Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | January 22, 2025

Scroll to top

Top

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην 51η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC)

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην 51η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC)
KefaloniaNews

Επιτυχή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης την Κοινοβουλευτική Διάσταση της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. 2014, μιλώντας κατά την 51η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) που πραγματοποιείται στην Αθήνα, συγχαίροντας παράλληλα και όλους τους συντελεστές.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην 51η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τρίτη κατά σειρά που διοργανώνεται στη χώρα μας. Με το πέρας της σημερινής Διάσκεψης ολοκληρώνεται και η Κοινοβουλευτική διάσταση της ελληνικής Προεδρίας, πιστεύω με επιτυχία,   γεγονός για το οποίο θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ιωάννη Τραγάκη όσο και όλο το επιτελείο του Ελληνικού Κοινοβουλίου που συνέβαλλαν ώστε να έχουμε μια δημιουργική, θεσμική Προεδρία, σε μία δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο.

Γνωρίζετε όλοι πως πριν από λίγα χρόνια κάποιοι αναρωτιόντουσαν αν θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και το ευρώ, αν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε δημιουργικά και με αξιοπρέπεια την Προεδρία. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού, με τη στήριξη της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και με τα Κόμματα που μετείχαν, δημιουργήθηκε μια ισχυρή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία είχε τη θέληση να βρει λύσεις μέσα στην Ευρωζώνη, να μείνουμε στην Ευρώπη και να προχωρήσουμε παρά τις θυσίες που απαιτείτω να γίνουν. Ιδίως εκείνη την περίοδο που η ευρωπαϊκή κρίση και μας βρήκε ως χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω αστοχιών που είχαν προϋπάρξει κι έπρεπε να διορθωθούν.

Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη για να  ξεπεράσει συνολικά τις δυσκολίες της θα πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο συλλογικά. Η λύση δηλαδή είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη συμμετοχή ώστε να μπορέσουμε μέσα από τις αρχές και τις αξίες που υπηρετούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες για τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

Γνωρίζετε ότι η Ελληνική Προεδρία στόχευσε στα προβλήματα που απασχολούσαν κυρίως αυτή την περίοδο τους Ευρωπαίους πολίτες και ήταν η ανάπτυξη η απασχόληση, η αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και στη δικαιοσύνη.

Η σημερινή διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε μία χρονική συγκυρία κρίσιμη για την Ένωση.

Λίγες εβδομάδες μετά την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών του Μάιου, έχουμε την ευκαιρία, ως εκπρόσωποι των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως εκπρόσωποι των λαών της Ευρώπης, να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών και να προβληματιστούμε για την επόμενη μέρα της Ένωσης, αλλά και για τον ρόλο των Κοινοβουλίων στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τα σημάδια ήταν ορατά ήδη προ των εκλογών.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Το ποσοστό των Ευρωπαίων που δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την Ένωση υπερδιπλασιάστηκε από το 2007, δηλαδή από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-2009, φθάνοντας το 60%. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που χαρακτηρίζεται από την άνοδο των ακραίων κομμάτων τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά,  αντικατοπτρίζει την τάση ευρωσκεπτικισμού και προβάλλει με έμφαση το επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας για επανασύνδεση της πολιτικής με τις ανάγκες των πολιτών.

Κάποιοι πολίτες θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι κάτι το απόμακρο. Που δε μπορεί να τους δώσει εύκολα λύση στα προβλήματά τους και πρέπει να επανασυνδέσουμε μέσω των Εθνικών Κοινοβουλίων την πολιτική και τους πολίτες των χωρών μας με την Ευρώπη.

Απέναντι στις “θορυβώδεις” διακηρύξεις των λαϊκιστικών δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό και κυρίως εθνικό επίπεδο, η απάντηση θα πρέπει να είναι εστίαση στην οικονομική ανάκαμψη με επίκεντρο την απασχόληση και την ανάπτυξη αλλά και ισχυρή ηγεσία με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό όραμα, στόχους και προγραμματισμό.

