Ειδική ρύθμιση για τις εξετάσεις των μαθητών…
Συνέντευξη τύπου δόθηκε από την ΕΛΜΕ-ΚΙ και άλλους φορείς που πήραν μέρος στην παράσταση που έγινε στη Βουλή. Στη συνέντευξη πήραν μέρος ο Διον. Γεωργόπουλος πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ ο Γιώργος ο Σπυράτος πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και η Σοφία Μιχαηλίδου μέλος του Δ.Σ. του 2ου Λυκείου. Προς το τέλος ήρθαν και οι μαθήτριες Ζάχου και Παπαναστασάτου και μας μίλησαν για την εμπειρία τους στη Βουλή.Τη συνέντευξη παρακολούθησε και ο Νίκος Γαλιατσάτος.
Ο Διον. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε για τη συνάντηση όσο μπορούσε συνοπτικά, αναφέρομενος ότι από πλευράς Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) ΝΔ με το ΓΓ της ΚΟ Αθανάσιο Μπούρα, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, τον αναπληρωτή του ΓΓ Δημήτρη Τσουμάνη και το Γιάννη Πασχαλίδη. Από το ΣΥΡΙΖΑ με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Απόστολο Αλεξόπουλο καθώς και με τη βουλευτή του Νομού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Από το ΠΑΣΟΚ με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Δημήτρη Κρεμαστινό και το Γιάννη Κουτσούκο. Από τη ΔΗΜΑΡ με το Σπύρο Λυκούδη. Από το ΚΚΕ με το μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Διαμάντω Μανωλάκου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Καραθανασόπουλο. Το υπόμνημα κατατέθηκε, επίσης, στους Ανεξάρτητους Έλληνες και στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές.
Οι φορείς ενημέρωσαν για την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο Νομό. Ζήτησαν από τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ να πάρουν θέση στα αιτήματα για ειδική ρύθμιση για τις εξετάσεις των μαθητών, έτσι που να διασφαλίζεται ότι καμία μερίδα μαθητών δεν θα αποκλειστεί από την εισαγωγή της σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τόνισαν ότι με μια σεισμική δραστηριότητα που διαρκεί επί ένα μήνα, με καθημερινούς σεισμούς και μετασεισμούς (και που αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν), υπάρχουν μαθητές που δεν είναι σε θέση να δώσουν εξετάσεις και ότι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών είναι εκείνα που βιώνουν έντονα τις συνέπειες αφού μένουν χωρίς σπίτι, σχολείο και χωρίς πρόσβαση σε φροντιστήριο. Τόνισαν, επίσης, την ψυχολογική επιβάρυνση που οι επιστήμονες αναμένουν να κορυφωθεί σε 18 μήνες και η οποία εμφανίζεται σε όλη την έκταση του Νομού, ακόμη και με παραίτηση από την εκπαιδευτική διαδικασία. Γι αυτούς τους λόγους απαίτησαν να παρθούν μέτρα αντίστοιχα με την πραγματικότητα αυτή, να υπάρξουν θετικές ρυθμίσεις που δεν έχουν δοθεί ξανά στο παρελθόν, να μη δοθούν πανελλαδικές εξετάσεις σε Γ΄ και Α΄ Λυκείου και οι απόφοιτοι να εισαχθούν με ποσόστωση στις σχολές. Μέτρα ζητήθηκαν και για τις άλλες τάξεις.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη για ουσιαστικούς ελέγχους στα σχολεία, για νέα σχολικά συγκροτήματα που θα ανταποκρίνονται σε σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές, για μη μονιμοποίηση των κοντέινερς και της διπλοβάρδιας καθώς και για την ασφάλεια των σχολικών μεταφορών. Οι φορείς ζήτησαν, επίσης, μέτρα που αφορούν την καθημερινή ζωή και τα δικαιώματα των σεισμόπληκτων μαθητών, των εκπαιδευτικών – σχολικών φυλάκων – επιστατών – εργαζομένων σε δομές ψυχικής υγείας και των καθαριστριών των σχολείων, καθώς και των φοιτητών (τόσο αυτών που φοιτούν στην Κεφαλονιά σε ΑΕΝ και ΤΕΙ όσο και των φοιτητών από σεισμόπληκτες οικογένειες που φοιτούν σε άλλες πόλεις).
Ακούστε όλη τη συνέντευξη. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΜΕ-ΚΙ