Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | September 25, 2022

Scroll to top

Top

«Όχι στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

«Όχι στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».
KefaloniaNews

Ο πόλεμος που έρχεται
δεν είναι ο πρώτος. Πριν απ’ αυτόν
γίνανε κι άλλοι πόλεμοι.
Όταν τελείωσε ο τελευταίος,
υπήρχαν νικητές και νικημένοι.
Στους νικημένους, ο φτωχός λαός
πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές
ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο.

Μπ. Μπρεχτ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ
Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο

ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ε.Ε ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Δε θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους

Αυτό που γεννάει τους πολέμους, τις συγκρούσεις, τις αδικίες, τους νεκρούς και τις ανείπωτες τραγωδίες της ανθρωπότητας είναι το παγκοσμιοποιημένο εμπορικό σύστημα. Σε καιρό ειρήνης καθυποτάσσει εκμεταλλεύεται και ξεζουμίζει τους εργαζόμενους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καταπιέζει και κακοποιεί τους πλέον αδύναμους και συσσωρεύει αμύθητα πλούτη για τους παγκόσμιους ολιγάρχες – όμοιοι παντού: στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε., στη Ρωσία στην Κίνα.

Η αιτία του πολέμου στην Ουκρανία  βρίσκεται στη νέα φάση του ανταγωνισμού των ΗΠΑ-ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα, ώστε να δημιουργηθούν νέα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα που θα τους εξασφαλίζουν δύναμη και εξουσία, κέρδη για τα μονοπώλια τους και την βιομηχανία όπλων, με θύματα πάντα τους λαούς.

Με τις ουκρανικές μεγαλουπόλεις να βομβαρδίζονται από τον ρωσικό στρατό και τα ουκρανικά εθνικιστικά-ναζιστικά τάγματα εφόδου να συνεχίζουν να σφαγιάζουν τους λαούς της Αζοφικής Θάλασσας, συνεχίζεται αυτός ο καταστροφικός πόλεμος, που απειλεί συνολικά την ανθρωπότητα.

Οι βόμβες που πέφτουν σήμερα στην Ουκρανία απειλούν όλους τους λαούς, απειλούν συνολικά την επιβίωση της ανθρωπότητας και είναι η πιο μεγάλη απόδειξη για τον καταστροφικό χαρακτήρα του σύγχρονου κοινωνικού συστήματος που μπροστά στο κέρδος, μπροστά στην παγκόσμια κυριαρχία δεν διστάζει να πνίξει στο αίμα, κινήματα, λαούς, χώρες ολόκληρες που μετρούν νεκρούς, προσφυγιά και φτώχεια. Οι λαοί είναι οι μόνοι που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τους ανταγωνισμούς αυτούς.

Το ολοκληρωτικό εμπορικό σύστημα  στον πλανήτη, ισοπεδώνει την φυσική γεωγραφία, την ανθρωπογεωγραφία και την βιοποικιλότητα μετατρέποντας όλον τον πλανήτη σε χρηματιστηριακή αξία και σε εμπόρευμα. Όλα είναι εμπόρευμα, η ατμόσφαιρα και ο αέρας, τα δάση και η γη, η θάλασσα και οι παραλίες, οι λίμνες , τα ποτάμια, οι πηγές και το νερό που πίνουμε , ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα (όπως η βροχή, το χιόνι κλπ), και ο αέρας που αναπνέουμε αποτελούν εμπόρευμα.

