που χρόνια τώρα καρκινοβατούν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους κατοίκους των χωριών  μας και όλο το λαό της Παλικής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αυτό που απαιτείται για την λύση όλων των παραπάνω προβλημάτων μικρών και μεγάλων είναι η λαϊκή κινητοποίηση και η διεκδίκηση και όχι η επαιτεία και η αποδοχή του ρεαλισμού της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής  που ακολουθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για να αυξάνονται τα κέρδη των ομίλων και που υλοποιούν κατά γράμμα η δημοτική και περιφερειακή αρχή, λειτουργώντας ως το μακρύ τους χέρι.

ΛΗΞΟΥΡΙ  ΙΟΥΛΗΣ 2021                Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου