Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 9, 2022

Scroll to top

Top

The Guardian: Βανδαλισμένο το ταφικό μνημείο του Κεφαλονίτη ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου στο Λονδίνο

The Guardian:  Βανδαλισμένο το ταφικό μνημείο του Κεφαλονίτη ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου στο Λονδίνο
KefaloniaNews

Είναι ακριβής μετάφραση από την Guardian. Tο θέμα έχει προβληθεί και από το ekefalonia.gr όπου και το πληροφορηθήκαμε. 

Οι ακτιβιστές λένε ότι η παραμέληση σε τάφους στο νεκροταφείο West Norwood στο Λονδίνο είναι ασεβής και σοκαριστική

Bird droppings on a casket

Περιττώματα πουλιών στην κρύπτη στο δυτικό νεκροταφείο Norwood
Τα όμορφα διατηρητέα μνημεία βαθμού ΙΙ* ανεγέρθηκαν στη μνήμη κορυφαίων μελών της ελληνικής κοινότητας στο Λονδίνοτου 19ου αιώνα, αλλά οι τάφοι στο νεκροταφείο του Δυτικού Νόργουντ βρίσκονται τώρα σε δεινή κατάσταση παραμέλησης – με ένα αποσυντιθέμενο φέρετρο που φωτογραφήθηκε πρόσφατα καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα περιττωμάτων περιστεριών, με ένα άκρο να προεξέχει.

Το συμβούλιο του Λάμπεθ, το οποίο αγόρασε υποχρεωτικά το νεκροταφείο πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, πρόσφατα απέσυρε την ασφάλεια για να εξοικονομήσει χρήματα και οι ακτιβιστές ζητούν επείγουσα δράση για την προστασία των διατηρητέων μνημείων από την καταστροφή.

Ο καθηγητής Bob Flanagan, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πρόεδρος του νεκροταφείου Των Φίλων του Δυτικού Νόργουντ (FoWNC), δήλωσε στον Guardian ότι αυτός δεν ήταν τρόπος αντιμετώπισης των νεκρών. “Είναι ασέβεια και σοκαριστικό”, ανέφερε.

“Αποτελεί επίσης κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που περπατούν γύρω από το νεκροταφείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φέρετρα εκτίθενται και μπορεί να υπάρξουν ατυχήματα με ανθρώπους που πέφτουν σε κατεστραμμένα θησαυροφυλάκια.”

Το νεκροταφείο του νότιου Λονδίνου περιλαμβάνει την Ελληνική Νεκρόπολη, μερικά από τα μνημεία βαθμού ΙΙ* της οποίας βρίσκονται στο Μητρώο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιστορικής Αγγλίας σε κίνδυνο.

Η Δρ Βικτώρια Σολομωνίδη-Χάντερ, Ελληνο-Βρετανίδα αναπληρώτρια λέκτορας στο University College London, δήλωσε ότι έχει αιφνιδιάσει τόσο από την ομορφιά των μνημείων όσο και από την «σπαρακτική κατάσταση αποσύνθεσης» τους.

Είπε: «Ένα από τα ομορφότερα μνημεία είναι αυτό των αδελφών Βαλιάνο, οι οποίοι – μεταξύ άλλων μεγάλων έργων – χρηματοδότησαν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στα τέλη του 19ου αιώνα. Το μνημείο είναι αντίγραφο του Πύργου των Ανέμων [που ανεγέρθηκε στην Αθήνα περίπου στις 100-50 π.Χ.]. Έχει μεγάλη ανάγκη αποκατάστασης. Τα περιττώματα περιστεριών μέσα έχουν ύψος 70 εκατοστά.”

Stone vault with a cross on the top
Το οκταγωνικό μαυσωλείο Vagliano στο κοιμητήριο West Norwood, με πρότυπο τον αρχαίο Πύργο των Ανέμων στην Αθήνα. Μόνο αυτό το μνημείο θα κόστιζε 60.000 λίρες για επισκευή.