 • Υπάρχει πιθανότητα αυτή η «τοπική» σύγκρουση να κλιμακωθεί και να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Ευρώπης, μιας ηπείρου που κατέχει πολλά πυρηνικά όπλα και οι συνέπειες μετά από κάτι τέτοιο να ξεπερνά κάθε φαντασία. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία  σπρώχνει παραπέρα την ανθρωπότητα σε μια εποχή ανοικτών πολεμικών συγκρούσεων, όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί θα επιλύονται όλο και πιο συχνά με προσφυγή στα όπλα.
 • Η Γερμανία προχωράει σε ένα εφιαλτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ και σε συμπαραγωγή με τη Γαλλία σε μια νέα γενιά μαχητικών αεροπλάνων και πολεμικών πλοίων! Ανάλογα εξοπλίζονται και άλλα κράτη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με το Ελληνικό Κράτος να μην εξαιρείται, αλλά να δίνει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι πλήττονται από την ακρίβεια, την φτώχεια και την ανεργία.
 • Λόγω της ενεργειακής κρίσης και αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση (και όχι μόνο) θα θέσει ξανά σε λειτουργιά όποιο σάπιο – βρώμικο εργοστάσιο λιγνίτη και μαζούτ είχαν παροπλίσει, θα κάνει όλον τον πλανήτη  γεμάτο τρύπες από τις γεωτρήσεις  για την εξεύρεση υδρογονανθράκων και θα αρχίσουν οι εντάσεις μεταξύ των κρατών για τις ΑΟΖ, ενώ πολλές κυβερνήσεις λανσάρουν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
 • Το πολυδιαφημιζόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ  είναι ότι χειρότερο παράγεται σήμερα σε ορυκτό καύσιμο από Σχιστολιθικό Αέριο (shale gas) ή πετρέλαιο και έρχεται δήθεν ως απάντηση στον παγκόσμιο πόλεμο των αποθεμάτων.
 • Επίσης αντιλαμβανόμαστε την σύνδεσή των παραπάνω με την λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια και ανάπτυξη για την οποία έχουν συγκεντρωθεί και στην οποία κατευθύνονται πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια. Πέρα από το γεγονός ότι μόνο «πράσινη» δεν είναι, αποτελεί ένα από τα ζητούμενα της «Μεγάλης Επανεκκίνησης».
 • Η Ρωσία μαζί με την Ουκρανία κατέχουν σε παγκόσμια κλίμακα το 30% των εξαγωγών σιταριού, το 20% των εξαγωγών καλαμποκιού και το 80% των εξαγωγών ηλιέλαιου. Το θέμα δεν είναι αν οδεύουμε προς μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αλλά πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η κρίση, την ώρα που ήδη πριν τον πόλεμο, λόγω των lockdown, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά τον θάνατο λόγω πείνας αυξήθηκε από τα 80 στα 276 εκατομμύρια.
 • Η πανδημία δίνει την σκυτάλη σε μία επισιτιστική-ενεργειακή κρίση. Ποια είναι η κοινή τους συνισταμένη; Ασφαλώς το γεγονός πως και οι δύο καταστάσεις εργαλειοποιήθηκαν , ακριβώς για να προωθήσουν την ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και των άλλων «φιλανθρωπικών» ιδρυμάτων. Άλλωστε, πώς αλλιώς μέχρι το 2030 «δεν θα έχουμε τίποτε, αλλά θα είμαστε ευτυχισμένοι»;
 • Οι κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας και οι απαντήσεις της Ρωσίας σε αυτές τις κυρώσεις θα οδηγήσουν σε μιας παγκόσμιας κλίμακας αναταραχή με αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στη προμήθεια τροφίμων και στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών όλου του κόσμου.
 • Η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους και επιθετικούς αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Η πενταετής συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις μετατρέπει την Ελλάδα σε επιθετικό προγεφύρωμά τους. Οι υποδομές στην Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα χρησιμοποιούνται για την προώθηση εξοπλισμού και στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, για την αποστολή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα  είναι μια μηχανή πολέμου, με σκοπό την εμπλοκή των λαών σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι θανάτου με μόνο στόχο την διαρκή βελτίωση της θέσης του δυτικού ιμπεριαλισμού (με κυριαρχία σε αυτόν του Αμερικάνικου). Καμία σχέση δεν έχει με τους λαούς ενώ σε αντίθεση με τα όσα προπαγανδίζει η κυβέρνηση, είναι εγγύηση αστάθειας για τη ζωή του λαού μας (επιτέλους κανείς δεν έβγαλε τα διδάγματά του από την εισβολή στην Κύπρο;). Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σημείο που στρατηγικά έχουν επιλέξει όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, την εμπλέκει σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό.
 • Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, με την αποστολή πολεμικού υλικού, για την ενίσχυση του νεοφιλελεύθερου – ακροδεξιού καθεστώτος του Ζελένσκι και των ταγμάτων εφόδου των ναζιστών συμμάχων του, αποτελεί μια επικίνδυνη και απαράδεχτη επιλογή. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει μετατραπεί σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ, με τις βάσεις του θανάτου στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τον Άραξο, τη Λάρισα, την Ανδραβίδα, τη Σκύρο να αποτελούν τα μετόπισθεν της πολεμικής μηχανής του, ενώ ήδη από την βάση στο Στεφανοβίκειο του Βόλου έχουν μετασταθμεύσει στην Πολωνία τα πρώτα ελικόπτερα «Απάτσι».
 • Ήδη καταγράφονται εκατόμβες θυμάτων του πολέμου και από τις δύο μεριές και εκατομμύρια άνθρωποι από τη μια μέρα στην άλλη μετατράπηκαν σε πρόσφυγες.
 • Εκατομμύρια μαθητές που αντί να βρίσκονται στο σχολείο τους είναι κρυμμένοι στα καταφύγια, οδηγούνται στα καραβάνια της προσφυγιάς, ζούνε σε έναν διαρκή κίνδυνο για τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους..
 • Επιπλέον, η απειλή του πολέμου για άλλη μια φορά θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου, κοινωνικού αγαθού. Για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, υποτίμηση των μισθών και των συντάξεων.

