Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 5, 2022

Scroll to top

Top

Για να δούμε τι ….«ξανάγραψε» το Documento

Για να δούμε τι ….«ξανάγραψε»  το Documento
KefaloniaNews

Σικέ διαγωνισμοί στην Κεφαλονιά

Μία ακόμη περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς αιρετών αυτοδιοικητικών παραγόντων της «γαλάζιας» παράταξης του ήδη ελεγχόμενου από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση καταγράφεται στην υπ’ αριθμ. 153/Π/2018 έκθεση ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς και του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018.

Η έκθεση διαβιβάζεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλονιάς και στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών στους εμπλεκομένους.

Η έρευνα του ΣΕΕΔΔ πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Κεφαλονιάς και στην Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, για την οποία όμως, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν προέκυψε κάτι μεμπτό.

Οι ελεγκτές στην έκθεσή τους –που έχει στην διάθεση της η εφημερίδα– καταλογίζουν ευθύνες στους:

1) Γαρμπή Σοφία, αντιδήμαρχο Οικονομικών και πρόεδρο οικονομικής επιτροπής.

2) Κουρκουμέλη Ηλία, αντιδήμαρχο.

3) Παπαναστασάτο Γεράσιμο, πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και σήμερα πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Παιδείας (ΟΚΑΠ)

4) Κωνσταντάκη Αγγελο, πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κεφαλλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ) και

5) Παπαδάτο Νικόλαο, δημοτικό σύμβουλο – εντεταλμένο σύμβουλο μέριμνας και διαχείρισης θεμάτων αιγιαλού και παραλίας.

Οι ανωτέρω, σύμφωνα με τους επιθεωρητές – ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010, με απόφασή τους δεν κατάρτισαν τους όρους διακήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού το έτος 2017, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 270/1981, ήτοι με την κείμενη νομοθεσία.

Παράνομοι ανοιχτοί διαγωνισμοί

Η υπόθεση έχει να κάνει με τους ανοιχτούς διαγωνισμούς για την παραχώρηση σε ιδιώτες μια σειράς παραλιακών τμημάτων με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες. Ενας εκ των συμμετεχόντων στη διαδικασία κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για μη νόμιμο ανοιχτό διαγωνισμό ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τον αποκλεισμό του, και την πρόκληση ζημίας για το ελληνικό δημόσιο.

Ο ιδιώτης κατήγγειλε ότι ενώ με βάση τον νόμο (άρθρο 6 του ΠΔ 270/1981) έπρεπε εάν δεν προσέλθει ο πλειοδότης του διαγωνισμού να υπογράψει τον διαγωνισμό να επαναληφθεί η διαδικασία, η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Κεφαλονιάς με μη νόμιμο τρόπο ανακήρυσσε πλειοδότη τον επόμενο στη σειρά, ακύρωνε τις άλλες προσφορές και αναδείκνυε τελικό πλειοδότη τον επόμενο στη σειρά ο οποίος παραιτούνταν για κάποιους λόγους, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κατακυρωθεί στο πρόσωπο που έδωσε την αρχική και πιο χαμηλή προσφορά!

Το παράδοξο είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπως σημειώνεται στο πόρισμα (σελίδα 24), «ουδέποτε έλεγξε ως προς το περιεχόμενο των όρων του διαγωνισμού, καθώς θεωρήθηκε εκτελεστό μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 30 ημερών που προβλέπεται»!

«Διαπιστώθηκε ότι από το σύνολο των δημοπρασιών που έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα, μόνο στις τρεις ελεγχόμενες θέσεις υποβλήθηκε δεύτερη κατά σειρά μια τόσο υψηλή προσφορά, η οποία ανέστειλε την πορεία της πλειοδοσίας και στη συνέχεια ο πλειοδότης αυτής υπαναχώρησε με αποτέλεσμα την κατακύρωση της δημοπρασίας στον πρώτο κατά σειρά συμμετέχοντα» αναφέρει στην έκθεση ελέγχου το ΣΕΕΔΔ.

Αμαρτωλό παρελθόν

Οι νέες αποκαλύψεις για τα παρατράγουδα της «γαλάζιας» δημοτικής αρχής Κεφαλονιάς έρχονται περίπου έναν μήνα μετά το «ξεσκόνισμα» που έκαναν τα ειδικά κλιμάκια των ελεγκτών στον Δήμο Κεφαλονιάς με απόφαση του ειδικού γραμματέα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Κασσαβέτη Δημοσθένη, ο οποίος ενέκρινε και τις μετακινήσεις των ελεγκτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί επιθεωρητές έκαναν φύλλο και φτερό δεκάδες φακέλους και υποθέσεις που σχετίζονται με την 235/Α/2017 «εμπιστευτική» έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες η εφημερίδα Documento. Η έκθεση, που εκδόθηκε τον Νοέμβρη του 2017, επέρριπτε σοβαρότατες ευθύνες στον νυν δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση για μη νόμιμες απευθείας αναθέσεις, αποφάσεις και εγκρίσεις μελετών αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα επέρριπτε ευθύνες και στον νυν αντιδήμαρχο Σπυρίδωνα Ματιάτο, ενώ για τον πρώην αναπληρωτή δημάρχου Σάββα Σαββαόγλου οι ελεγκτές –όπως αναφέρουν– δεν αναζητούν πειθαρχικές ευθύνες καθότι δεν έχει πλέον την ιδιότητα του αιρετού οργάνου. Για την παραβατική συμπεριφορά της «γαλάζιας» δημοτικής αρχής στην Κεφαλονιά και με αφορμή τις αποκαλύψεις του Documento έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος της Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης έχει ζητήσει την ποινική δίωξη των επιθεωρητών – ελεγκτών του ΣΕΕΔΔ για τη διαρροή του πρώτου πορίσματος στην εφημερίδα

Περιμένοντας το πειθαρχικό

Για το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς αιρετών στον Δήμο Κεφαλονιάς ρωτήθηκε από το Documento ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Παπαθεοδώρου.

Οπως ανέφερε ο συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της Κεφαλονιάς έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο για τα περαιτέρω και το ζήτημα βρίσκεται στον πρόεδρο του πειθαρχικού για σχετική γνωμοδότηση. Σε ερώτηση της εφημερίδας γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες του πειθαρχικού ελέγχου, όπως αυτός προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι το πειθαρχικό συμβούλιο που αποτελείται και από δικαστές συνεδριάζει μόνο δυο τρεις φορές ετησίως.

documentonews.gr