Τον Μάρτιο, σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι το μνημείο είχε βανδαλιστεί, έχοντας ήδη υποστεί την κλοπή της αρχικής του πόρτας, και ότι ο σκληρός πίνακας που κάλυπτε την είσοδο είχε σπάσει, αφήνοντας τα δύο φέρετρα σε πλήρη θέα. “Ένα από αυτά ήταν ανοιχτό, μέσω αποσύνθεσης, με ένα άκρο να προεξέχει”, είπε.

Αν και ένας λιθοξόος που εργαζόταν σε κοντινή απόσταση επιβιβάστηκε στο μνημείο, αυτός ήταν ο τρίτος βανδαλισμός στην περίφραξη μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο Σολομωνίδης-Χάντερ, πρώην πολιτιστικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, απάντησε στον σκοπό με το να γίνει διαχειριστής του FoWNC: «Δυστυχώς, αν δεν γίνει τίποτα, φοβόμαστε ότι αυτό το κύμα βανδαλισμού θα συνεχιστεί».

Ο Φλάναγκαν είπε ότι το μνημείο Βαλιάνο ήταν “ένα απόλυτο χάος”. “Το συμβούλιο του Λάμπεθ δεν φαίνεται να έχει τα μέσα να αναλάβει δράση. Απομάκρυναν τον φύλακα ασφαλείας από τα Σαββατοκύριακα, χωρίς διαβούλευση, για να εξοικονομήσουν χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα μνημεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο”.

Οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν στο νεκροταφείο, μετά από επιχορήγηση 4,6 εκατομμυρίων λιρών από το Εθνικό Ταμείο Κληρονομιάς Λαχειοφόρων Αγορών, και άλλα 2,1 εκατομμύρια λίρες από το συμβούλιο του Λάμπεθ και το FoWNC.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές είναι συγκλονισμένοι από το γεγονός ότι οι ιστορικοί τάφοι έχουν παραμεληθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι υπάρχει ανησυχία για το πόσο θα επεκταθούν τα κονδύλια, καθώς οι επισκευές μόνο στο παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου έχουν προγραμματιστεί να κοστίσουν περισσότερο από 1 εκατ.

Το μαυσωλείο Vagliano δεν είναι ανάμεσά τους. Μόνο αυτό θα κόστιζε περίπου 60.000 λίρες για επισκευή. Ο Παναγής Βαλιάνος,Έλληνας έμπορος και εφοπλιστής, το κατασκεύασε για τον αδελφό του, Μαρίνο, ο οποίος ενταφιάστηκε εκεί το 1896, ενώ εκεί θάφτηκε και ο Παναγής.

Το Νότιο Μητροπολιτικό Κοιμητήριο στο Νόργουντ, που ιδρύθηκε το 1837, αγοράστηκε από τον Δήμο Λάμπεθ του Λονδίνου το 1966 και μετονομάστηκε σε Νεκροταφείο Του Δυτικού Νόργουντ. Η ιστορική Αγγλία σημειώνει ότι «περιέχει μια εξαιρετική συλλογή ταφικών μνημείων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα». Το νεκροταφείο περιλαμβάνει τον οικογενειακό τάφο της Mary Zambaco, της ερωμένης του καλλιτέχνη Edward Burne-Jones.

Ενώ μια πηγή του συμβουλίου lambeth παρατήρησε ότι ο γενικός κανόνας στα περισσότερα νεκροταφεία είναι ότι η συντήρηση των μεμονωμένων μνημείων είναι ευθύνη των ιδιοκτητών τάφων, ένας επίσημος εκπρόσωπος είπε: «Το δυτικό νεκροταφείο Norwood είναι ένα ιστορικό και πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο και το συμβούλιο έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρησή του και τη βελτίωσή του προς όφελος ολόκληρου του δήμου. Ξεκινάμε τον επόμενο μήνα ένα έργο αποκατάστασης πολλών εκατομμυρίων λιρών, το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο ελληνικό περίβολο».