Ο ουκρανικός λαός δεν χρειάζεται ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε την ΕΕ, ούτε τη Ρωσία, ούτε το φασιστικό παρακράτος του Ζελένσκι. Χρειάζεται ανεξαρτησία και αλληλεγγύη για να οικοδομήσει το δικό του μέλλον.

Καταδικάζουμε τη μακρόχρονη ιμπεριαλιστική νατοϊκή παρέμβαση στην Ουκρανία, που την έχει μετατρέψει, με τη βοήθεια αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών και φασιστικών ταγμάτων εφόδου, σε αμερικάνικο προτεκτοράτο με την κυβέρνηση – μαριονέτα του Ζελένσκι, με στόχο την περικύκλωση και εξασθένηση της Ρωσίας, ως βασικού ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας, η οποία αντίστοιχα επιδιώκει, με όχημα τον μεγαλορώσικο εθνικισμό, να μετατρέψει την Ουκρανία σε ρώσικο προτεκτοράτο με αντίστοιχη κυβέρνηση μαριονέτα. Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και οι λαοί όλου του κόσμου, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Είναι επιτακτική ανάγκη αυτή την στιγμή να αγωνιστούμε με τα σωματεία μας, με το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα,  με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις:

 • Καμία εμπλοκή – καμιά συμμετοχή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα σε ιμπεριαλιστική επεμβατική αποστολή. Καμία αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία ή αλλού.
 • Όχι στο όργιο των εξοπλισμών – λεφτά για την υγεία, την παιδεία, τους ανέργους, τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για όπλα.
 • Απόσυρση τώρα των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό, (πλήρη δικαιώματα σε όλες τις εθνότητες της Ουκρανίας).
 • Να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις, καμία εξυπηρέτηση στο ΝΑΤΟ – καμιά εμπλοκή σε πολεμικές συρράξεις.
 • Άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. Έξω το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία από την Ουκρανία. Ίσα δικαιώματα σε όλους τους Ουκρανούς πολίτες, όχι στις διώξεις και τις δολοφονίες αντιφασιστών, συνδικαλιστών, ρωσόφωνων και άλλων μειονοτήτων.
 • Παράλληλα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας σε όλους του λαούς του κόσμου, στο λαό της Ουκρανίας και στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία, παρά την κρατική καταστολή, τις μαζικές φυλακίσεις και τις άγριες διώξεις αγωνιστών. Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και αλληλεγγύης σε όλους αυτούς που αγωνίζονται, σε όσους στέκονται εμπόδιο στους πολέμους κρατών-αφεντικών-πολυεθνικών, γιατί είναι μία ευθεία επίθεση και στις δικές μας ζωές, στον  δικό μας  κοινωνικό πόλεμο που ζούμε και βιώνουμε καθημερινά με την ακρίβεια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την καταστολή, την εκμετάλλευση και καταπίεση.

Το να επιλέγει πλευρά κάποιος που δεν έχει απολύτως κανένα συμφέρον να το κάνει, αποτελεί μια απεριόριστη τραγωδία όχι μόνο γιατί βαδίζει με ταχύτερο βήμα στον όλεθρο του πολεμικού αφανισμού, αλλά γιατί σημαίνει ότι δεν κατανοεί  την τεράστια σημασία του να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και κάθε πόλεμο. Όπως αποδείχτηκε και στην Ουκρανία η ειρήνη δεν βρίσκεται στους εθελόδουλους εναγκαλισμούς με τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, ούτε στην προτεκταριοποίηση, δεν βρίσκεται στον εθνικισμό, στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, στα τάγματα και τις ταξιαρχίες των τεθωρακισμένων. Η ειρήνη βρίσκεται στη συναδέλφωση των λαών που δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν.

                                                       ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                              

Βαρδαραμάτος Βαγγέλης                                               Παύλου Κατερίνα