Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 5, 2022

Scroll to top

Top

Εδώ και τώρα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αντισεισμικής θωράκισης και στατικής επάρκειας των σχολείων!!!

Εδώ και τώρα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αντισεισμικής θωράκισης και στατικής επάρκειας των σχολείων!!!
KefaloniaNews

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ διαπιστώνει ότι στα πλαίσια της ακολουθούμενης αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής οξύνεται όλο και περισσότερο το μεγάλο πρόβλημα της ασφάλειας στους σχολικούς χώρους και ιδιαίτερα αυτό της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων. Το ΔΣ έχει τονίσει, αρκετές φορές μέχρι σήμερα, την ανάγκη να υπάρξει συνολικό σχέδιο παρακολούθησης όλων των σχολικών υποδομών, με κεντρική κρατική ευθύνη και σε συνδυασμό με εξειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέτει η τοπική διοίκηση (Δήμος, Περιφέρεια). Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται σε όσα σχολεία οι τεχνικές αστοχίες, η παλαιότητα και η σεισμικότητα έχουν καταπονήσει και που τα καθιστούν σήμερα επισφαλή.

Δυστυχώς, παρότι τα κτίρια αυτά καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζουν είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό στην κυβέρνηση αλλά και στην Περιφερειακή και στη Δημοτική Αρχή που έχουν αποδεχθεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες, δεν υπάρχουν μέτρα και δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει «πριονίσει» – κλείσει ουσιαστικά – τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) που θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό μοχλό για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολείων. Ασφαλώς με ένταξη σε ένα γενικό σχεδιασμό με έμφαση στην πρόληψη, για την οποίο έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά. Από κοινού με την ΕΕ, η κυβέρνηση έχει μεταθέσει το πρόβλημα στην ευθύνη κάθε σχολικής μονάδας και στα δήθεν μέτρα «αντισεισμικής συνείδησης», που βεβαίως είναι αναγκαία, αλλά που αποτελούν σήμερα το φύλο συκής για την απουσία κάθε ουσιαστικού γενικότερου σχεδιασμού.

Για την τοπική διοίκηση ακόμη εκκρεμεί το εργαστήριο τεχνολογίας για τους σεισμούς που είχε εξαγγελθεί επανειλημμένα τοπικά, από τον καιρό που υπήρχε ο θεσμός της Νομαρχίας Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Επιπλέον, παραμένουν σήμερα αδιάθετα τα 230 χιλ ευρώ που πέρσι είχαν αποσπάσει με δυναμικό αγώνα από την Περιφερειακή Αρχή εκπαιδευτικοί – γονείς και μαθητές. Το κονδύλι αφορούσε αποκλειστικά και μόνο σε παρεμβάσεις στην άμεση επισκευή τέτοιων κτιρίων με εκτεταμένες ζημιές.

Η Δημοτική Αρχή της Κεφαλονιάς είναι στην κυριολεξία έκθετη, διότι δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να απορροφήσει, με χρηματοδότηση μελετών και άμεσες παρεμβάσεις, το κονδύλι της Περιφέρειας. Θέτουμε το σύνολο των ιθυνόντων ως υπόλογους αν δεν προλάβουν δυσάρεστα γεγονότα που κατά τεκμήριο στο νομό μας, λόγω της αυξημένης σεισμικότητας, μπορούν να συμβούν όχι σαν μια απλή πιθανότητα αλλά ως μια βεβαιότητα. Τέτοιο «νέο» παράδειγμα είναι το σχολικό συγκρότημα του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου που παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές στο φέροντα οπλισμό στο κτίριο και τη σκάλα, ενώ στην κυριολεξία επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών αποσαρθρωμένοι σοβάδες. Είναι επίσης επικίνδυνο το γεγονός της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο κάθε φορά που συμβαίνει να έχει νεροποντή λόγω παλαιότητας, υγρασίας και φθοράς της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Επιπλέον είναι γνωστά τα προβλήματα στην Πάστρα (ανάγκη παρεμβάσεων στο φέροντα οπλισμό, μόνωση ταράτσας κλπ), στη Σάμη (επανειλημμένες καταγγελίες από τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Γονέων), στα Μεσοβούνεια (όπου εκκρεμεί η αποκατάσταση του παλιού σχολείου), στα σχολικά συγκροτήματα στο Αργοστόλι κοκ.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ έχει εντάξει σχεδόν μόνιμα στις διεκδικήσεις του το αίτημα της συστηματικής αντισεισμικής θωράκισης και της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων, που αφορά εκτός των άλλων την ίδια την ζωή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Παρά τις διαρκείς κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Νομό καμιά ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει. Σήμερα θέτουμε ως άμεσο αιχμή το να αξιοποιηθεί ΑΜΕΣΑ το κονδύλι των 230.000 ευρώ και να καλύψει όλα τα σχετικά αιτήματα από τα επίμαχα σχολεία.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ καλεί την Δημοτική Αρχή, που μέχρι σήμερα ολιγωρεί επικίνδυνα, να αφήσει τα προσκόμματα και να παρέμβει άμεσα στο πρόβλημα μιας και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό εμπόδιο να το κάνει. Καλεί, επίσης, όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους μαθητές και τους γονείς να πιέσουν στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών – εκπαιδευτικών με απρόσκοπτη την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αποτελέσει μέρος του πλαισίου στην

κινητοποίηση

για τα προβλήματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας

που οργανώνουμε

στις 30 Γενάρη

με παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς (Δήμος – Περιφέρεια – ΔΕΗ – Νοσοκομείο).

Προσυγκέντρωση στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία) 10.30 πμ.

Και δεν ξεχνάμε:

Τρίτη 28 Γενάρη

σύσκεψη

με γονείς μαθητές, 6.30 μμ, αμφ. 2ου – 3ου Γυμνασίου.

Αργοστόλι 21 Γενάρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας