Ηχηρό «όχι» για τη διαθεσιμότητα των οδηγών.
Την έντονη αντίθεση τους στη διαθεσιμότητα των οδηγών των νοσοκομείων που προωθεί το νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και τους κινδύνους που ελοχεύουν από τη στιγμή που η Κεφαλονιά και η Ιθάκη θα μείνουν μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα διαλέξεων του χώρου.
Στη συγκέντρωση είχαν προσκληθεί να δώσουν ακόμα το παρών εκπρόσωποι από τη Δημοτική Αρχή και την Αντιπεριφέρεια αλλά ουδείς ανταποκρίθηκε για ένα ζήτημα που αφορά όλους μας στο νησί και, όπως ειπώθηκε, αλίμονο αν χαθεί κάποια ζωή ακριβώς επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο όχημα για να μπορέσει να μεταφέρει στο Νοσοκομείο ή το κέντρο Υγείας κάποιον τραυματία. Στην αρχική τους τοποθέτηση τα μέλη του σωματείου των Εργαζομένων καυτηρίασαν την απουσία και τη στάση του διοικητή του Νοσοκομείου, Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου, υποστηρίζοντας ότι στις ερωτήσεις που του απεύθυναν, τους μετέφερε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο. Το θέμα αφορά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες του νησιού αφού τίθεται σε διαθεσιμότητα από τις 9 Απριλίου και ο μοναδικός οδηγός που διαθέτει το ΚΕΚΥΚΑμεΑ.
Αλληλεγγύη και συμπαράσταση
Συγκινητική, μάλιστα, ήταν η τοποθέτηση γονέων που έχουν παιδιά με κινητικά προβλήματα, όπως η κα Βασιλική που με δάκρυα στα μάτια σχολίασε μεταξύ άλλων ότι “η Πολιτεία θεωρεί ότι είμαστε ζώα και μετά θέλουν να πάμε να τους ψηφίσουμε”. Η Μαριέττα Μουρελάτου, γραμματέας του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για ΑμεΑ, «Η Ελπίδα» διάβασε, μάλιστα, επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) που εστάλη προς τον Υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας του να μεριμνήσει για το θέμα. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν ακόμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Γαβρίλης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ, Διονύσης Γεωργόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Σταύρος Γρηγορόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στο αίτημα των εργαζομένων και τους απεύθυναν κάλεσμα εν όψει της απεργίας που έχουν προγραμματίσει στις 9 Απριλίου. Στη διαδικασία εκπροσώπησε τη βουλευτή, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο επιστημονικός της συνεργάτης, Γιάννης Βαρούχας, ο οποίος διάβασε με τη σειρά του μια επιστολή της για τις σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει το νέο πολυνομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις, καταλήγοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στη Βούλή και προς κάθε κατεύθυνση για να μπορέσει να συμβάλλει στην μη εφαρμογή του στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
«Αντίδραση με τη μη πληρωμή εισιτηρίου»
Τη στήριξη του για το θέμα εξέφρασε και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Τζέρι Τιμοθεάτος ενώ ο Παναγής Δρακουλόγκωνας, μιλώντας ως γονέας – όπως ξεκαθάρισε – και όχι ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με την ΑΝΑΣΑ, στάθηκε στα προβλήματα που θα δημιουργήσει το θέμα στη Σάμη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν πάρει τα πάντα από την περιοχή, τώρα θέλουν να πάρουν κι αυτό». Την πιο ενδιαφέρουσα θέση που υιοθετήθηκε τελικά – μετά από αρκετές εντάσεις στο τέλος – για το πως θα πρέπει να αντιταχθούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου εξέφρασε τελικά ο παθολόγος του Νοσοκομείου Ληξουρίου και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γιώργος Χριστοδουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι σε αντιδιαστολή θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μπλοκάρουν τη διαδικασία πληρωμής εισιτηρίου στο γραφείο κινήσεως από τους πολίτες. Μια πρόταση που είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ως μέτρο πίεσης ενώ κατατέθηκε ακόμα η άποψη να γίνει καταγγελία και στον εισαγγελέα. Παράλληλα, αποφασίστηκε η συμμετοχή των εργαζομένων του Νοσοκομείου στην απεργία που έχει προγραμματιστεί την επόμενη Τετάρτη.
Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης efimeridakefalonia.gr