Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | September 24, 2023

Scroll to top

Top

Τί θα ισχύσει στ’ αλήθεια για τους «αιώνιους φοιτητές»;

Τί θα ισχύσει στ’ αλήθεια για τους «αιώνιους φοιτητές»;
KefaloniaNews

Μελετώντας το ψηφισμένο πλέον νομοσχέδιο «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη», και επειδή διαβάζουμε διάφορα από δω κι από κει, που γράφονται μάλλον χάριν εντυπωσιασμού, ας δούμε με βάση την τελική διατύπωση τι θα ισχύσει για τους επονομαζόμενους αιώνιους φοιτητές… Πάμε λοιπόν να δούμε τι ισχύει από δω και πέρα κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Αλλά να ξέρουμε πρώτα τα δεδομένα:
Ποια είναι η ανώτατη διάρκεια σπουδών;
(Άρθρο 34 του νόμου):
Αν η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα, ανώτατη διάρκεια 12 εξάμηνα (6 χρόνια).
Αν η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα (5ετείς σχολές), διάρκεια 16 εξάμηνα (8 χρόνια)
Αν η φοίτηση διαρκεί 12 εξάμηνα (Ιατρική), διάρκεια 18 εξάμηνα (9 χρόνια).
Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;
– Για σοβαρούς λόγους υγείας του φοιτητή, συγγενούς α΄ βαθμού, συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης (δεν προσδιορίζεται η διάρκεια)
– Για όσους φοιτητές υπάγονται στο σύστημα της μερικής φοίτησης. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής μπορεί να δηλώνει και να δίνει τα μισά μαθήματα για κάθε εξάμηνο. Στην περίπτωση αυτή, κάθε εξάμηνο μερικής φοίτησης μετράει για μισό. Δηλαδή, στις σχολές τετραετούς φοίτησης το ανώτατο όριο μπορεί να φτάσει τα 12 χρόνια, στις πενταετούς τα 16 χρόνια και στις Ιατρικές τα 18 χρόνια. Ποιοι μπορούν να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς;
– (α) οι φοιτητές που δουλεύουν πάνω από 20 ώρες τη βδομάδα
– (β) τα άτομα με αναπηρία
– (γ) οι φοιτητές -αθλητές με διακρίσεις
– Φοιτητές που μπορούν να διακόψουν προσωρινά τη φοίτησή τους για δύο χρόνια (το πολύ). Αυτός ο χρόνος δεν μετράει για το ανώτατο όριο.
Τι γίνεται με αυτούς που ήδη φοιτούν;
Τα παραπάνω ισχύουν για τους φοιτητές που εισάγονται από φέτος και μετά στο Πανεπιστήμιο. Για τους ήδη φοιτούντες το άρθρο 58 προβλέπει τα παρακάτω.
– Όσοι δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονικά διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα (δηλαδή 4 , 5 ή 6 χρόνια ανάλογα με τη σχολή), ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας ξεκινά από το έτος 2021-22 (δηλαδή, [αν το καταλαβαίνω σωστά] έχουν άλλα 6, 8, ή 9 χρόνια να τελειώσουν, αρχής γενομένης από του χρόνου, ανάλογα με τη διάρκεια της σχολής).
– Όσοι έχουν ξεπεράσει τα 4, 5, 6 χρόνια: Ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας ξεκινάει από το 2021-22, και έχουν επιπλέον 4, 5 ή 6 χρόνια για να τελειώσουν, ανάλογα με τη διάρκεια σπουδών (δηλαδή δεν έχουν την προσαύξηση).
Παράδειγμα:
1. Φοιτητής που μπαίνει το 2021 στη Φιλοσοφική. (4 χρόνια). Έχει:
– 6 χρόνια αν πάει κανονικά
– 12 χρόνια αν πάει σε μερική φοίτηση
– Μπορεί να διακόψει ενδιάμεσα για 2 χρόνια, χωρίς να μετρήσουν (δεν προσδιορίζεται πόσες φορές μπορεί να γίνει αυτό…)
2. Φοιτητής που ήδη φοιτά στη Φιλοσοφική και δεν έχει ακόμα συμπληρώσει τα 4 χρόνια:
– Έχει ακόμα 6 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021-22 για να τελειώσει.
3. Φοιτητής που ήδη φοιτά στη Φιλοσοφική και είναι από πέμπτο έτος και πάνω:
– Έχει ακόμα 4 χρόνια για να τελειώσει.
Τα αντίστοιχα νούμερα για φοιτητή του Πολυτεχνείου (5 χρόνια):
Νέος φοιτητής (από του χρόνου)
– 8 χρόνια αν πάει κανονικά
– 16 χρόνια αν πάει συνολικά σε μερική φοίτηση
– Μπορεί να διακόψει για 2 χρόνια, που δεν μετράνε
Φοιτητής από 1ο – 5ο έτος: Έχει ακόμα 8 χρόνια για να τελειώσει
Φοιτητής πέρα από το 5ο έτος: Έχει ακόμα 5 χρόνια για να τελειώσει.

Τα σχόλια δικά σας. Θα επανέλθω και με το ζήτημα της βάσης εισαγωγής, διότι εκεί πραγματικά περισσεύει η υποκρισία…
Το ψηφισμένο νομοσχέδιο εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/…/18a4e6…/11567569.pdf

Έγραψε στον Ηλία Τουμασάτο για το θέμα αυτό η Leoni Dalla

Καλημέρα Ηλία. Στο τμ.Μαθηματικών υπάρχουν Φοιτητές με έτος εγγραφής 1985 και ακόμη παλαιότερα. Υπάρχουν εγγεγραμμένοι από το 1940 (άραγε ζουν;). Οι ζωντανοί δηλώνουν πότε-πότε Μαθήματα για την εξεταστική, χωρίς να μπορούν να πάρουν το 5. Οι τηλε-εξετάσεις πραγματοποιούνται με έως και 600 φοιτητές. Οι κανονικοί φοιτητές είναι λιγότεροι από το 20% των εξεταζομένων. Εσείς οι καθηγητές καλόν είναι να ενημερώνετε του υποψηφίους φοιτητές σας ότι κάθε Τμήμα έχει το δικό του Πρόγραμμα Σπουδών με διαφορετικές απαιτήσεις για τα μαθήματα. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 20% των φοιτητών αφήνουν τη Σχολή, έχοντας καταλάβει ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα μαθήματα (εισαγωγή με χαμηλή βαθμολογία) ή δεν τους ταιριάζει το αντικείμενο. Επίσης, όσοι έρχονται με Μετεγγραφή αποτυγχάνουν στις εξετάσεις, σε διπλάσιο ποσοστό (κατά ΜΟ) από τους υπόλοιπους, με βαθμούς στην περιοχή του 5. Χάνουν μερικά από τα πιο παραγωγικά χρόνια τους.

Σας καταλαβαίνω απόλυτα… Πώς να λειτουργήσει έτσι το πανεπιστήμιο, πώς να προγραμματίσει ακροατήρια, ώρες ακρόασης, φροντιστηριακά μαθήματα, εργασίες, εξετάσεις; Έχοντας ζήσει τον “γιγαντισμό” της Νομικής Αθηνών με χιλιάδες να δίνουν κάθε μάθημα (όλο το κτήριο της Σόλωνος σε δύο βαρδιες…) και το πιο “οικογενειακό” θεατρικών σπουδών (με την πλειοψηφία… άφαντους, καθότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή τους), στη δεύτερη, πολύ πιο “ταπεινή” από άποψη κύρους σχολή, ένιωσα πως είχα επαφή με ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που σεβοταν και το φοιτητή και τον διδάσκοντα.