Οι επικεφαλής των Ιδρυμάτων Μεσογειακών Μελετών και friedrich Edert στον Πρόεδρο της Βουλής.
Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη επισκέφτηκαν σήμερα οι επικεφαλής του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών κ. κ. Σήφης Βαλυράκης και Στέργιος Μπαμπανάσης και του Γερμανικού Ιδρύματος “Friedrich Ebert” κ. Χρήστος Κατσούλης, προκειμένου να του επιδώσουν τα συμπεράσματα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα με θέμα: «Από την κρίση στην ανάπτυξη: σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο».
Ο κ. Σήφης Βαλυράκης παραδίδοντας το κείμενο των συμπερασμάτων στον κ. Μεϊμαράκη είπε πως πρόκειται για 30 επεξεργασμένες προτάσεις σε διάφορους τομείς για την ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση:
« Στα συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου που σας παραδίδουμε σήμερα, με την παράκληση να τα διαβιβάσετε στις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων, συμπεριλαμβάνονται 30 επεξεργασμένες προτάσεις σε διάφορους τομείς για την ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Πιστεύουμε ότι με αυτήν την προσπάθεια βοηθάμε την προώθηση μιας εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης για το αναγκαίο μοντέλο που πρέπει να οργανώσουμε στη χώρα μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η συνεννόηση και η σύγκλιση με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα βρει κοινό τόπο για την προσπάθεια που χρειάζεται η χώρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης προκειμένου να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ανατροφοδότησης του χρέους, ανεργίας και φτώχιας. Η πατρίδας μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και είμαστε όλοι έτοιμοι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση.»
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παραλαμβάνοντας το κείμενο των συμπερασμάτων του Διεθνούς Συνεδρίου ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πόνημα που έχει επεξεργαστεί με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου για ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους και τόνισε πως πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε γιατί και πως οδηγηθήκαμε στην κρίση και κυρίως να ομοφωνήσουμε πως θα βγούμε από αυτήν. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους επικεφαλής των Ιδρυμάτων ότι το πόνημα συμπερασμάτων που του παρέδωσαν θα διανεμηθεί σε όλα τα κόμματα, ώστε να το μελετήσουν, και τόνισε πως η Βουλή των Ελλήνων ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες. Μάλιστα, πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης ότι το «Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία θα μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας στο πλαίσιο που έχετε χαράξει».
Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών για το Διεθνές Συνέδριο.
Σε μια δέσμη – τολμηρών και επεξεργασμένων – παρεμβάσεων σε 30 τομείς για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας κατέληξε και προτείνει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το (γερμανικό) Ίδρυμα Friedrich Ebert τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα με θέμα «Από την κρίση στην ανάπτυξη: σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο».
Το κείμενο των συμπερασμάτων παραδόθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια- υπό την αιγίδα του οποίου διεξήχθη το Συνέδριο- και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, προκειμένου να διαβιβαστούν στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, ειδικοί επιστήμονες και στελέχη των οποίων συμμετείχαν σε εργασίες του Συνεδρίου. Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν εισηγήσεις, από επιστήμονες αλλά και ειδικούς από 7 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο), ενώ διεξήχθη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Μια νέα ατζέντα για την Ευρώπη και την Ελλάδα», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το «Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών», το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνστ. Καραμανλής», το «ΙΣΤΑΜΕ», το «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς», το «Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών» και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή των συμπερασμάτων,
«σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, ως συν-διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, κρίναμε σκόπιμη τη διάχυση, των βασικών συμπερασμάτων του συνεδρίου, στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και το ευρύτερο κοινό, προσδοκώντας να δώσουμε ένα αρχικό πλαίσιο και μια συνέχεια στη γόνιμη συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή αυτό το συνέδριο και, ενδεχομένως, να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο στην προώθηση μιας ευρείας εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης και συναίνεσης για τα στοιχεία του προβλήματος, τον αναγκαίο σχεδιασμό για την έξοδο από την κρίση και τo νέοo αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται.
Η κατανόηση των αιτιών της κρίσης και των βασικών της παραμέτρων, τόσο εθνικών, όσο και ευρωπαϊκών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αλλάξουν οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτήν. Χρειαζόμαστε σύγκλιση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να συμφωνήσουμε σε έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή για την πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση.
Βασικός όρος για την έξοδο από την κρίση είναι, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την ατελή Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική και το συνολικό ευρωπαϊκό σχεδιασμό, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απάντηση στην ύφεση με απασχόληση και ανάπτυξη και η σύγκλιση των οικονομιών Βορρά – Νότου, παραμένει ακόμη το ζητούμενο».
Στις προτάσεις που διατυπώνονται, οδήγησαν αναλυτικές και τεκμηριωμένες διαπιστώσεις για τα αίτια της κρίσης, με απόδοση ευθυνών τόσο στο ίδιο το πολιτικό σύστημα και τις διακυβερνήσεις στην Ελλάδας όσο και την ΕΕ. Ο απολογισμός των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και των πολιτικών λιτότητας, παρουσιάζονται χωρίς ωραιοποιήσεις.
Επισημαίνονται οι επιπτώσεις της αποσάθρωσης της κοινωνικής συνοχής και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, από τα λάθη, τις αστοχίες και γενικά τον εκτροχιασμό αυτών των πολιτικών που είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου ανατροφοδότησης του χρέους, της ύφεσης, της ανεργίας και τής φτώχειας.
Η αντιπροσωπεία
Το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συνεδρίου παρέδωσε διαδοχικά στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιπροσωπεία των δυο Ιδρυμάτων αποτελούμενη από τους κ.κ. Στέργιο Μπαμπανάση και Σήφη Βαλυράκη από το “Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών” και Χρήστο Κατσιούλη από το ίδρυμα “Friedrich Ebert”