Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | January 18, 2025

Scroll to top

Top

21 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ Η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ Ή ΜΟΝ-ΡΕΠΟ

21 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΟΥΣ  ΛΑΟΥΣ  Η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ Ή ΜΟΝ-ΡΕΠΟ
KefaloniaNews

Σαν σήμερα, στις 4 Οκτώβρη 1992, πριν από 21 χρόνια, αποδώσαμε στη κοινή χρήση του  Κερκυραικού Λαού  και στη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, τη Παλαιόπολη ή Μον-Ρεπό, τον αρχαιολογικό χώρο που βρίθει αρχαιοτήτων, αφού εκεί ήταν το ιστορικό κέντρο με όλα τα δημόσια κτίρια, τους ναούς και την αριστοκρατική συνοικία της πόλης της Κέρκυρας το 431 π.χ., όπως ακριβώς τη περιγράφει ο Θουκυδίδης στην έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Είχε προηγηθεί  μεγαλειώδης  συγκέντρωση προετοιμασίας στις 27 Σεπτέμβρη 1992 έξω από τη Παλαιόπολη.

Ο αγώνας ήταν μεγάλος, πολύ δύσκολος  και πολύπλευρος: Contra στη κυβέρνηση Μητσοτάκη με το κράτος της και το παρακράτος της, contra σε υπόγειες, παρακρατικές αλλά και φανερές δυνάμεις που εκδηλώνονταν στη Κέρκυρα,  contra σε 3 ξένα κράτη και τις κυβερνήσεις τους που ασκούσαν αφόρητες πιέσεις: Αγγλίας ( σύζυγος της βασίλισσας Ελισσάβετ Φίλιππας ως γιός του Ανδρέα, γεννήθηκε το 1922 στην Έπαυλη Adam, που χτίστηκε

Ισπανίας ( η Reine Sofia, σύζυγος του Βασιλιά Δον Χουάν Κάρλος είναι αδελφή του Κων/νου Γκλύξμπουργκ και κόρη της Φρειδερίκης ), και Δανίας ( Η Άννα-Μαρία ήταν πριγκίπισσα της Δανίας ).

Χαραχτηριστικό των πιέσεων και παρεμβάσεων από τα ξένα κράτη είναι οι δηλώσεις στον τύπο (1998) του  διευθυντή του Νομικού Γραφείου του τότε Πρωθυπουργού-καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιου Κασιμάτη ότι το 1994 ο  τότε Πρωθυπουργός της Ισπανίας σοσιαλιστής Φελίππε Γκονζάλες, μετά από πιέσεις του βασιλιά Δον Χουάν Κάρλος, τηλεφωνούσε στον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου  και του ζητούσε να μην ενδώσει στους Κερκυραίους και να … «δώσει το ΜονΡεπό στον έκπτωτο βασιλιά.»

Κερδίσαμε γιατί είχαμε δίκιο: γιατί είχε κτιστεί το 1828-1831 με χρήματα της Ιονίου Γερουσίας, δηλ. του Επτανησιακού Λαού, και είχε δοθεί από το Επαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας το 1864 στον Γεώργιο Α΄ μόνον για χρήση,

Κερδίσαμε γιατί το παλέψαμε δυνατά χωρίς καμμία υποχώρηση,

Κερδίσαμε γιατί δεν αφήσαμε  καμμία χαραμάδα-κερκόπορτα (είχαν ανοίξει πολλές) αφύλακτη και χωρίς να πολεμήσουμε, δεν αφήσαμε ούτε   μία δίκη που να μη παρέμβουμε (  Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το 1998, Ευρωπαικό Δικαστήριο το 2000),

Κερδίσαμε γιατί είμασταν πολλοί.

Το κτίριο το 1995, επειδή απαιτούσε ένα ποσό 2 δισεκατομμυρίων δραχμών για επισκευή, το παραχωρήσαμε, ως Δήμος, στο Ελληνικό Δημόσιο με τον όρο να το επισκευάσει και να χρησιμοποιηθεί για 50 χρόνια μόνον ως Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης της Κέρκυρας, στον  πλέον φυσικό του χώρο, στη καρδιά της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας.

Το  2035, το αργότερο  πρέπει να επιστραφεί στο Δήμο Κερκυραίων. Μολονότι ο Δήμος Κερκυραίων έχει δικαίωμα ήδη να καταγγείλει τη σύμβαση και να το ζητήσει και τώρα.

Για την έμπρακτη κατοχύρωση του χώρου υπέρ του Δήμου, το 1996 μεταφέραμε στη Παλαιόπολη την αίθουσα που έγινε η Σύνοδος Κορυφής το 1994 στον περίβολο του Ανακτόρου-Αρμοστείου των Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ και από το  2000,  (επί Προεδρίας μου  Δημοτικού Συμβουλίου), όταν εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστήριου, μεταφέραμε στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ως δείγμα απόλυτης κυριαρχίας του Λαού στο χώρο.

Επειδή αρκετά έχουν εξαπατήσει τον λαό και ήδη μεγάλο κακό μας έχουν κάνει, και επειδή  η γνώση και η ιστορία του καθένα αλλά και που θα οδηγήσει τα δημόσια πράγματα από νωρίς  φαίνεται,   να υπενθυμίσω ότι εκείνη τη περίοδο (1992-1993) από τους σημερινούς βουλευτές Κέρκυρας η κ. Γκερέκου φωτογραφιζόνταν για το Playboy, o κ. Νίκος Δένδιας στη δίκη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας που προκάλεσε ο έκπτωτος βασιλιάς Κων/νος Γκλύξμπουργκ παρενέβη  ως δικηγόρος της Μονής  όχι υπέρ του Δήμου Κερκυραίων, όχι υπέρ των συμφερόντων της Κέρκυρας αλλά για διεκδίκηση  τμήματος του ΜονΡεπό, για το οποίο μέχρι τότε τσιμουδιά.

