Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 9, 2022

Scroll to top

Top

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΥ «ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ» ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ (15% μείωση, 66% αύξηση)

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΥ «ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ»  ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ (15% μείωση,  66% αύξηση)
KefaloniaNews

του Βαγγέλη Σακκάτου

Όταν ο …μέγας συνταγματολόγος εν μια νυκτί, προκειμένου να μας σώσει, μεταβλήθηκε και σε …μέγα οικονομολόγο, ως «τσάρος της οικονομίας» στην κυβέρνηση της κακιάς ώρας του ΓΑΠ, κάποιο πρωί του 2011 σκαρφίστηκε την φορολόγηση των ηλεκροφωτιζόμενων επιφανειών και την είσπραξη του τέλους Ε.Ε.Τ.Α. (Εκτακτο  Ειδικό Τέλος Ακινήτων) μέσω  της ΔΕΗ, με την απειλή διακοπής του ρεύματος. Και είπε στις επεξηγηματικές δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος ο επωνομαζόμενος και Μπένι, πως αυτό το έκτακτο τέλος, το επωνομασθέν επιτυχώς και «χαράτσι» είναι μόνο για ένα χρόνο και μετά θα μπει στο υπό επεξεργασία φορολογικό νομοσχέδιο, «ως φορολογικό ασφάλιστρο» για να μην μας παίρνουν τα σπίτια.

«Σαν τη λογιάζεις μια δουλειά όρτσα και μη φοβάσαι, αμόλα την τη νιότη σου και μη τηνε λυπάσαι», λεει μια κρητική μαντινάδα.

Και ενώ ήταν μόνο για ένα χρόνο μετά εγίνε για δύο που έγιναν τρία και βλέπουμε.

Ανέκαθεν ακούγαμε απο την αφηνιασμένη αντίδραση, κυρίως τον καιρό του εμφυλίου αλλά και μετά, πως οι κομμουνιστές, εκτός των άλλων κακών που μας έκαναν, θα μας έπαιρναν και τα σπίτια.

Αλλά όπως ειναι γνωστό, το σπίτι ειναι αξία χρήσης. Ο κομμουνισμός κοινωνικοποιεί τα μέσα παραγωγής, όχι τις αξίες χρήσης, που σκοπός του είναι ακριβώς αυτές τις αξίες να προσφέρει στους εργαζόμενους και στο λαό.

Κοινωνικοποιεί τα μέσα παραγωγής στους βασικούς τομείς της παραγωγής, αναγκαίους για τη λειτουργία της κοινωνίας, που τα έχουν σφετεριστεί απο αυτήν οι κάτοχοί τους οι καπιταλιστές, ακριβώς για να προσφέρει σε αυτήν, στην κοινωνία, τις αναγκαίες αξίες χρήσης, επομένως αν χρειάζονται και σπίτια, σε αυτούς που παράγουν τα πάντα και στερούνται σχεδόν τα παντα.

Σήμερα το κεραμύδι του καθε Έλληνα κινδυνευύει και απειλείται απο τους τραπεζίτες, τους τοκογλύφους, το διευθυντήριο των πολυεθνικών των Βρυξελλών (Ε.Ε), την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ.

Η αντίληψη που κυριαρχεί στους κύκλους της Ευρώπης των πολυεθνικών και των τοκογλύφων ειναι οι ακόλουθη:

«Οι καλοπερασάκιδες οι Έλληνες, που καλοπερνάγανε με δανεικά, πίνοντας φραπέδες στο Σύνταγμα και κάνοντας μπάνιο το καλοκαίρι στις θάλασσές τους, έχουν ιδιόκτητη κατοικία κατα 85%, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 25%. Πρέπει λοιπόν να επέλθει και εδώ εξίσωση, να πλησιάσουνε και αυτοί τον μέσο ευρωπαικό όρο». Και η λύση ειναι το ξεσπίτωμά τους.

Μπήκανε λοιπόν σε ενέργεια τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, η απειλή των πλειστηριασμών και τα φορομπηχτικά χαράτσια, σε συνάρτηση με την εξαθλίωση της μαζικής ανεργίας, έτσι που η αγωνία και ο φόβος για το τι σου ξημερώνει αύριο και κάθε πρωί και το τι θα ακούσεις και το τι θα δεις από τα ραδιόφωνα και τα ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα κανάλια, να εντείνεται καθημερινά και η κυριαρχία της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας για όλα να γίνεται κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, σε συνάρτηση και συσχέτιση και με πληροφορίες πως τα «κόκκινα» δάνεια έχουνε πουληθεί από τις ελληνικές τράπεζες τρείς και εξήντα σε ξένα φονς που σύντομα θα επελάσουν ξεσπιτώνοντάς μας.

Κι όλα αυτά παράλληλα με τις δραστηριότητες, τις απειλές και τις χυδαιότητες των εισπρακτικών εταιριών, που κατ’εντολή των τραπεζών, πιέζανε και εξακολουθούν να πιέζουνε αφάνταστα και να εκβιάζουν τους χρεοφειλέτες.

Η φορολογική ληστεία του ελληνικού λαού και σχεδόν αποκλειστικά των εργαζομένων και των συνταξιούχων, πού είναι τα μόνιμα θύματα, δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία. Εκτός των άλλων συνεπειών και χιλιάδες αυτοκτονίες.

Αναφορικά με το «χαράτσι», αυτό αποφάσισαν να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, με την απειλή ότι όποιος δεν το πληρώνει θα του κόβεται το ρεύμα.

Προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας και αποφάσεις του, όπως ότι δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώνει το «χαράτσι» και ότι όποιος δεν θέλει να το πληρώσει μέσω ΔΕΗ αυτό παει στην εφορία, αλλά και ανάλογες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως και σχετικές τοποθετήσεις του επιτρόπου ενέργειας της Ε.Ε, ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να κόβεται σε κάποιον πού χρωστάει στην εφορία ουδόλως ελήφθησαν υπόψη από Βενιζέλους τε και Στουρνάρες, πού από κοινού με την τρόικά τους έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια αποφάσεις δικαστηρίων και συστάσεις επιτρόπων και αυτό εξακολουθεί να εισπράττεται μέσω ΔΕΗ.

Αλλά το πιο προκλητικό έγινε τελευταία. Σε πολλά χωριά της Ερύσσου Κεφαλονιάς, αλλά και σε άλλα του νησιού, όπως και σε άλλα μερη της ελληνικής επαρχείας, τα 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο του «χαρατσίου» γίνανε 5, ενώ λέγανε πώς το «χαράτσι» του 2013 θα μειωθεί κατά 15%. Αυτό έγινε, αλλά αφού πρώτα το συνολικό ποσό σε πολλούς καταναλωτές αυξήθηκε κατα 66%. Έτσι, σε λογαριασμό 140 τ.μ στο Νιοχώρι Ερύσσου, που ο καταναλωτής πλήρωνε «χαράτσι» 140 x 3= 420 ευρώ, τώρα, στον καινούριο λογαριασμό, με ημερομηνία έκδοσης 19/8/2013, και αυστηρή «Ειδοποίηση διακοπής ρεύματος! Έχετε οφειλές απο προηγούμενους λογαριασμούς σας. Παρακαλούμε για την άμεση εξόφληση τους», για το 2013 αναγράφεται: Τ.Μ 140 x 1,05 συντελεστής προσαύξησης, x 5,00= 735,00 ευρώ. Έκπτωση 15%. ΕΕΤΑ 2013, 735,00 συντελεστής έκπτωσης x 0,15, ποσό έκπτωσης 110,25. Τελική χρέωση ΕΕΤΑ 2013 735,00. Έκπτωση 15%= 110,25 ευρώ= τελικό ποσό 624,75 ευρώ.

Και στον υποτιθέμενο συνοπτικό λογαριασμό της πρώτης σελίδας, που το συνολικό ποσό πληρωμής είναι 276 ευρώ και αν αφαιρέσουμε το «χαράτσι» που η δόση του είναι 124,95, μένουν 151 ευρώ, αναγράφεται και «Προηγούμενο Ανεξόφλητο Ποσό 416,80 ευρώ), ενώ ο καταναλωτής δεν οφείλει απολύτως τίποτα.

Έτσι, η τακτική της απειλής διακοπής ρεύματος συνεχίζεται εντατικά, ακόμα και με επίκληση απαίτησης ανύπαρκτων οφειλών, με τυποποιημένα έντυπα σλόγκαν στους λογαριασμούς. Ας αφήσουμε που στο συνοπτικό λογαριασμό της πρώτης σελίδας, τα αναφερόμενα ποσά αθροιζόμενα δεν ειναι 151 ευρώ αλλα 80!

Για την αύξηση του «χαρατσιού» κατά 2 ευρώ το τ.μ., η εξήγηση που δώθηκε από την Εφορία, την ΔΕΗ και το Δήμο (οι οχτώ Δήμοι της Κεφαλονιάς με τον Καλλικράτη της διάλυσης έγιναν ένας), είναι πως από το 1993 υπήρχε ένα Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που αφορούσε ένα ασήμαντο ποσό, που πολλοί Δήμοι και Κοινότητες δεν το εισέπραταν.

Αυτό υπήρξε όμως αρκετή αφορμή σήμερα για τον σχεδόν διπλασιασμό του ΕΕΤΑ. Το βρήκαν λοιπόν τώρα οι Στουρνάρες και το κοπανήσανε πάνω στο «χαράτσι» αυξάνοντας το κατά 66%.

Οι Δήμοι λένε πως αυτό δεν έχει αναδρομική ισχύ και κακώς μπήκε στο «χαράτσι», που παρά το ότι το ποσό ειναι ασήμαντο, σχεδόν το διπλασίασαν.

Και ο Δήμος Κεφαλονιάς κάνει διορθώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρονικά και τις στέλνει στη ΔΕΗ μηδενίζοντας το ΤΑΠ.

Δεν πληρώνουμε λοιπόν το «χαράτσι» και αναμένουμε το αποτέλεσμα, ζητώντας την άμεση κατάργηση όλων των «χαρατσιών».

Κεφαλονιά, 15/9/2013

Βαγγέλης Σακκάτος

συγγραφέας-δημοσιογράφος

Υ.Γ.:    Παρά τις διορθώσεις του Δήμου Κεφαλονιάς που μηδενίζουν το ΤΑΠ και στέλνονται στη ΔΕΗ, ο νέος λογαριασμός της ΔΕΗ που ήρθε σήμερα (21-10-2013) στον καταναλωτή της περίπτωσής μας, με ημερομηνία έκδοσης 14-10-2013 περιέχει αναλλοίωτο το σχεδόν διπλασιασμένο χαράτσι του προηγούμενου λογαριασμού (624,75 €).

 

Β.Σ.