Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | July 25, 2021

Scroll to top

Top

Ένα γράμμα Επτανήσιου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας

Ένα γράμμα Επτανήσιου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας
KefaloniaNews

Μια προσωπική επιστολή με αποστολέα Κερκυραίο/Επτανήσιο συνταξιούχο, μαζί με απόσπασμα φύλλου της κερκυραϊκής – επτανησιακής εφημερίδας «Ριζοσπάστης» του 1850 για τις βρετανικές φρικαλεότητες στα Επτάνησα την περίοδο της βρετανικής «Προστασίας», έλαβε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως επιβεβαιώθηκε αρμοδίως σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται να παραστεί τα τέλη αυτής της εβδομάδας στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Δεν είναι ακόμη σαφές, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αν θα λάβει μέρος σε σχεδιαζόμενα εγκαίνια τοποθέτησης μνημειακής κατασκευής άσχετης με το θέμα του εορτασμού.

Ακολουθούν αποσπάσματα της επιστολής:

«Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας μας που ακούμε ότι θα τιμήσετε με την παρουσία Σας τις κερκυραϊκές εορταστικές εκδηλώσεις για την 157η επέτειο της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα μας, καλώς να ορίσετε στην Κέρκυρα.

Όλοι, υποθέτουμε, οι Επτανήσιοι, που οι πρόγονοί μας υπέφεραν επί μισόν αιώνα τα πάνδεινα από τη βρετανική «Προστασία», χαίρονται για το γεγονός αυτό. Η παρουσία Σας αποτελεί τιμή για εμάς, όπως αποτελεί βεβαίως και φόρο τιμής-μέρος της αιωνίως οφειλόμενης τιμής προς τους αμέτρητους προγόνους μας που βασανίστηκαν, μαστιγώθηκαν, απαγχονίστηκαν, εξορίστηκαν, έχασαν το βιός τους και γενικώς εκαταδιώχθηκαν με απίστευτη βαρβαρότητα από τους τοποτηρητές του βρετανικού Στέμματος, προκειμένου να σταθεί και να παραταθεί η βρετανική κυριαρχία και λεηλασία στα νησιά μας. Τόποι εξορίας και βασάνων αγωνιστών για την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα ήταν ακόμη και όλα σχεδόν τα μικρά νησιά μας, συμπεριλαμβανομένης της Ερίκουσας που επισκεφθήκατε προσφάτως για να υπογραμμίσετε το ενδιαφέρον Σας για την προστασία της Υγείας του λαού μας και σ’ αυτές εδώ τις δυτικές εσχατιές της Ελλάδας μας.

Δεν αμφιβάλλουμε, αγαπητή Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ότι η ευρυμάθειά Σας έχει υπόψη της λίγο ή πάρα πολύ την καταπίεση και τις φρικαλεότητες που υπέστησαν και αντιμετώπισαν με γενναιότητα οι πρόγονοί μας σε όλη την Επτάνησο.

Επί δεκαετίες ωστόσο, επιτρέψτε μας να πούμε, περιμένουμε τον Πρώτο Πολίτη της Ελλάδας που θα διακηρύξει σ’ ετούτα εδώ τα ποτισμένα με πολύ αίμα μέρη μας, χωρίς περιστροφές, αυτό που άλλοι πριν από Εσάς, είτε από άγνοια της Ιστορίας των νησιών μας είτε για άλλους λόγους, δεν έχουν ίσως αρκούντως διακηρύξει:

Ότι ο ηρωικός αγώνας.

Η ακατάβλητη Αντίσταση.

Οι απέραντες θυσίες.

Το ΑΙΜΑ του λαού της Επτανήσου.

Ότι όλα αυτά μαζί οδήγησαν, πριν και περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λόγο, στην ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα μας!

Οι αγώνες του λαού μας είχαν καταστήσει αδύνατη την παράταση της βρετανικής κυριαρχίας και οδηγούσαν στην de facto κατάλυσή της.

Πώς να το κάνουμε, αγαπητή Πρόεδρε της Δημοκρατίας, θα συμφωνείτε, υποθέτουμε, πως  αποτελεί ασυγχώρητη περιφρόνηση στους προγόνους μας και στην Ιστορία, αλλά και όνειδος η Ελλάδα να συνεχίζει να μαθαίνει τους γιους και τις θυγατέρες της με τα σχολικά βιβλία της ότι δήθεν η ένωση ήταν… δώρο του βρετανικού Στέμματος στην Αθήνα!

