Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 19, 2026

Scroll to top

Top

Για τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό

Για τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό
KefaloniaNews

Συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Νοέμβρη.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την ικανοποίηση των αναγκών μας. Συνεχίζουμε!», τονίζει η ΔΗΠΑΚ Γιατρώναναφορικά με τη συνάντηση, διαμηνύοντας ότι «θα επιβάλουμε το δίκιο μας με τους αγώνες μας».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Γιατρών αναφέρει ότι στη συνάντηση, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

«Για τα αναδρομικά: Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει εφάπαξ αναδρομικά 188 εκατ. μεικτά δηλαδή 115 καθαρά στους εν ενεργεία γιατρούς και 32 εκατ. μεικτά δηλαδή 25 εκατ. καθαρά στους συνταξιούχους. Σύνολο 220 μεικτά – 140 εκατ. καθαρά. Στους εν ενεργεία περιλαμβάνονται και οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί για όσο διάστημα υπηρετούσαν από το Νοέμβριο του 2014 έως 31-12-2016. Το υπουργείο δεν έχει ακόμα στοιχεία σε πόσους συνολικά θα αποδοθούν, πόσοι είναι σε κάθε βαθμίδα και τι ποσό αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα, ενώ υποσχέθηκε χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι θα γίνει. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ τόνισε ότι αφού εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήρατε από κάθε γιατρό από 50-100 χιλιάδες ευρώ μεικτά τα τελευταία 6 χρόνια τώρα πάτε να μας βουλώσετε με μία εφάπαξ δόση! 10 πήρατε 1 δίνετε! Ούτε ο τωρινός μισθός αναπροσαρμόζεται, ούτε οι εφημερίες αναπροσαρμόζονται, ούτε τα δώρα δίνονται την ώρα που μειώνουν τη φορολογία των μεγαλοεπιχειρηματιών από το 29% στο 25 %! Λεφτά υπάρχουν για τους επιχειρηματίες, αλλά όχι για τους εργαζόμενους Κατά τα άλλα η κυβέρνηση “αναγνωρίζει” την υποχρέωσή της για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2012, αλλά στη Δευτέρα Παρουσία.

Αποκαλυπτικός για το πώς αντιμετωπίζουν τους γιατρούς του ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν ο αναπληρωτής Παύλος Πολάκης, ο οποίος με απύθμενο θράσος και χωρίς ίχνος ντροπής είπε “αν δεν τα θέλετε μην τα πάρετε”!!!

Ενημερώνουμε τον αναπληρωτή ότι δεν θα του κάνουμε τη χάρη! Θέλει δε θέλει όχι μόνο αυτά, αλλά και όλα όσα μας έχουν κλέψει αυτός και οι προκάτοχοί του θα μας τα δώσουν. Θα επιβάλουμε το δίκιο μας με τους αγώνες μας.

Για τους επικουρικούς: Στο ίδιο έργο θεατές. Μιλάνε για προσλήψεις και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ίδια στιγμή έχουν αποφασίσει να απολύσουν 1.100 γιατρούς μέσα στους επόμενους δύο μήνες (έως 31/12 απολύονται 500 συνάδελφοι και 31/1 άλλοι 600 οι οποίοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ). Την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κενά, αντί να μονιμοποιήσει όλους τους επικουρικούς που τους κρατάνε ομήρους χρόνια ολόκληρα, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξαπατούν, εξαγγέλλοντας λιγοστές προσλήψεις οι οποίες και αυτές είναι άγνωστο πότε θα γίνουν. Όπως έγινε με τις 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ οι οποίες εκκρεμούν από τον Απρίλιο που έγινε η προκήρυξη, με τις 760 προκηρύξεις (από τις 2.760 που είχαν εξαγγελθεί για το ’17 και το ’18) που δεν έγιναν ποτέ!

Για τις απλήρωτες εφημερίες επικουρικών γιατρών ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε σε ευχολόγια και επανέλαβε τα γνωστά ότι “συζητάνε με το Ελεγκτικό Συνέδριο για να πεισθούν οι πάρεδροι να υπογράψουν”. Άραγε για ποια κανονικότητα στις πληρωμές των εφημεριών πανηγυρίζει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση;

Για τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας είπε ότι δόθηκε πανελλαδική πίστωση για το 2018 30 εκατομμύρια ευρώ για γενικές δαπάνες και 60 για φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομείων και ότι “κάνουν παζάρι με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να αυξήσει κατά 30 εκατ. το ποσό για τις γενικές δαπάνες”. Όταν οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ είπαν ότι κατακρεουργήσατε εσείς και οι προηγούμενοι τους προϋπολογισμούς για τα “ματωμένα πλεονάσματα” και τώρα παζαρεύετε ψίχουλα, ο υπουργός απάντησε: “Αυτό είναι το μνημόνιο! Οριοθέτηση δαπανών”.

Και εμείς που είχαμε πιστέψει ότι τα μνημόνια τελείωσαν…

Συνάδελφοι, τίποτα δεν χαρίζεται. Μόνο με αγώνες κατακτιέται. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την ικανοποίηση των αναγκών μας. Συνεχίζουμε!»

902.gr