Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | October 29, 2020

Scroll to top

Top

Όσα θέλετε να μάθετε για τον εγκέλαδο….

Όσα θέλετε να μάθετε για τον εγκέλαδο….
KefaloniaNews

Μια εξαιρετική  βραδιά χθες στο Άλσος του Κουτάβου από τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Άκη Τσελέντη. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η απουσία της πολιτείας. Από τον Δήμο ήταν εκεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Σπ. Πεφάνης.. Επίσης παρακολούθησε την ομιλία και ο Πρόεδρος του του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου κ. Γεώργιος  Δρακάτος.

Ο Άκης Τσελέντης γεννήθηκε στο Φισκάρδο και έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κεφαλονιά. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1978. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, όπου ολοκλήρωσε το πρώτο του μεταπτυχιακό το 1979 στην Γεωφυσική από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Έκανε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό to 1980 στην Ηλεκτρονική στο Εθνικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1983 στη Γεωφυσική στο Imperial College του Λονδίνου. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ως γεωφυσικός στην εταιρία Schlumberger oilfield services και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Γεωλογικών και ορυκτών εξορύξεων και ως συνεργάτης ερευνητής στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωθερμίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μεταξύ του 1986 και 1989 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Υπήρξε επίσης εκπρόσωπος σεισμολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ασία. Από το 1990 άρχισε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου διετέλεσε επί μακρόν καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής, καθώς και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την υψηλής πιστότητας σεισμική αποτύπωση, τη θεωρία της γεωφυσικής ανατροπής, την επεξεργασία σεισμογραφικών πληροφοριών και τις τομογραφικές μεθόδους. Έχει δημοσιεύσει πάρα πολλές ερευνητικές μελέτες. Στο ενεργητικό του ως σήμερα έχει 5 βιβλία και 8 διεθνώς αναγνωρισμένες ευρεσιτεχνίες.

Χθες το βράδυ επί 1 ώρα και 17 λεπτά είμαστε κυριολεκτικά καθηλωμένοι όσοι τελικά ήταν τυχεροί που άκουσαν την εξαίρετη ομιλία του. Πιστεύω ότι οι Αργοστολιώτες δεν έδειξαν τον ανάλογο ενθουσιασμό για να παραβρεθούν.  Ακούγαμε τον κ. Τσελέντη να μας μιλάει για ό,τι έχει σχέση μ’ αυτό που  ονομάζουμε “Σεισμός”.. Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί στην γειτονιά του Εγκέλαδου, ένα φυσικό Σεισμολογικό Εργαστήριο που πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Σεισμός και καταποντισμός πάνε μαζί, είπε χαρακτηριστικά, κι όμως ο κ. Τσελέντης μας ξεκαθάρισε ότι όλα λύνονται με μια καλή οργάνωση, το κυριότερο με την επέμβαση της Πολιτείας που πολλές φορές απουσιάζει. Όπως είπε, ο,τι έχει να κάνει με τον εγκέλαδο είναι “άσχημα πράγματα”. Χρησιμοποίησε ο κ. Καθηγητής οπτικό υλικό, σχεδόν σε όλη η ομιλία του, μάλιστα έκανε παράπονα που δεν μπορούσε το Laptop   που χρησιμοποιούσε να προβάλει όλα όσα είχε προγραμματίσει.

Ο Άκης Τσελέντης  επανειλημμένα απευθύνονταν “εκ του μακρόθεν”  στον Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Γ. Κατσιβέλη. Είχε πολλά παράπονα από τον Δήμαρχο για κάποιες ενέργειες του σχετικά με την “σεισμική προστασία” του Δήμου. Σκληρή κριτική. Είπε χαρακτηριστικά: “Είναι πολλά τα λεφτά Άρη”.

Είπε τόσα πολλά για τον εγκέλαδο, πως συμπεριφέρεται και πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους μιας σεισμικής έξαρσης. Σήμερα τα κτίρια όπως είπε, δεν πέφτουν, περισσότερο κινδυνεύουμε στο εσωτερικό του σπιτιού.. Η γνώση είναι πολύ βασικό θέμα στην αντισεισμική τεχνολογία και για να γνωρίζουμε πρέπει να κλείνουμε τα αυτιά μας στις φήμες, ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός και το “ράδιο αρβύλα”. Αναφέρθηκε με εκτεταμένη αναφορά για το τσουνάμι.

Έχουμε ένα διαλυμένο αντι-σεισμικό κρατικό μηχανισμό. Πιστεύει ότι η άντληση πετρελαίου δεν προκαλεί σεισμό. Δεν του άρεσε που έρχονταν οι εταιρείες στην Κεφαλονιά και μοίραζαν πετρέλαιο στα σχολεία. Είπε ότι είμαστε κουνημένο νησί, μπορεί να είμαστε κουνημένοι και στον εγκέφαλο, αλλά είναι ωραίο κούνημα αυτό. .Τέλος, ζήτησε συγνώμη που δεν μπόρεσε να προβάλει ένα Video  για τους σεισμούς του 1953.

Δεν γνωρίζω αν θα μπορέσετε, μάλλον αν έχετε το κουράγιο να ακούσετε όλη την ομιλία του κ. Τσελέντη. Μια ώρα και δεκαεπτά λεπτά, πρέπει να έχεις μεγάλη υπομονή. Θα δημοσιεύσω μερικά video που δημιούργησε η Κίνηση. Πριν την έναρξη της ομιλίας ειπώθηκε το βιογραφικό του ομιλητή και στη συνέχεια, τι προτείνει ο “ΦΑΡΟΣ” για τους σεισμούς. Στο τέλος ακούγεται η κ. Αικατερίνη Κρασσά όπου μετά βιογραφικού της,  έκανε αρκετές ερωτήσεις  στον  κ. Τσελέντη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ “ΦΑΡΟ – ΤΟΠΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ”

 

ΟΜΙΛΙΑ ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Δημοσιεύτηκε από Φάρος Τοπική κίνηση πολιτών στις Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Δημοσιεύτηκε από Φάρος Τοπική κίνηση πολιτών στις Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020