Οργή και αγανάκτηση των σεισμόπληκτων από την κυβερνητική εγκατάλειψη αλλά και βήματα οργάνωσης και αγώνα
Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς πραγματοποίησε πλατιά σύσκεψη για τους σεισμόπληκτους στο Ληξούρι, στο χώρο των κοντέινερς του μεταστεγασμένου Λυκείου Ληξουρίου. Μαζική ήταν η συμμετοχή των αστέγων της περιοχής αλλά και κατοίκων που ήρθαν να εκφράσουν τα οξυμένα προβλήματά τους και να οργανώσουν την πάλη τους. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα εισηγήσεις έκαναν οι Πρόεδροι της ΕΛΜΕ-ΚΙ και του Εργατικού Κέντρου, καθώς και ο επικεφαλής της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής. Τονίστηκε η μάχη που τα μεγάλα συμφέροντα δίνουν (για την τσέπη τους) πάνω στα ερείπια, την ίδια ώρα που παρέχονται με κατάλληλο μανδύα ψίχουλα για το λαό. Η συζήτηση που γίνεται για ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, για νέες διευκολύνσεις στα μονοπώλια του τουρισμού και των κατασκευών, για επιλεκτικές δράσεις, καμία σχέση δεν έχουν με τον κόσμο που υποφέρει. Μόνο η οργάνωση, η πάλη των σεισμόπληκτων μπορεί να αποσπάσει λύσεις, κόντρα στην ιεράρχηση που επιβάλει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η επιλεξιμότητα της ΕΕ, κόντρα στη δήθεν φιλανθρωπία και τις αυταπάτες που σπέρνουν οι δυνάμεις του συστήματος.
Οι παραβρισκόμενοι μίλησαν με οργή και αγανάκτηση για την εγκατάλειψη που βιώνουν, όταν πολλοί κοιμούνται σε αμάξια ή παράγκες και άλλοι εξαναγκάζονται να πληρώνουν τα χαράτσια της ΔΕΗ στα υπό κατεδάφιση σπίτια τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια στόματος Χρυσοχοΐδη – επιβοηθούμενη από τη δημοτική αρχή – εμπαίζει το λαό επαναλαμβάνοντας ότι η κατοικία δεν είναι δικαίωμα και κρατική ευθύνη αλλά ατομική υπόθεση, αρνούμενη – με διάφορα προσχήματα – να δώσει τους οικίσκους για τους οποίους είχε δεσμευθεί. Καυτηριάστηκε έντονα το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε με στόχο το μηδενισμό των αποζημιώσεων για τους πληγέντες και προσπαθεί να παρουσιάσει ότι υπάρχουν μόνο κάποια διαχειριστικά προβλήματα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, άδειες από προσωπικό, στοχοποιούνται σκόπιμα προκειμένου να καλυφθεί η συνολική πολιτική της κυβέρνησης και η στρατηγική της ΕΕ. Στην ουσία ο λαός καλείται να μπαλώσει ότι μπορεί ο ίδιος, αν έχει τη δυνατότητα, ώστε να έχει στέγη το χειμώνα. Το πρόβλημα στις εργατικές κατοικίες και σε όσους έχουν «κόκκινα» ή «κίτρινα» σπίτια είναι εκρηκτικό.
Αναδείχθηκαν, επίσης, τα προβλήματα που παραμένουν στα δύο νοσοκομεία του νησιού, η συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης στα γηροκομεία, στις δημόσιες υποδομές (πόσιμο νερό, μη αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου, οδικό δίκτυο κυρίως των χωριών της Παλικής, λιμάνια, αεροδρόμιο κλπ). Ακόμη, απαιτήθηκε να προχωρήσουν άμεσες εργασίες για μια πιο ανεκτή κατάσταση στα σχολεία που θα μείνουν κι αυτή τη χρονιά στα κοντέινερς και κυρίως να προχωρήσουν τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα στο Νομό. Τονίστηκε η σημασία που έχουν τα ειδικά μέτρα για τους μαθητές της Κεφαλονιάς και ότι θα πρέπει να παραταθούν και να ισχύσουν μέχρι να ολοκληρώσει τα Λύκειο και η φετινή Α΄ Λυκείου. Είναι ανάγκη η στελέχωση των σχολείων με μόνιμο προσωπικό και η λειτουργία πρόσθετης διδασκαλίας και ενισχυτικής από την αρχή της χρονιάς. Επιπλέον, προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση των σεισμόπληκτων μικρών επαγγελματιών και των αγροτών.
Τέλος, έγινε αναφορά στην ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, δημιουργίας ενιαίου δημόσιου φορέα κατασκευών, διαγραφής των χρεών και των δανείων των πληγέντων, όχι νέα δάνεια αλλά δωρεάν κρατική αρωγή στο 100% των ζημιών, πλήρεις αποζημιώσεις κλπ. Μέσα από τη συζήτηση οι φορείς δεσμεύτηκαν να εμπλουτίσουν το πλαίσιο πάλης που εγκρίθηκε και να οικοδομήσουν σε αυτό, με σαφή προσανατολισμό, μια ευρεία λαϊκή ενότητα.
Η συζήτηση, μετά από πρόταση σεισμόπληκτων κατοίκων, κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης με πρώτο βήμα την κινητοποίηση στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), στο Ληξούρι, την Παρασκευή 11 Ιούλη και ώρα 8.30 πμ.
Ληξούρι 8/7/2014