Η παρατεταμένη περίοδος ύφεσης και πολιτικών λιτότητας προκάλεσαν όχι μόνο κόπωση και επιφυλακτικότητα στους πολίτες έναντι της Ευρώπης, αλλά απογοήτευση και αγανάκτηση.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ακυρώσουμε τα θετικά στοιχεία της Ένωσης, πρωτίστως στη διαχρονική πορεία των μελών της.

Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων σε αυτό το εγχείρημα, είναι κύριοι συνάδελφοι καθοριστικός.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, εμείς είμαστε, ως Εθνικοί Βουλευτές που αντιμετωπίζουμε μαζί με τους πολίτες τα καθημερινά τους προβλήματα, που αφουγκραζόμαστε και ερμηνεύουμε τα αιτήματα και τις ανάγκες τους και είμαστε εμείς που έχουμε το καθήκον να τα μεταφέρουμε με τον πλέον σαφή τρόπο τόσο προς τις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και προς τα ευρωπαϊκά όργανα. Παράλληλα, είμαστε πάλι εμείς που καλούμαστε να υπενθυμίζουμε στους πολίτες την προστιθέμενη αξία της δουλειάς που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αναδεικνύουμε την κυριότητα των ευρωπαϊκών θεμάτων, που σε τελική ανάλυση είναι ταυτόχρονα και εθνικά ζητήματα.

 

Η Συνθήκη της Λισαβόνας εισήγαγε πολύ σημαντικές ρυθμίσεις σχετικά με το ρόλο των κοινοβουλίων. Υπάρχουν δυνατότητες ενεργητικής εμπλοκής στη νομοθετική διαδικασία, στο πλαίσιο των προβλέψεων της συνθήκης πάντοτε, όπως επίσης και στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η συνεργασία των Εθνικών Κοινοβουλίων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αποδώσει καρπούς, είτε αυτή εκδηλώνεται επίσημα, είτε ανεπίσημα. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες άτυπης συνεργασίας αυτό δείχνουν, όπως αποτυπώνεται και στις αποκρίσεις των Κοινοβουλίων στην εξαμηνιαία έκθεση της COSAC που συντάχθηκε κατά την Ελληνική Προεδρία. Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τα όποια σύνδρομα ανταγωνιστικότητας ή πρωτοκαθεδρίας υπάρχουν. Άλλωστε μεταξύ των Εθνικών Κοινοβουλίων, δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια ζητήματα.

Το θέμα δεν είναι να βγάζουμε κίτρινες κάρτες για να μπλοκάρουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών οργάνων, ούτε από την άλλη πλευρά να υποβιβάζουμε τα εθνικά κοινοβούλια σε ρόλο επικυρωτή.

Οφείλουμε και πρέπει να συμμετέχουμε περισσότερο σε όλες αυτές τις διεργασίες μέσω των Επιτροπών μας και των Βουλευτών μας που μετέχουν σε αυτές και να συνδιαμορφώνουμε κατά το δυνατόν όλες αυτές τις απόψεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων. Είμαι σίγουρος πως έτσι θα αποφύγουμε και αρκετά λάθη ή αστοχίες που μπορεί να υπάρχουν.

 Είμαστε όλοι  δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι των λαών της Ευρώπης και ως τέτοιοι έχουμε την εντολή να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για την παραγωγή αποτελεσματικών πολιτικών προς το συμφέρον και το καλό των πολιτών.

Το κοινοβουλευτικό σκέλος της ελληνικής προεδρίας κλείνει με τη διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμέσως μετά την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ελλάδα δίνει τη σκυτάλη της Προεδρίας στη γειτονική Ιταλία με την οποία μας συνδέουν ισχυροί ιστορικοί, πολιτιστικοί, και πολιτικοί δεσμοί και της ευχόμαστε να έχει μια πολύ καλή Προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας θα ολοκληρωθεί η νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών οργάνων.  Πριν λοιπόν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, και με ορίζοντα την αναθεώρηση της πολιτικής Ευρώπη 2020,  θα έχουμε ως Εθνικά Κοινοβούλια μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαμορφώσουμε και να επικοινωνήσουμε συντονισμένα προς τα ευρωπαϊκά όργανα μία συνεισφορά (input) για την επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

cosac2