Η κ. Γκερέκου ως  πριμοδοτούμενη για βουλευτής- συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου (στον στενό πυρήνα του) και υφυπουργός (του) Πολιτισμού για 10 μήνες δεν  έδωσε ούτε  ένα ευρώ για  να ξεκινήσουν  οι αρχαιολογικές έρευνες.

Σήμερα:

1. Το  Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης ή Μον-Ρεπό είναι 9ο Μουσείο σε εισπράξεις  και κέρδη στην Ελλάδα. Η  Αθήνα αρμέγει πολλά και από εδώ.

2. Οι σταύλοι ακόμα δεν έχουν επισκευασθεί ούτε αξιοποιηθεί από το δημόσιο.(Ήταν συμβατικός όρος). Ο Δήμος μπορεί για τον λόγο αυτόν να καταγγείλει τη σύμβαση και να ζητήσει την απόδοση και του κτιρίου.

3. Η Δημαρχία Τρεπεκλή έχει εγκαταλείψει το χώρο στη τύχη του. Ενδεικτικα: Πριν από 2 χρόνια μία κακοκαιρία-ρούφουλας έριξε-ξερίζωσε κάποια δένδρα και  σκέπασαν-κάλυψαν απέκλεισαν  κάποια μονοπάτια τα οποία είναι κρίσιμα και για την ασφάλεια από πυρκαιά του χώρου και για να τα περπατάνε-τρέχουν οι εκατοντάδες καθημερινά αθλούμενοι.

Μολονότι αρκετές φορές τους το είπα, τίποτα δεν έκαναν, και ήταν πολύ εύκολο. Δεν επανατοποθέτησαν τους καλαίσθητους ξύλινους « φράχτες» στους γκρεμούς για προστασία των περιπατητών. Δεν επανατοποθέτησαν τοποθέτησαν  τις πινακίδες  που κάποιοι αφαίρεσαν, που έδειχναν το δρόμο για τους δύο αρχαίους ναούς και τις απαγορευτικές για το κάπνισμα, και πολλά άλλα.

4. Στα δημοσιεύματα της Daily Telegraph του 2011 (επί Γιώργου Παπανδρέου) και του 2013 (επί Σαμαρά) που αναφερόνταν ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να το πωλήσει στη πρώην βασιλική οικογένεια, ο κ. Τρεπεκλής αντί να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Σαμαρά και σε ολόκληρη τη κυβέρνηση, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου… έστειλε επιστολή προς τη Daily Telegraph,ενώ  η εφημερίδα απλά αναφέρει καθαρά ότι δημοσιοποιεί τις διαρροές που της έκαναν οι κυβερνήσεις των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του δήθεν ΠΑΣΟΚ, για να προετοιμάσουν τη κοινή γνώμη, όπως και με τα λιμάνια, Ερημίτη, αεροδρόμια κλπ. Και μπορεί μεν  να είναι περιουσία του Δήμου Κερκυραίων αλλά το ΜΝΗΜΟΝΙΟ προβλέπει φοβερά πράγματα, για τον απλούστατο λόγο ότι ο Δήμος έχει χρέη προς το κράτος και οι δανειστές έχουν δικαίωμα να κατάσχουν μέχρι και … πολεμικά πλοία, μέχρι και πολεμικά αεροπλάνα.

5. Στα περισσότερα φυλλάδια τουριστικής προβολής του Δήμου Κερκυραίων αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν αναφέρουν καν τους αρχαίους ναούς και το αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης ή Μον-Ρεπό ! Ακόμα και η ακριβοπληρωμένη με 600.000€ μελέτη για το χωροταξικό των Επτανήσων …αποσιωπεί την ύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου !

6. Ακόμα και χθες το βράδυ τα μεσάνυχτα ένα μικρό ντοκυμαντέρ της «Δημόσιας Τηλεόρασης» για τα Επτάνησα στο κεφάλαιο «Κέρκυρα» απέκρυψε τους αρχαίους ναούς και τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, μολονότι 9ο Μουσείο της Ελλάδας σε εισπράξεις τον έκαναν οι ξένοι τουρίστες και οι ξεναγοί που ξέρουν να εκτιμούν.

Τυχαία όλα αυτά ;

(  Πολλές φορές οι εξουσιαστές παραποιούν ή σβήνουν στοιχεία ή καταπατούν περιουσίες που δεν τους ανήκουν κάνοντας κατάχρηση εξουσίας ή εξαγοράζοντας κόσμο ή ψοφοδεείς για αξιώματα.  Έτσι έκαναν και με τη Παλαιόπολη εμφανίζοντάς την ως περιουσία τους. Και ποιος βέβαια μπορούσε να τους αντιταχθεί ! Εδώ ακόμα και το 1965 έριξαν έναν Πρωθυπουργό που είχε πάρει 52% αρνούμενοι σε αυτόν να είναι …υπουργός Άμυνας ! Το άρθρο αυτό θυμίζει την ιστορία για να μάθει η νεολαία και να καιροφυλακτούν οι έχοντες συνείδηση κερκυραική και επτανησιακή).