Πολύ δούλεμα, καθόλου αξιοπρέπεια
Ναπολέων Λιναρδάτος
Η σύζυγος που τελείωσε νωρίτερα από τη δουλειά μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα και βλέπει τον σύζυγο της με μια άλλη κυρία να επιδίδεται στην ικανοποίηση των γενετήσιων ορμών του είδους. Αυτός της λέει: «Ποιον θα πιστέψεις, εμένα ή τα ψευδόμενα σου μάτια;»
Στην θέση της κυρίας βρίσκεται η Ελλάδα αυτό τον καιρό, αφού ο κ. Τσίπρας έκανε την αναμενόμενη κολοτούμπα. Θα μπορούσαμε να πιστέψουμε τον κ. Τσίπρα ή τα ψευδόμενα μάτια μας αν κάναμε τον κόπο να διαβάσουμε την συμφωνία που υπέγραψε.
Το καλοκαίρι του 2012 μου είχε κάνει εντύπωση το μεγάλο χαμόγελο του κ. Τσίπρα. Το κόμμα του είχε έρθει δεύτερο για δεύτερη φορά από το Μάιο και ήταν σίγουρο ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα μπορούσαν πλέον να σχηματίσουν κυβέρνηση. Τι τον έκανε τόσο ευτυχισμένο; Τότε είχα την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ένας λογικός άνθρωπος και νόμιζε ότι θα περνούσε άλλη μια περίοδος όπου οι αντίπαλοι θα έπρεπε να διαχειριστούν τα δύσκολα, ενώ αυτός εύκολα από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να λέει ότι θέλει.
Σε αυτή την περίοδο ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήθελε. Από κατάργηση του μνημονίου και όλων των εφαρμοστικών «με ένα νόμο και σε ένα άρθρο», την ονομαστική διαγραφή του χρέους και την άμεση εφαρμογή του “προγράμματος” της Θεσσαλονίκης – μιας και αυτό το “πρόγραμμα” περιελάμβανε μόνο όσα μπορούσε να κάνει εδώ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι όσα θα ήθελε πραγματικά να κάνει. Μετά έγιναν κυβέρνηση.
Πριν ακόμα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είχαν εξαφανιστεί οι απαιτήσεις όπως η ονομαστική διαγραφή του χρέους και όλα όσα είχαν πει για επαχθές και επονείδιστο χρέος. Λίγο πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ο κ. Τσίπρας θα πει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να υπογράψει την συνέχεια του μνημονίου, αλλά τελικά θα υπογράψει την συνέχεια του υπάρχοντος μνημονίου ενώ θα ετοιμάζεται το Μνημόνιο 3 γι’ αυτό το καλοκαίρι. Ενώ οι παροχές του “προγράμματος” της Θεσσαλονίκης διαρκώς αναβάλλονται.
Είχε όμως και επιτυχίες η κυβέρνηση. Το μνημόνιο πλέον δεν θα το λέμε μνημόνιο αλλά πρόγραμμα ή τρέχουσα συμφωνία. Η τρόικα πλέον μετονομάζεται σε θεσμούς ή τρεις θεσμούς. Όπως είπε ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, και νυν υπουργός οικονομικών κ. Βαρουφάκης, τους Έλληνες δεν του ενδιαφέρουν τα χρήματα ή οι δουλειές, παρά μόνο η αξιοπρέπεια. Από αυτό το νέο πλαίσιο αξιοπρέπειας θα πηγάζει η μετονομασία του μνημονίου και της τρόικας. Σε επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου «ο κ. Ντάισελμπλουμ θα δηλώσει ότι «η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα έχει συμφωνηθεί, θα δούμε όπως πώς θα το ονομάζουμε» και οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε γέλια». Αξιοπρέπεια.
Στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης θα δηλώσει ότι «Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά». Δηλαδή, υπουργός της κυβέρνησης χαίρεται που η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει δεν θα πάρει ως όφειλε την έγκριση της Βουλής, και θα εφαρμόσει παράνομα μια δανειακή σύμβαση με «νεοαποικιακά χαρακτηριστικά.» Αξιοπρέπεια.
Στα πλαίσια της νέας αξιοπρέπειας, θα πρότεινα η τούρκικη πρόκληση να μετονομασθεί σε τούρκικη υποχωρητικότητα.
Υ.Γ.: Η ατάκα, «εμένα ή τα ψευδόμενα σου μάτια;» ανήκει στον Γκράουτσο Μαρξ, που μάλλον είναι ο μόνος Μαρξ που γνωρίζει ο κ. Τσίπρας.