Ενημερωση για την πιστοποιηση του λαδιού στο Ληξούρι
Στα Χαβδάτα, χτες το πρωϊ ο οικονομολογος κ. Ανδρέας Βιτωράτος, μας έβαλε σε σκέψη.
Το Ληξούρι παράγει το καλύτερο παρθένο ελαιόλαδο, μα μέχρι σήμερα δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί όπως πρέπει.
Ο κ. Βιτωράτος αναφέρθηκε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και τόνισε ότι εκεί εκμεταλλεύονται τον χρυσό θησαυρό τους, καθώς εμφιαλώνουν μικρά μπουκαλάκια αγνού παρθένου ελαιόλαδου και το πουλάνε σε τιμές υψηλές.
Εδώ στο νησί μας δεν έχουμε προοωθήσει το ελαιόλαδο μας όπως πρέπει.
Το νέο ΕΣΠΑ φέρνει πολλά επιδοτούμενα προγράμματα… Μήπως πρεπει να τα εκμεταλλευτούμε;;;;
Μιά πρώτη κίνηση είναι να παρευρεθείτε στην επόμενη συνάντηση, να ακούσετε τα όσα προτείνει ο κ. Βιτωράτος και να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας….
Θα ενημερωθείτε για τα βασικά στοιχεία του ελαιόλαδου, την ελαιοκαλλιέργεια και παραγωγή, την ελαιοποίηση, τους διεθνείς κανονισμούς, τις κατηγορίες και τα κριτήρια ποιότητας, την επισήμανση στην συσκευασία, τις καλές πρακτικές προκειμένου να παραχθεί ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, την επίδραση των χημικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στην γεύση και την ποιότητα, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του παρθένου ελαιολάδου, τα πρότυπα πιστοποίησης (ISO κτλ. και την εφαρμογή τους στο ελαιοτριβείο, στην τυποποίηση, αποθήκευση και μεταφορά του ελαιολάδου)κλπ.
Στο Ληξούρι έχουμε τις περισσότερες ρίζες και το λάδι που παράγουμε, ίσως και λόγω του εδάφους, είναι μοναδικό. Είναι ένας πραγματικός χρυσός θησαυρός.
Θα σας ενημερώσουμε για την επόμενη συνάντηση (ημέρα, τόπος, ώρα).
Μέχρι τότε… το λάδι, λαδάκι….
Μιά γωνίτσα χωριάτικο ψωμί και καλή μας όρεξη….
Αριστέα Χαριτάτου