Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | February 23, 2019

Scroll to top

Top

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ;

ΓΕΩΡΓΙΚΗ  ΣΧΟΛΗ –  ΩΡΑ  ΜΗΔΕΝ ;
KefaloniaNews

Με αφορμή  πρόσφατο σχόλιο στο διαδίκτυο  σχετικά με το  τι  «συμβαίνει» στη ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ,την  οποία υπηρέτησα  επί οκτώ χρόνια , θεώρησα  χρέος  μου να  δημοσιοποιήσω  κάποιες   διαπιστώσεις  και  κάποιες ανησυχείες ,αφού  ανέτρεξα  στα δημοσιευμένα  οικονομικά  στοιχεία  της  για  τη  δωδεκαετία 2006-2017.
Όποιος  προσφύγει   λοιπόν στους  Απολογισμούς  της  προαναφερθείσης    περιόδου(ανηρτημένους όλους στην ιστοσελίδα  της Σχολής  )  εύκολα  θα διαπιστώσει  ότι το ειδικό αποθεματικό που είχε δημιουργηθεί  από την πώληση του κάτω κτήματος  ,και την αναγκαστική  απαλλοτρίωση  τμήματος του άνω , συνολικού  ύψους  1400000 ευρώ  και το οποίο προορίζετο (σύμφωνα  με δεσμευτικές αποφάσεις δύο διαφορετικής σύνθεσης Διοικ. Επιτροπών,βάσει των οποίων αποφάσεων  εγκρίθηκε η πώληση) ,για «επένδυση από την οποία « θα εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των  δραστηριοτήτων της  Σχολής» τείνει  να εξανεμισθεί , αφού  μέχρις τέλους του 2019 προβλέπεται  μειωμένο   κατά  950000 ευρώ !!!  χωρίς να έχει  γίνει, δρομολογηθεί, η έστω μελετηθεί κάποια  επένδυση .

Το  θηριώδες αυτό  ποσό  είναι το άθροισμα  των  συνεχών  ετησίων  ελλειμμάτων πού από 4605 ευρώ το 2005.εκτινάχθηκαν στα 112158 ευρώ το 2018 και οφείλονται  κυρίως  στις συνεχώς  ζημιογόνες  καλλιεργητικές,και  εκπαιδευτικές  δραστηριότητες (όταν υπάρχουν στο χώρο της Σχολής τρεις Γεωτεχνικοί ) γεγονός που σημαίνει δαπάνες  πολύ πέραν των δυνατοτήτων  του  ετήσιου  Προϋπολογισμού  κατά παράβαση των όσων σοφά προβλέπει το αρθρ. 1 του Καταστατικού  της.

Το  περίεργο  όμως είναι , ότι οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν ανησυχήσει – διαχρονικά – ούτε τη Διαχ. Επιτροπή  του Κληροδοτήματος ΠΑΝ.ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ δημιούργημα  (από το 1908) και υπό την εποπτεία  της  οποίας  τυγχάνει η Γεωργική Σχολή ,αλλά ούτε  και την Δ/νση Κοινωφελών  Περιουσιών της Αποκεντρωμένης   Διοίκησης Ιονίου που σύμφωνα με τον Νόμο ελέγχει και εποπτεύει τα Κληρ/ματα.
Τις  ανησυχίες και τους προβληματισμούς   μου για το μέλλον  της Γεωργικής, έκανα  γνωστές πρό  τετραμήνου  και πλέον ,προς όλους τους ανωτέρω  τονίζοντας την ανάγκη να  ληφθούν άμεσα  και δραστικά μέτρα που θα σταματήσουν  τον κατήφορο που οδηγεί  με μαθηματική ακρίβεια  την Γεωργική σε οριστική απαξίωση.
Δυστυχώς μέχρις  σήμερα  δεν έχω υπ  όψιν μου  κάποια κίνηση η ενέργεια που να δείχνει ότι οι σημερινοί  υπεύθυνοι για την τύχη της Σχολής συμμερίζονται  -έστω και εν μέρει – τους προβληματισμούς  μου και  για τον λόγο  αυτό αναγκάζομαι  να τους  γνωστοποιήσω  προς  την κοινωνία του Νησιού, μας (και ιδιαίτερα  του Αργοστολίου)  που είναι άρρηκτα  συνδεδεμένη  με την ύπαρξη και λειτουργία του  υπεραιωνόβιου αυτού ιδρύματος,και που εξακολουθεί να σεβεται και να τιμά την μνήμη του Μεγάλου Ευεργέτου ΠΑΝΑΓΗ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ.
Θέλω να πιστεύω ότι και  η Πολιτική  Ηγεσία και Εκπροσώπηση του τόπου μας μολονότι  θεσμικά δεν έχουν  ευθύνη η υποχρέωση  θα  ενδιαφερθούν (όπως έχει ήδη κάνει ο κ. Περιφερειάρχης  σε  συνάντηση του με τη Διοικ.Επιτροπή) και  θα  σταθούν  αρωγοί  στην  επιβαλλόμενη προσπάθεια  όλων  να συνεχισθεί η λειτουργία – υπό κάποια  μορφή -της Γεωργικής Σχολής , παρότι  πολύ φοβούμαι  ότι τούτο   θα είναι  δύσκολο.  Ειλικρινά εύχομαι να κάνω λάθος και οι φόβοι μου να αποδειχθούν  αβάσιμοι.

Τραυλιάτα  06/12/2018

Σπυρογιάννης Π. Φωκάς
πρ.Πρόεδρος  Γεωργικής  Σχολής

τηλ.  6972403256