Δεν υπάρχει, επιτρέψτε μας να πούμε, μεγαλύτερο ψέμα. Μόνον μελετητές που αγνοούν την Ιστορία, που ανιστόρητα παραβλέπουν τελείως τη δυναμική της δράσης των λαών, όταν δεν ανήκουν βέβαια σε νοσταλγούς εκείνης της ζοφερής περιόδου και σε μιαν υπαρκτή ίσως και σήμερα σε μέρος της Επτανήσου αγγλολαγνική φατρία ως θλιβερό κατάλοιπο του οδυνηρού παρελθόντος αποικιοκρατικού τύπου, μπορούν να διατυπώνουν τέτοιον ισχυρισμό περί «δώρου», παραγράφοντας τις θυσίες των προγόνων μας.

Θα ήταν ευτύχημα για εμάς αν σε κάποιαν προσεχή επαφή Σας με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέτατε με το κύρος Σας και με την ευθυκρισία που Σας διακρίνει το ζήτημα για την αδιανόητη αυτή ιστορική παραχάραξη στα σχολικά βιβλία.

Παρόλο που, αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, θεωρούμε ότι είναι περιττό, επιτρέψτε μας να υπενθυμίσουμε τελείως συνοπτικά για τα αποτρόπαια βάσανα, τους αιματηρούς αγώνες και τη λεηλασία του λαού μας από τη βρετανική «Προστασία», ότι αυτά έχουν περιγραφεί αρκούντως ακόμη και από έντιμους Βρετανούς στρατιωτικούς σε βιβλία τους στο Λονδίνο. Αφθονούν οι ιστορικές πηγές. Είναι αμέτρητα τα σχετικά δημοσιεύματα και στον βρετανικό, τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό Τύπο. Σώζονται, μεταξύ άλλων, ανάλογα δημοσιεύματα ακόμη και από τέτοιου μεγέθους προσωπικότητες, όπως ο Φρανσουά Λένορμαν και ο Καρλ Μαρξ που κάποια στιγμή, υποθέτουμε, τα ονόματα αμφοτέρων θα κοσμούν και δρόμους των νησιών μας για την τόση και τόσο φλογερή υποστήριξή τους. Σχετικά αποσπάσματα θέσαμε υπόψη του αρμόδιου Γραφείου της Προεδρίας. Θα φρίξετε, συγχωρήστε μας τον τόνο παρακαλούμε, με όσα μαρτυρείται τεκμηριωμένα ότι ετράβηξαν,  χωρίς να χάσουν τη γενναιότητά τους, οι πρόγονοί μας. Θέσαμε υπόψη του αρμόδιου Γραφείου της Προεδρίας, επίσης, με τη βοήθεια των απογόνων του ποιητή μας Γεράσιμου Μαρκορά, αντίγραφο του ποιήματος «Τα κάστρα μας» που εκείνος ο καλύτερος ποιητής-μαθητής του Διονύσιου Σολωμού είχε γράψει για τις απερίγραπτες καταστροφές που οι Βρετανοί είχαν προξενήσει στην Κέρκυρα το 1864, αποχωρώντας. Καθώς και αντίγραφο φύλλου της κερκυραϊκής – επτανησιακής εφημερίδας «Ριζοσπάστης» του 1850, από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, με συγκλονιστικό κείμενο για τις βρετανικές φρικαλεότητες και τους ανυπότακτους, διαρκείς αγώνες του λαού μας στα Επτάνησα για την Ένωση.

Έρχεστε όμως στην Κέρκυρα, δεν ξεχνούμε, σε μια χρονιά πολύ σημαδιακή για τη χώρα μας, αφού όλο το έτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη νικηφόρα Ελληνική Επανάσταση του 1821. Θα θέλαμε να γνωρίζετε όσο καλύτερα γίνεται, αν και δεν αμφιβάλλουμε ότι αυτό ήδη συμβαίνει σε επαρκή βαθμό, όλα όσα φοβερά και τρομερά αντιμετώπισαν οι πρόγονοί μας από τη βάρβαρη βρετανική Αρμοστεία της Επτανήσου, επειδή υποστήριξαν με όλους τους δυνατούς τρόπους την Ελληνική Επανάσταση. Ήλθαν προσφάτως στο φως του Διαδικτύου, όπως επιπροσθέτως ενημερώσαμε το αρμόδιο Γραφείο της Προεδρίας σας, έγγραφα-φωτιά για το ’21 στα Επτάνησα, τα οποία αποκαλύπτουν και τους απίστευτους διωγμούς εις βάρος των προγόνων μας και το ακατάβλητο εθνικό τους φρόνημα και σθένος. Στρατωτικόν νόμο, θυμίζουμε, είχαν επιβάλει στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά μας οι Βρετανοί επικυρίαρχοι με τη συνδρομή μιας βρετανόφιλης επτανησιακής οικονομικής και πολιτικής κλίκας των «Καταχθονίων» της εποχής, προκειμένου να αποτρέψουν τον ξεσηκωμό του λαού υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης. Τα εγκλήματα εις βάρος του λαού μας ήταν φρικιαστικά. Είμαστε εξίσου υπερήφανοι, αγαπητή Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας μας, για όλον εκείνο τον αγώνα των προγόνων μας.

