Αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, η τακτική της Νεας Δημοκρατίας.
Την αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, με απώτερο σκοπό τη συσκότιση των μηνυμάτων της κάλπης σε δήμους και περιφέρειες της χώρας, έχει αποφασίσει η Ν.Δ., που αγχώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο της ήττας και σπεύδει να λάβει τα μέτρα της…
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις μηχανορραφίες του υπουργείου Εσωτερικών για τον χρόνο διεξαγωγής τους, σε διαφορετική ημερομηνία από τις ευρωεκλογές, στη Συγγρού αποτελεί ειλημμένη απόφαση ότι δεν πρόκειται να δοθούν επίσημα χρίσματα σε «γαλάζιους» δημάρχους και περιφερειάρχες, με τον κλασικό και παραδοσιακό τρόπο άλλων «ρόδινων» εποχών, και οι στηρίξεις, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, θα γίνουν «υπογείως» και δια της πλαγίας οδού, έτσι ώστε και σε νίκη και σε αποτυχία να μπορεί να δοθεί βολική απάντηση. Ομως αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί μπελάδες για τη Ν.Δ. και την ομάδα κρούσης που ο Αντώνης Σαμαράς έχει ορίσει για να φέρει εις πέρας την «επικίνδυνη αποστολή» που αφορά την ανάδειξη των νέων τοπικών αρχόντων.
Ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, που ανέλαβε επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα, και τα μέλη της Επιτροπής Αυτοδιοικητικών Εκλογών της Ν.Δ., Λευτέρης Ζαγορίτης, Μανώλης Αγγελάκας, Κώστας Ζωντανός και Μενέλαος Δασκαλάκης, έχουν να ξεπεράσουν το σημαντικό, όπως αποδεικνύεται, εμπόδιο της δυστοκίας στην εξεύρεση προσώπων κατάλληλων και πρόθυμων να δώσουν τη μάχη ως οι εκλεκτοί της Συγγρού, φυσικά με τη μορφή των ανεξάρτητων και ακομμάτιστων υποψηφίων. Μεγάλο πονοκέφαλο αποτελούν και οι προσωπικές φιλοδοξίες τοπικών παραγόντων, οι οποίοι σε αρκετούς δήμους έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και έχουν αποχωρήσει από τις επίσημες παρατάξεις της Ν.Δ.
Η ίδια εικόνα διάσπασης υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ. Στην Περιφέρεια Αττικής, που χαρακτηρίζεται -όχι άδικα- «αρένα», η Ν.Δ. δεν έχει καταλήξει, εξετάζει όμως σοβαρά να δοκιμάσει την τύχη της με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Οι σκέψεις για τον «πράσινο» Γιάννη Σγουρό, μάλλον προσκρούουν στο κόστος των εσωκομματικών αντιδράσεων. Κλειδωμένες εκλαμβάνονται από τη Συγγρού οι υποψηφιότητες του Κώστα Μπακογιάννη στη Στερεά Ελλάδα, όπου θα κατέβει ως αντάρτης ο πρώην υφυπουργός Αθανάσιος Γιαννόπουλος, στη Θεσσαλία του νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και στην Ηπειρο του Αλέξανδρου Καχριμάνη. Στο Βόρειο Αιγαίο προαλείφεται να εκτεθεί η Χριστιάνα Καλογήρου ή ο Παύλος Βογιατζής, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ο Γιώργος Παυλίδης, στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας (κινήσεις για να είναι υποψήφιος διεξάγει ο «έκπτωτος» Παναγιώτης Ψωμιάδης), στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Δακής και στο Ιόνιο ο Σπύρος Σπύρου.
Γρίφο αποτελούν η Πελοπόννησος, καθώς το πρόσωπο του Πέτρου Τατούλη διχάζει, η Κρήτη που θεωρείται από πολλούς «χαμένη υπόθεση», η Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό του κλίματος ηττοπάθειας στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι το γεγονός ότι στον Δήμο Αθηναίων η Ν.Δ. έχει εισπράξει ήδη τις αρνήσεις της Ολγας Κεφαλογιάννη και του Νίκου Δένδια και μόνος διαθέσιμος δηλώνει ο Νικήτας Κακλαμάνης. Για τη Θεσσαλονίκη βολιδοσκοπείται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, αλλά έχει ακουστεί και το όνομα του Γιάννη Ιωαννίδη, στον Πειραιά είναι αυτονόητη η στήριξη στον νυν δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο, για το Ηράκλειο Κρήτης θα επιλεγεί πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρηγόρης Πασπάτης και για την Πάτρα ο Κώστας Χριστόπουλος.
ΠΑΣΟΚ
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η γενική κατεύθυνση σε σχέση με τη Ν.Δ. θα είναι σχεδόν η ίδια. Χρίσματα δεν πρόκειται να δοθούν (αλλά ακόμη κι αν δίνονταν αποτελεί ερώτημα ποιοι υποψήφιοι θα τα αποδέχονταν), ενώ η γραμμή εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη προβλέπει να προκρίνονται υποψηφιότητες και πρόσωπα με προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό και κεντροαριστερό προφίλ, έτσι ώστε να εξυπηρετείται παράλληλα και το σχέδιο για το κοινό εκλογικό σχήμα των ευρωεκλογών με τους «58» και τις υπόλοιπες συνεργαζόμενες πολιτικές κινήσεις.
Ανώτατες κομματικές πηγές εκτιμούν πάντως ότι το Κίνημα, ιδίως στον χώρο των ΟΤΑ, διαθέτει και «αποθέματα» αλλά και «φερέγγυες» δυνάμεις, που σε αντίθεση με την καταθλιπτική εικόνα που εκπέμπει κεντρικά το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατόν να αποφέρουν αισιόδοξα αποτελέσματα. Σε επίπεδο περιφερειών η Χαριλάου Τρικούπη θα υποστηρίξει, πλην εξαιρέσεων, τους εν ενεργεία περιφερειάρχες που θα είναι ξανά υποψήφιοι, και πιο συγκεκριμένα στην Αττική τον Γιάννη Σγουρό, στην Κρήτη τον Σταύρο Αρναουτάκη, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη τον Αρη Γιαννακίδη, στο Νότιο Αιγαίο τον Γιάννη Μαχαιρίδη, στη Δυτική Ελλάδα τον «παπανδρεϊκό» Απόστολο Κατσιφάρα, ενώ στη Δυτική Μακεδονία τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη που είχε χάσει το 2010 στο νήμα.
Στους μεγάλους δήμους, ο Γιώργος Καμίνης στην Αθήνα, ο Γιώργος Βερνίκος (προσωπικός φίλος του Ευάγγ. Βενιζέλου) στον Πειραιά, ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Κουράκης στο Ηράκλειο, ο Πάνος Σκοτινιώτης στον Βόλο και ο Φίλιππος Φίλιος στα Ιωάννινα. Τις επόμενες ημέρες επίκειται η ανακοίνωση της Επιτροπής Συντονισμού Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή για να συντονίσει δράσεις και πρωτοβουλίες. Το εν λόγω όργανο πιθανότατα θα τεθεί υπό την καθοδήγηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με τη συμμετοχή μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και του Τομέα Αυτοδιοίκησης, επικεφαλής του οποίου είναι σήμερα ο Φώτης Χατζημιχάλης.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης Εφημερίδα Συντακτών –