Σας διαβεβαιώνουμε, αν και είμαστε βέβαια μόνον ένας από τους απλούς πολίτες αυτού του τόπου και δεν εκπροσωπούμε παρά μόνον τον εαυτό μας, ότι οι παραχαράκτες της Ιστορίας δεν έχουν καταφέρει να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη του λαού μας όλην αυτή την ηρωική Ιστορία της Επτανήσου, μολονότι ορισμένοι το επιχειρούν πολύ και, μάλιστα, συχνά και με διάφορα τεχνάσματα, ως φαντάσματα ενός οδυνηρού παρελθόντος υποτέλειας στη Βρετανική Αυτοκρατορία, εν ονόματι της «προαγωγής των αγγλοελληνικών σχέσεων», με σκοταδιστικές σκοπιμότητες.

Αντιθέτως, οικοδομούμε σχέσεις γνήσιας φιλίας και συνεργασίας με τον βρετανικό λαό, με τον οποίο οι πρόγονοί μας έδωσαν άλλωστε κοινούς αγώνες και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχαν λάβει αρκετά δείγματα της αλληλεγγύης του στη διάρκεια της οδυνηρής βρετανικής «Προστασίας», βασισμένες στις πανανθρώπινες αξίες για Ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία, σεβασμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών, χωρίς άμεσες ή έμμεσες επεμβάσεις Δυνάμεων της μιας χώρας στα εσωτερικά της άλλης, καθώς και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Σας παρακαλούμε, σεβαστή Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας μας, μην συνδέσετε με τον λαό μας, παρά ειδικά και μόνον με ό,τι ήδη σκιαγραφήσαμε σε προηγούμενες γραμμές, τα πρόσφατα θλιβερά τρισάγια με περιφορά στους δρόμους σημάτων θεσμών άλλης χώρας, που θα πληροφορηθήκατε, ενδεχομένως, ότι εσυνέβησαν στην Κέρκυρα, ενώ φυσικά η Ελληνική Δημοκρατία ουδέν σχετικό έπραξε στην Αθήνα.

Επίσης, Σας παρακαλούμε μην δώσετε τόση σημασία σε υπερβολικές ίσως σε αριθμό μνημειακές κατασκευές με Βρετανούς ή με βρετανικές αναφορές που σώζονται σε προβεβλημένα σημεία στην Κέρκυρα, αλλά λάβετε αρκούντως υπόψη Σας ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αποκρούσει αρκετές ανάλογες και συνεχείς «προσφορές» προερχόμενες από ελληνικούς «κύκλους» και φορείς του Λονδίνου, όπως και άλλες παρόμοιες που συνοδεύονται από φυλετικά, θρησκευτικά, εθνοτικά και συναφή, τελείως ανιστόρητα μάλιστα, αποικιοκρατικά κηρύγματα διαχωρισμών και μίσους μεταξύ των λαών στα φιλειρηνικά νησιά μας.

(…)

Τέλος, επιτρέψτε μας να Σας προτείνουμε να μην συνδέσετε την παρουσία Σας, όπως κάποιοι επιθυμούν, με τα επιχειρούμενα σχεδόν πραξικοπηματικά εγκαίνια τοποθέτησης μνημειακής κατασκευής άσχετης με τον λόγο της επίσκεψής Σας στην Κέρκυρα, που ο Δήμος του νησιού μας το 2016 δεν είχε αποδεχθεί να τοποθετηθεί εκεί που τώρα επιχειρείται, παρά μόνον σε άλλο σημείο, υπό συγκεκριμένους όρους, για πολλούς λόγους. Η τοποθέτηση αυτή επιχειρείται τώρα εν ονόματι μιας «θρησκευτικής» Ευρώπης και με ανιστόρητες αναφορές, περιέργως πώς, «υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κέρκυρας», ενώ αγνοούν το θέμα αμφότερα τα αρμόδια συμβούλια της Περιφέρειας και του Δήμου.

(…)

Παρακαλούμε θερμώς μην συμπράξετε σε αυτή την επιχειρούμενη αντιδημοκρατική, αποπροσανατολιστική και ανιστόρητη εκτροπή σε μιαν ημέρα, μάλιστα, που παγίως στα νησιά μας αφιερώνεται αποκλειστικά και μόνον στον εορτασμό της αποτίναξης του βρετανικού ζυγού.

Εκπροσωπώντας, ας το τονίσουμε άλλη μία φορά, μόνο τον εαυτό μας, Σας ευχόμαστε καλώς να ορίσετε στην Κέρκυρα αγαπητή Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας μας!

Με απέραντη τιμή».

Για την αντιγραφή:

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΡΦΗΣ

………………………………..